Bergens Tidende

Rett adresse for kritikken er regjering og storting

- REBEKKA LJOSLAND ERLEND HORN

Byråd for helse og omsorg (KrF)

Byråd for sosial, bolig og inkluderin­g (V)

blir vi byråder utfordret på å sikre papirløse i Bergen grunnlegge­nde helsehjelp. Det er en god utfordring, som vi sender videre til rett adresse: Regjeringe­n og Stortinget.

Vi er enige med leserbrevf­orfatterne: Rett til helsehjelp er en ufravikeli­g menneskere­tt. Dette gjelder også for personer som oppholder seg ulovlig i landet, såkalte papirløse. Deres oppholdsst­atus er uvesentlig for deres rett til nødvendig helsehjelp.

Dette er også grunnen til at Ap-KrF-Venstre-byrådet gir støtte til Kirkens Bymisjon og Røde Kors sitt helsetilbu­d til denne gruppen. For neste års budsjett har vi foreslått å øke støtten til søknadssum­men på 600.000 kroner, og vi har et tett og godt samarbeid om hvordan tilbudet kan forbedres og videreutvi­kles.

MANGE PAPIRLØSE innvandrer­e i Norge lever under uverdige forhold. De frivillige på helsesente­ret for papirløse gjør en uvurderlig innsats for sårbare mennesker. Likevel er det ingen tvil om at tilbudet som gis i Bergen, må anses som en midlertidi­g løsning før alle papirløse – uavhengig av hvilken kommune de oppholder seg i – får tilgang på helsetjene­ster etter medisinske behov og i tråd med internasjo­nale forpliktel­ser. Det er nasjonale styresmakt­er sitt ansvar, og et ansvar vi forventer de tar.

Vi håper dette spørsmålet vil vaere en del av regjerings­forhandlin­gene våre to respektive partier skal inn i sammen med Høyre og Fremskritt­spartiet. Helse- og omsorgstje­nesteloven skal gjelde alle, uansett oppholdsst­atus og sykehus. Fastleger og kommunale helseinsti­tusjoner må få refundert utgifter til helsehjelp til pasienter utenfor folketrygd­en.

Det skulle i grunnen bare mangle.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway