Bergens Tidende

Frykter ny eksplosjon av hat og vold i dag

- MICHAEL SEIDELIN michael.seidelin@politiken.dk

Gigantisk politioppb­ud over hele landet med pansrede kjøretøy i Paris. Ett enkelt dødsfall kan utløse totalt kaos i landet.

Restaurant­er og forretning­er i Paris sentrum begynte allerede fredag kveld å sette opp finérplate­r foran vinduer, fjerne mulige kastegjens­tander og sikre jernpersie­nner med ekstra låser.

Overalt i landet har konserter og idrettsbeg­ivenheter blitt avlyst, mens 89.000 politifolk og gendarmer over hele Frankrike forbereder seg på det mange frykter vil bli en voldsorgie.

– En katastrofe

– Det er på alle måter en katastrofe, sier innehavere­n av en motebutikk naer Place de la République.

– Både politi og demonstran­ter risikerer å komme alvorlig til skade. Nå deltar også elever fra videregåen­de og mange handelsfol­k er fortvilte. Det er akkurat i disse ukene at vi har vår største omsetning.

Pansrede kjøretøy

Politiet vil forsøke å legge en jernring rundt bydelen med palasset og flere departemen­ter. For første gang blir gendarmeri­ets nye panserkjør­etøy satt inn og politiet har fått ordrer om for enhver pris å hindre gjentakels­er fra forrige lørdag.

– Derfor vil politiet nå aktivt gå etter grupper av voldelige demonstran­ter og dermed bryte et mangeårig prinsipp om at det for enhver pris handler om å unngå alvorlig sårede og dødsfall blant demonstran­tene.

Tre gupper

Politiet deler inn demonstran­tene i tre grupper. Den første gruppen er fra velorganis­erte aktivister fra høyre- og venstre-

 ??  ?? STUDENTDEM­ONSTRASJON: I går var det studentene som protestert mot økte studieavgi­fter for utenlandss­tudenter i Frankrike. Her fra Place de la République der studentene satte fyr på
STUDENTDEM­ONSTRASJON: I går var det studentene som protestert mot økte studieavgi­fter for utenlandss­tudenter i Frankrike. Her fra Place de la République der studentene satte fyr på

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway