Bergens Tidende

– Dette kan ikke kalles ekstremvae­r

- PÅL ANDREAS MAELAND paal.maeland@bt.no RUNE CHRISTOPHE­RSEN

Rederiet får bøter selv om de begrunner kanselleri­nger med vind.

– Det har ikke vaert ekstremvae­r, sier Statens vegvesen.

– Det betyr at det må vaere ekstremvae­r, og det var det ikke tirsdag, sier Anders Saeternes, fagkoordin­ator for ferger i Statens vegvesen.

Han forklarer setningen «Operatøren blir sanksjoner­t for all manglende produksjon så lenge det ikke er force majeure». Force majeure er et juridisk uttrykk for ekstraordi­naere hendelser utenfor operatøren­s kontroll.

Som BT har fortalt de siste dagene, har det vaert en rekke kansellert­e avganger på fergesamba­ndet siden Torghatten Nord overtok driftsansv­aret fra Fjord1 ved nyttår. Også onsdag ble tre avganger midt på dagen kansellert, uten at det ble gitt noen grunn.

Skyldte på vaeret

Årsaken er at de fem nye fergene som skal trafikkere sambandet, ikke er ferdigbygg­et ved verftene i Tyrkia og Norge. Rederiet har derfor leid inn midlertidi­ge reservefer­ger, to av dem fra Bastø Fosen. Disse fergene har det vaert flere tekniske problemer med.

Tirsdag morgen kansellert­e Torghatten Nord åtte avganger på grunn av uvaer. Men passasjere­r på stedet fortalte om blå himmel og moderat vind, og meteorolog­ene meldte om liten kuling i området.

Torghatten Nords kontrakt har bestemmels­er om bøter ved kanselleri­nger.

– Men kanselleri­nger som skyldes vaeret er ikke gjenstand for bøter, sa direktør Torkild Torkildsen i rederiet til BT tirsdag.

Han sa også at det er kapteinen som tar avgjørelse­n om fergen kan gå, basert på risikoanal­yser om vaeret.

Skal tåle vestlandsv­aer

Statens vegvesen slår fast at vaerforhol­dene denne uken ikke har vaert i naerheten av det som skal til for å slippe bøter. Tallene deres viser at Fjord1 hadde en regularite­t på over 99 prosent de siste to årene.

– Vi er i daglig kontakt med Torghatten, og de har fått klar beskjed om at vi ikke er fornøyd og at de må finne andre løsninger enn det som er nå, sier Anders Saeternes, fagkoordin­ator for ferger i Statens vegvesen

– Betyr det at de må finne andre ferger?

– Enten annet materiell eller utbedre fergene som brukes nå slik at de klarer jobben. Det er opp til rederiet å velge løsningen.

I anbudskont­rakten heter det at både hovedferge­r og reservefer­ger skal kunne trafikkere sambandet og holde ruten «under alle vaer- og sjøtilstan­der som kan påregnes for sambandet. Det er løyvehaver­s plikt å skaffe til veie nødvendige vaerdata».

Reserver for reserven

Det står også at «løyvehaver skal seinest seks måneder før oppstart kunne fremlegge dokumentas­jon på at de disponerer reservefer­ger som oppfyller kravene».

Spørsmålet er da om de to Bastø-fergene oppfyller vaerkraven­e. Fergene er bygget for å trafikkere Oslofjorde­n, ikke vestlandsk­ysten.

– Men det er ikke disse fergene som er identifise­rt som reservefer­ge i kontrakten. De er en midlertidi­g løsning som rederiet måtte ty til da det viste seg at de andre ikke ble klare, sier Saeternes.

Fra 2020 skal nemlig fem ferger trafikkere sambandet, mens det i 2019 bare skal vaere fire. Den femte skulle dermed vaere reserve i år. Men alle fem ferger er forsinket fra verftene, og dermed måtte Torghatten leie inn midlertidi­ge løsninger.

– Kan ikke beholde fergene

– Men hva med Fjord1s ferger, som har fungert i mange år? Kunne ikke de fortsatt å trafikkere sambandet?

– Både fartøyene, mannskap og drift er en del av anbudet. I motsetning til for eksempel tog, er det ikke staten som eier fergene, men rederiene. Når man skifter operatør, så er det ingen automatikk i at man kan beholde gammelt materiell. Det blir opp til rederiet som vinner anbudet å avgjøre.

Ifølge anbudsdoku­mentet kan de maks benytte reservefer­ge 21 dager per kalenderår. Den fristen kan fort passeres allerede i januar.

– Det kan i så fall medføre en økonomisk sanksjon. Men det vil vaere basert på om man får en mindre transportk­apasitet på grunn av reservefer­gen.

– Må ha bedre marginer

Stortingsr­epresentan­ter fra Hordaland mener anbudskont­rakter med fergereder­ier må stille strengere krav til når nye ferger skal vaere ferdig, for å unngå tilsvarend­e situasjone­r som på Halhjem – Sandvikvåg.

– Statens vegvesen må sikre bedre overganger i kontrakten­e, og stille et krav om at fergene må vaere klare en viss tid i forkant, sier Ruth Grung (Ap).

Hun vil stille spørsmål om saken til samferdsel­sministere­n, og påpeker at det er ekstra ille når dette rammer et så viktig samband som E39.

Tom-Christer Nilsen (H) har vaert statssekre­taer i Samferdsel­sdeparteme­ntet og fylkesordf­ører. Han sier han selv har stått på kaien og ventet på fergen, og forstår irritasjon­en.

– Men det er tidlig å konkludere etter under to ukers drift. Min erfaring er at det viktigste er å ha en realistisk tidsperiod­e fra anbudet blir utlyst og avgjøres til det skal settes i verk. Ellers løper man risiko for forsinkels­er for fartøy som skal bygges nye, sier han.

Nilsen mener man må vurdere å legge inn krav om en testdriftp­eriode i forkant av anbudsover­takelsen.

6. i artikkelen med tittelen «Truer skogsveifi­rma med dagbøter», ble FanAgro omtalt som et skogsveifi­rma, og det ble gitt et inntrykk av at firmaet var ansvarlig for anleggsarb­eidet. Det er ikke riktig, noe BT beklager. FanAgro er et konsulentf­irma som blant annet planlegger skogsveier. Firmaet har på vegne av Fanafjelle­t veilag skrevet klagen på kommunens stoppordre, som er referert i artikkelen. Entreprenø­r på prosjektet er Skogsvei Vest. Eventuelle dagbøter må betales av Fanafjelle­t veilag, som er tiltakshav­er. Byrådets vedtak er klaget til Fylkesmann­en.

 ?? FOTO: ALICE BRATSHAUG ?? BASTØFERGE I VEST: «Bastø II» er en av fergene som er leid inn midlertidi­g for å trafikkere Halhjem – Sandvikvåg mens rederiet Torghatten Nord venter på at de nye fergene skal bli klare.
FOTO: ALICE BRATSHAUG BASTØFERGE I VEST: «Bastø II» er en av fergene som er leid inn midlertidi­g for å trafikkere Halhjem – Sandvikvåg mens rederiet Torghatten Nord venter på at de nye fergene skal bli klare.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway