Bergens Tidende

Brann-historiens beste gullkorn

Noen ble udødelige på grunn av ferdighete­ne, andre fordi de kom med sitater som fortsatt lever videre ...

-

ham, ikke mot Arne. Keeperen spilte ballen ut til meg, jeg spilte en kortpasnin­g videre til Arne. Så ropte treneren, og det bare glapp ut av meg.

«Henne har jeg sett ...!»

Kommentare­n er illustrere­nde for den bitende, bergenske ironien. Brann-historien er spekket av slike. På 1920-tallet herjet Brann, anført av Alexander Olsen og Finn Berstad. Berstad var en målmaskin av de sjeldne, men å beskrive den spinkle spissen som en kraftkar, ville vaere å ta i. På vei ut på Parc des Princes i Paris i 1923, ble det norske mannskapet ønsket velkommen med stillhet da de entret banen.

Finn Berstad visste å løse opp stemningen:

«Se karer! Alle damene stirrer på det kraftige brøstet mitt».

Norges mannskap knakk sammen i kollektiv latter. Respekten var borte, og Norge vant 2–0. Berstad scoret ett.

Berstad var bergenser. Men det har naturligvi­s også vaert folk fra andre kanter av landet innom Brann. Når det gjelder frekke kommentare­r, er det én herre som peker seg ut: Treneren Ivar Hoff, som i 1979 trente et Brann-lag på stø kurs mot nedrykk. Da ble han innkalt til styreforma­nn Ingmar Johansen, som hadde bestemt seg for å sparke ham. Formannen sa:

«Du er en ryddig kar, Ivar. Du er ikke alkoholike­r og du har ikke prøvd deg på konen min. Du har derimot ikke oppnådd resultater, så jeg er redd vi må skilles nå!»

En forurettet Hoff lot seg ikke AKTIV: KAMPER:

MÅL: vippe av pinnen: «Jeg vet selv jeg er ryddig og jeg har alltid hatt et edruelig forhold til alkohol. Når det gjelder din kone ... henne har jeg sett. Så det har aldri vaert aktuelt.»

Konflikten mellom Hoff og Brann ble ikke mindre etter denne dialogen, og advokatene Alf Nordhus og Tor-Erling Staff måtte bidra til å løse flokene.

«Ekstra god i dag»

En annen trener, Mons Ivar Mjelde, var viden kjent for sitt mantra «stein på stein». Mjelde var ingen sitatmaski­n, men kunne saktens brenne til. Som da backen Ramiro Corrales kom med en bredside mot Mjelde på grunn av manglende spilletid. Corrales hevdet han mistrivdes. Mjelde viste ingen sympati:

«Her i Brann har vi det kjekt og det har Ramiro bare å forholde seg til!»

Nå er Brann-spillerne mer skolerte og polerte enn i gamle dager. Men det er ikke så lenge siden motormunne­n Piotr Leciejewsk­i visste å stjele overskrift­ene – ofte når han fikk anledning til å fremheve seg selv. Som følgende passasjer burde vaere egnet til å eksemplifi­sere:

«Det var synd at vi tapte, men hvis vi skal snakke om meg, så er jeg veldig fornøyd. Jeg synes jeg var ekstra god i dag.»

Og:

– Hvilken kamp var din beste i år, Piotr?

– Nei, det vet jeg ikke ...

– Så det var en kamp dere tapte, hva?

– Ja. Mot Odd borte! AKTIV: KAMPER:

MÅL:

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway