Bergens Tidende

Sterk økning i seksuelle krenkelser

- ARNE EDVARDSEN arne.edvardsen@bt.no foto ØRJAN DEISZ

– Vi har hatt flere saker om uønsket deling av nakenbilde­r i digitale medier enn noen gang tidligere, sier leder i konfliktrå­det i Hordaland, Bjørg Sletten.

I dette lokalet, i 2. etasje i Domkirkega­ten 3, møtes partene for å finne en vei videre.

Konfliktrå­det i Hordaland har fra 2017 til 2018 hatt en økning i antall saker på 45 prosent. Størst økning opplever konfliktrå­det i saker som omhandler seksuelle krenkelser der forholdene blant annet dreier seg om uønsket deling av nakenbilde­r. Nesten fem prosent av straffesak­ene som konfliktrå­det mottok i 2018 handlet om ulike former for seksualkri­minalitet.

Mest ungdom

– Metoo-kampanjen er nok en del av forklaring­en når vi i 2018 opplevde en økning i antall saker av seksuell karakter. Det er mange unge folk som er involvert i disse sakene. Ofte dreier det seg om ungdommer som går i samme klasse, går på samme skole eller møtes på fritiden, sier Sletten.

I 2018 var det i konfliktrå­det totalt sett en oppgang på 87 prosent der partene i sakene var under 15 år.

– I sakene som handler om uønsket bildedelin­g er det mange som går rundt med vondt i magen og som vegrer seg mot å gå på skolen eller delta i sosiale sammenheng­er. Vår oppgave er å bringe partene sammen og snakke om det som er vanskelig, sier Sletten.

Møtes uten foreldre

I konfliktrå­det blir det først et formøte med megler og hver av partene. Deretter møtes de som er i konflikt.

– Det er viktig at partene får bruke egne ord om hva de har opplevd og hva de føler. I noen tilfeller er det slik at foreldre ikke er til stede. Da er det ofte enklere å snakke mer direkte for ungdommene. Når man er kommet så langt at en avtale kan underskriv­es og partene er under 18 år, skal foreldre vaere til stede, sier lederen i konfliktrå­det.

 ??  ?? KONFLIKTRÅ­DET: Bjørg Sletten er leder for konfliktrå­det i Hordaland. Alexander Gonzalo Sele er politiadvo­kat og fagansvarl­ig for U-18 saker. I dette rommet i Domkirkega­ten 3 møtes partene for å løse konflikter.
KONFLIKTRÅ­DET: Bjørg Sletten er leder for konfliktrå­det i Hordaland. Alexander Gonzalo Sele er politiadvo­kat og fagansvarl­ig for U-18 saker. I dette rommet i Domkirkega­ten 3 møtes partene for å løse konflikter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway