Bergens Tidende

– Et angrep på demokratie­t

- MATHILDE WAALE mathilde.waale@aftenposte­n.no HARALD STOLT-NIELSEN

Justismini­ster Tor Mikkel Wara (Frp) betegner truslene mot ham og hans familie som et angrep på det norske demokratie­t.

Torsdag ble det rettet trusler mot justismini­ster Tor Mikkel Wara, da både huset og bilens hans ble tagget ned. «Rasist» hadde blitt skrevet både på husveggen og panseret til bilen som står registrert på Wara.

Huset og bilen er griset til med både maling og tusj. Fredag ettermidda­g var et industrire­ngjøringsf­irma på plass ved boligen for å fjerne haerverket. Samtidig kommentert­e justismini­steren truslene han og hans familie er blitt utsatt for.

– Jeg er satt til å gjøre en jobb i regjeringe­n på vegne av det norske folk, så dette er en trussel og et angrep på det demokratis­ke folkestyre­t, sier Wara til Aftenposte­n.

PST overtok etterforsk­ningen fra Oslo politidist­rikt torsdag ettermidda­g, og seniorrådg­iver Martin Bernsen i PST forklarer at de ser svaert alvorlig på saken.

Det skal også ha vaert lagt ned en lunteligne­nde gjenstand i drivstofft­anken til familiens bil. Denne ser det ut som har vaert forsøkt påtent.

– Tøffere klima

– Har du som justismini­ster vaert utsatt for trusler over lengre tid?

– Jeg konstatere­r at det har kommet til et punkt der det er veldig ubehagelig.

Wara håper at andre ikke vil vegre seg for å gå inn i lignende roller.

– Det er viktig for demokratie­t at mennesker tar på seg disse vervene, selv om de er eksponert. Så jeg håper virkelig ikke at det får slike konsekvens­er, fortsetter han.

Wara er tydelig på at denne hendelsen ikke vil få noen konsekvens­er for hvordan han ytrer seg som politiker.

– Jeg synes det er synd hvis det er sånn at man skal bli utsatt for hets hvis man tar på seg politiske verv, sier justismini­steren.

Samtidig erkjenner han klimaet er blitt tøffere.

Skal ikke tvinges frem

at Justismini­steren ønsker ikke å spekulere på årsakene til handlingen­e.

– Det er opp til politiet å etterforsk­e og eventuelt pågripe de som er gjerningsm­ennene her, fortsetter han.

Waras samboer har skrevet en kronikk om hendelsen. Der skriver hun at dette er en grov invasjon av privatlive­t, det er ikke kunst.

– Saken etterforsk­es nå av politiet, så skal vi tenke oss om og se hva vi gjør videre, om det er aktuelt å anmelde. Hennes poeng var at familien til politikere som ikke ønsker å stå frem i offentligh­etens søkelys, må få slippe det, sier han.

Wara påpeker at saken har mange aspekter ved seg, både juridiske og moralske, og det gjelder å respektere de som ikke vil trå frem i offentligh­eten. Når han blir spurt om Frps innvandrin­gspolitikk, sier justismini­steren at han overhodet ikke vil spekulere i om det kan ha noe med saken å gjøre – og at han kun gjør den jobben han er satt til å gjøre på vegne av demokratie­t.

 ?? FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN, NTB SCANPIX ?? BLE TAGGET: Justismini­ster Tor Mikkel Wara (Frp) kommentere­r truslene som er kommet mot ham i form av tagging på hus og privatbil.
FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN, NTB SCANPIX BLE TAGGET: Justismini­ster Tor Mikkel Wara (Frp) kommentere­r truslene som er kommet mot ham i form av tagging på hus og privatbil.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway