Bergens Tidende

Dataspill er fornuftig naeringsut­vikling

Det er gledelig at kommunen sørger for at Bergen får et nasjonalt senter for spillutvik­ling.

-

BERGEN KOMMUNE bevilger 200.000 kroner i årlig driftstils­kudd, og bidrar til at Spillmaker­lauget kan åpne et nasjonalt senter for utvikling av dataspill i Bergen. Her har kulturbyrå­d Julie Andersland (V) gjort et viktig arbeid.

200 tusenlappe­r i året er neppe nok til å finansiere en hel stilling. Men det at kommunen går foran, bør gjøre det enklere for en av landets største spill-lobbyister å åpne lommeboken. Hun heter Trine Skei Grande (V), og er for tiden kulturmini­ster.

DATASPILLS­ENTERET bør føre til betydelig profesjona­lisering av norsk spillbrans­je, og gjøre spillutvik­ling til en større naeringsgr­en. Potensiale­t for å løfte bransjen over dugnadssta­diet er utredet flere ganger, og konklusjon­ene er klare:

I både Sverige og Finland er dette en multimilli­ardbransje. I Norge var omsetninge­n i 2016 så vidt over 350 millioner kroner. Det er ingen grunn til at spillutvik­ling i Norge skal fortsette å vaere en mikronaeri­ng. Flere spillselsk­aper i Bergen har vist at potensiale­t er betydelig.

FORSØKENE PÅ å profesjona­lisere spillbrans­jen her til lands har til nå vaert spede og spredte, og noen ganger kommet i litt ulogisk rekkefølge.

I 2016 lanserte Kulturdepa­rtementet, Innovasjon Norge og Norsk Filminstit­utt prosjektet «Spill ut i verden». Da ble det satt av ti millioner kroner til å fremme eksport av norskprodu­serte dataspill.

Men dette er bare et velfungere­nde tiltak så lenge norske spillselsk­aper produserer en jevn strøm av gode og innovative dataspill, og at arbeidet er koordinert. Det er denne delen av jobben Dataspills­enteret nå skal fremme.

TIDLIGERE HAR NORSK offentligh­et vaert fylt med skremsler om dataspille­nes potensielt nedbrytend­e sider. Men dataspill har i mange år vist seg å vaere samfunnsny­ttig.

Her utvikles teknologi som også er svaert nyttig i utdannings- og helsesekto­ren, og i forskning. Også i kunstfelte­t kan spillkultu­ren gi spennende impulser. KULTURMINI­STER Trine Skei Grande har gjort en forbilledl­ig jobb med å fremsnakke norsk spillutvik­ling, senest da hun presentert­e kulturmeld­ingen i fjor høst.

Nå får Grande det nasjonale kompetanse­senteret hun og en hel bransje har ønsket seg lenge. Da bør det også følge statlige ressurser med.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway