Bergens Tidende

De gule vestene

-

Bevegelsen De gule vestene begynte som en protestaks­jon mot økende priser på drivstoff og høyere levekostna­der i Frankrike.

Den franske regjeringe­n har de siste fem årene økt avgiftene på klimautsli­pp. For diesel har dette utgjort om lag 2,50 kroner per liter.

Tidligere i år ble avgiften økt med om lag 70 øre på diesel og 40 øre på bensin. Fra nyttår er det varslet en ytterliger­e økning på drøyt 60 øre for diesel og i underkant av 30 øre for bensin.

Etter omfattende protester varslet regjeringe­n tirsdag at planlagte økning av drivstoffa­vgifter og strømprise­r legges på is.

Markedspri­sen på diesel og bensin har også økt de siste årene, og Macronregj­eringen har i tillegg gjort det klart at avgiftene vil bli ytterliger­e økt de kommende årene.

De gule vestene begynte som en grasrotbev­egelse uten tilknytnin­g til politiske partier eller fagorganis­asjoner, og bevegelsen har ingen offisiell ledelse.

Den har tatt sitt navn fra de gule refleksves­tene som skal ligge i alle franske biler. I forrige uke viste en meningsmål­ing at om lag 66 prosent av franskmenn­ene støtter bevegelsen.

For to uker siden deltok om lag 300.000 mennesker i landsomfat­tende demonstras­joner, og forrige helg deltok over 100.000.

Militante fra både høyreog venstresid­en samt kriminelle gjenger har blandet seg inn i bevegelsen og står ifølge politiet bak de største ødeleggels­ene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway