Bergens Tidende

Gordon Brown fikk pris som en ålreit fyr

- TRINE ANDERSEN, NTB nyhet@bt.no

Gordon Brown har vaert i Oslo for å motta pris som en «ålreit fyr» fra Jo Nesbø. Men brexit ville den tidligere statsminis­teren ikke snakke om.

Det var stappfullt på Restaurant Schrøder i Oslo da Brown fredag mottok pris fra Harry Hole-stiftelsen for sitt arbeid for global utdanning. Brown var på en snartur i Oslo for å motta prisen.

– Han har saerlig arbeidet med finansieri­ngen av utdanning i verdens fattigste land, påpeker stiftelsen i sin begrunnels­e.

Brown gikk av som statsminis­ter i 2010 og er i dag FNs spesialuts­ending for global utdanning.

– En stor aere

– Det er et stort privilegiu­m å få denne prisen. Jeg er beaeret, ikke minst over å få prisen av Jo Nesbø, sier Brown til NTB.

Han sier at han er en stor beundrer av Nesbø både som forfatter og humanist.

– Jeg har møtt Nesbø privat og lest hans bøker. «Macbeth» er strålende, sier den tidligere statsminis­teren om krimboka som er basert på Shakespear­es drama.

Browns besøk skjer bare få dager før det britiske Parlamente­t skal stemme over Theresa Mays brexitavta­le. Men brexit er han ikke i Oslo for å snakke om, gjør han klart overfor NTB.

Brown har engasjert seg i brexit-debatten i hjemlandet, og har tidligere sagt at han støtter en ny folkeavste­mning. Men det var altså ikke noe han ville snakke om under sitt korte Oslo-besøk.

– Beundrer engasjemen­t

Til stede under prisutdeli­ngen var også statsminis­ter Erna Solberg (H), som tok initiative­t til den globale utdannings­kommisjone­n Gordon Brown har ledet. Det er med andre ord ikke første gang de to møtes. Og synes Solberg Brown er en ålreit fyr?

– Ja, det er han. Han har et stort engasjemen­t for utdanning. Jeg har vaert imponert over det arbeidet han legger inn i dette. Det er flott at han får en pris, og det er enda flottere at han fortsetter å jobbe veldig hardt for disse spørsmålen­e, sier Solberg til NTB.

Må gi pengene videre

Prisen Brown mottok for å vaere en ålreit fyr, er på to millioner kroner, men han får ikke beholde pengene selv. De må gis videre til en organisasj­on etter eget valg. Brown plukket ut Theirworld, en organisasj­on som jobber for å forbedre barns kår verden rundt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway