Bergens Tidende

Romfolk blir fortsatt diskrimine­rt

- RUNA FALCK LANGAAS

Hva er det som gjør at noen tillater seg å fysisk angripe tiggende romfolk?

Vit.ass. Institutt for sammenlikn­ende politikk, UIB Til sammen var 990 barn og voksne av tater-/romanibakg­runn innom Svanviken i perioden 1908–1989.

LOVEN OM STERILISER­ING vedtok Stortinget i 1934. Den åpnet for tvangsster­ilisering av «sinnssyke» og «åndssvake» som ikke kunne antas å forsørge barn, eller som ville få «arvedefekt­e» barn.

Taterkvinn­er var mer utsatt for å bli tvangsster­ilisert enn andre kvinner. I perioden 1950–1970 ble 40 prosent av kvinnene som var på Svanviken steriliser­t under oppholdet.

Dyrevernlo­ven av 1951 forbød «omstreifer­e» å holde hest. Denne loven er det klareste eksempelet på en lovbestemm­else som hadde til hensikt å ramme den reisende livsformen som var typisk for taterne/romanifolk­et.

erstattet vergerådsl­oven, og førte til noe mindre bruk av institusjo­nsplasseri­ng og mer vekt på forebyggen­de tiltak i hjemmet. Det var likevel ikke før Vibeke Løkkebergs dokumentar­film om forholdene på Svanviken ble vist på NRK i 1973, at behandling­en av taterne/ romanifolk­et ble diskutert offentlig. Dette førte til at et utvalg ble satt ned for å utrede saeromsorg­en for taterne/ romanifolk­et.

I 1974 ble forbudet i dyrevernlo­ven opphevet. Steriliser­ingsloven ble opphevet i 1978. I 1999 fikk taterne/ romanifolk­et status som nasjonal minoritet i Norge, i likhet med jøder, kvener, skogfinner og sigøynere/rom. I 2005 kom diskrimine­ringsloven, som seinere ble erstattet med diskrimine­ringsloven om etnisitet, og som har til formål å hindre diskrimine­ring i alle deler av samfunnet. Løsgjenger­loven («tiggeforbu­det») fra 1900 ble endelig opphevet av et enstemmig storting i 2006.

ÅRET ETTER BLE ROMANIA medlem av EU. Siden den gang har mange tilreisend­e romfolk kommet til Norge fra Romania og andre land i Øst-Europa, blant annet for å tjene penger ved å tigge.

Etter hvert som tiggerne ikke lenger primaert var narkomane, men tilreisend­e romfolk, har politikere tatt til orde for å gjeninnfør­e tiggeforbu­det. Et kommunalt forbud mot tigging ble sågar vedtatt i 2014.

På sosiale medier og i kommentarf­elt har vi sett hatefulle ytringer og rasisme mot romfolk. I april 2017 viste NRK Brennpunkt-dokumentar­en «Lykkelande­t», som sterkt indikerte at et rumensk nettverk på 140 personer kontroller­te prostitusj­ons- og tiggemarke­det i Bergen. Dette skapte voldsomme reaksjoner. Dagen etter fortalte tiggere at de hadde blitt sparket, slått og spyttet på.

HVA ER DET SOM GJØR at noen tillater seg å fysisk angripe tiggende romfolk? Antisigani­sme er begrepet som beskriver den spesielle rasismen som er rettet mot romfolk og alle andre som kalles sigøynere eller liknende av storsamfun­net. I Norge gjelder dette både tatere/romanifolk, norske rom og tilreisend­e romfolk.

I min masteroppg­ave brukte jeg Norsk medborgerp­anel, en internettb­asert undersøkel­se om nordmenns holdninger til ulike samfunnste­ma, for å finne ut i hvilken grad befolkning­ens holdninger til romfolk var i tråd med antidiskri­mineringsi­dealet i lovverket. Holdningen­e viste at romfolk blir diskrimine­rt i det nor- ske samfunnet, både ved at de ikke får samme sjanser som andre på boligmarke­det, og at de er mindre velkomne enn andre EØS-immigrante­r.

MINE FUNN VISER at vi synes det er mer greit å ha fordommer mot romfolk enn mot andre grupper, og at våre stereotypi­er om romfolk er svaert negative. Fordommer har gjerne en kjerne av sannhet, men det er uheldig om vi dømmer alle medlemmer av en gruppe basert på generalise­ringer.

Den historiske konteksten er relevant for å forstå hvorfor det har vaert så vanskelig å spre antidiskri­mineringsi­dealet i lovverket ut til befolkning­en. Antisigani­stiske ideer, stereotypi­er og fordommer tar lang tid å forandre. Det er mange likheter mellom de negative holdningen­e mot tilreisend­e romfolk i dag og de negative holdningen­e mot tater/ romanifolk­et på 1900-tallet.

EN ANNEN GRUNN til at vi fortsatt diskrimine­rer, kan vaere at regelverke­t mot diskrimine­ring i stor grad er et resultat av tilslutnin­g til internasjo­nale konvensjon­er. Det har ikke vaert en sosial bevegelse for romfolks rettighete­r tilsvarend­e for eksempel borgerrett­ighetsbeve­gelsen i USA eller kvinnesaks­bevegelsen.

Lovverket er på plass, men for at holdningen­e skal spres, må innbyggere og minoritets­aktivister spille en større rolle enn de har gjort hittil.

Det betyr ikke at samfunnet ikke har gått fremover de siste hundre årene. De politiske endringene fra diskrimine­rende lover til lover mot diskrimine­ring har skapt et mer inkluderen­de samfunn. Likevel gjenstår mer arbeid før romfolk ikke lenger blir diskrimine­rt.

 ??  ?? GENERALISE­RINGER: Vi synes det er mer greit å ha fordommer mot romfolk enn mot andre grupper. Fordommer har gjerne en kjerne av sannhet, men det er uheldig om vi dømmer alle medlemmer av en gruppe basert på generalise­ringer, skriver Runa Falck Langaas.
GENERALISE­RINGER: Vi synes det er mer greit å ha fordommer mot romfolk enn mot andre grupper. Fordommer har gjerne en kjerne av sannhet, men det er uheldig om vi dømmer alle medlemmer av en gruppe basert på generalise­ringer, skriver Runa Falck Langaas.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway