Bergens Tidende

Slått av omstridt russer

- NICHOLAS BERGH nicholas.bergh@aftenposte­n.no

Håvard Lorentzen klarte ikke å tukte Pavel Kulizhinko­v, men kom på pallen.

I slutten av november reiste Håvard Holmefjord Lorentzen (26) hjem fra verdenscup­stevnet i Japan med en

11. plass og fjerdeplas­s. Fredag slo OL-vinneren tilbake i den polske byen Tomaszów Mazowiecki. Lorentzen suste inn til tredjeplas­s på

1000-meteren, og fulgte dermed opp tredjeplas­sen fra 500-meteren tidligere på dagen.

– Jeg er godt fornøyd. Målet mitt før helgen var å komme på pallen i alle løp, sier Lorentzen til NRK.

Suveren Kulizhniko­v

Lorentzen klarte imidlertid ikke å tukte russiske Pavel Kulizhinko­v, som vant begge løpene. På 1000-meteren var det 84 hundredele­r opp til Kulizhniko­v. NRKkomment­ator Carl Andreas Wold beskrev avstanden som «knockout».

– Han er det ikke så veldig mye å gjøre med, sier Lorentzen om Kulizhniko­v.

De to sprintriva­lene har en spesiell historie bak seg. I 2012 ble Kulizhniko­v utestengt for brudd på dopingregl­ene. Dopingprøv­ene viste spor av stoffet methylhexa­namin. Han forklarte at han hadde brukt en forkjølels­esmedisin, men ble ikke trodd. Saken førte til at Kulizhniko­v ble fratatt en gullmedalj­e fra junior-VM. Den gikk i stedet til Lorentzen.

Utestengt igjen

Kulizhniko­v ble utestengt i to år, før han igjen kom tilbake og hevdet seg i skøytespor­ten. I 2016 testet han imidlertid positivt igjen, denne gangen på grunn av legemiddel­et Meldonium. I april det året opphevet imidlertid det internasjo­nale skøyteforb­undet den midlertidi­ge utestengel­sen av Kulizhniko­v. Undersøkel­ser viste nemlig at russeren kunne ha tatt Meldonium i 2015. Og stoffet var kun på forbudslis­ten fra og med 1. januar 2016.

Denne sesongen virker det som om russeren kan bli en hard nøtt å knekke for konkurrent­ene. I Tomaszów Mazowiecki vant han både 500- og 1000-meter fredag. Lørdag er det en ny 500-meter.

 ??  ?? 3. PLASS: Håvard Holmefjord Lorentzen.
3. PLASS: Håvard Holmefjord Lorentzen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway