Bergens Tidende

Holder prisen på fiskebåt hemmelig

- EINAR AARRE einar.aarre@bt.no

Rederiet Drønen Havfiske i Austevoll forlangte 850 millioner kroner for ringnotbåt­en «Haugagut». Etter et halvt år er båten solgt, men kjøperen nekter å oppgi prisen.

– Du trenger ikke spørre. Prisen sier jeg ingenting om, men det var en stor investerin­g, sier fiskebåtre­der og investor Sigurd Teige i Fosnavåg som har kjøpt båten.

Det er sjelden en ringnotsnu­rper med kvoter legges ut for salg, og det vakte oppsikt da Drønen Havfiske la ut «Haugagut» i markedet i vår. Årsaken var generasjon­soppgjør i rederiet.

Det skal ha vaert stor interesse for «Haugagut», men Herøy-rederen Sigurd Teige som fra før eier «Sjøbris» som også har ringnot- og kolmulekon­sesjon, meldte sin interesse først nå de siste ukene.

– Jeg har tro på fremtiden i fiskeriene, og er godt fornøyd med kjøpet, sier Teige.

Det er kvotene som følger med, som har den høyeste verdien, og gjorde båten interessan­t for mange. «Haugagut» ble bygget i 2015 og er et av de nyeste fartøyene i den norske fiskeflåte­n. Fartøyet er en kombinert tråler og ringnotsnu­rper, og driver fiske etter sild, makrell, kolmule, lodde, hestmakrel­l og havbrislin­g. Fisket foregår i Norskehave­t, Nordsjøen, Barentshav­et og i Atlanterha­vet vest av Irland. Verdien på selve båten ble vurdert til vel 200 millioner kroner, men det er fiskeretti­ghetene som trekker opp. De omfatter kolmulekon­sesjon og naer 450 såkalte basistonn på fiske av lodde, makrell, NVG-sild (norsk vårgytende sild), nordsjøsil­d og sild i Skagerrak.

Teige overtar båten 18. desember, og regner med at det første fisket den skal delta i er sildefiske­t i januar.

MS « Haugagut» får nå navnet MS «Leikvin». Inntil videre er det planen å drifte fartøyet fra Austevoll som i dag, og med det samme mannskapet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway