Bergens Tidende

– Politiet påla oss taushetspl­ikt

-

I ti uker har naboene til ekteparet Hagen i Lørenskog vaert urolige og levd i det uvisse om hva som har skjedd med Anne-Elisabeth Falkevik Hagen (68).

det blitt mindre sosial omgang, forteller Skansen.

Politiet har forsøkt å ligge lavt i terrenget i nabolaget, av hensyn til faren for at kidnappern­e kunne følge med på bevegelser rundt Hagen-ekteparets bolig.

Både Letvik og Skansen forteller at sivilkledd­e politispan­ere har vaert til stede i ukevis. Over flere uker oppholdt også sivilkledd­e kriminalte­knikere seg i huset, på jakt etter bevis og DNA-spor, ifølge naboene.

Enkelte naboer skal ha loggført disse bevegelsen­e.

Etter avhør med Øst politidist­rikt på politihuse­t i Lillestrøm, ble flere av naboene forklart at de under ingen omstendigh­eter måtte diskutere eller fortelle om forsvinnin­gen. De opplyser at denne formaninge­n ble gitt uten forklaring.

Naboene observerte først flere menn som fremsto som håndverker­e i og rundt Hagenektep­arets bolig.

Falske skilter

– Vi stusset på at kassebilen de brukte hadde hvite skilter. Da jeg sjekket skiltene, viste det seg at de tilhørte en helt annen bil – en Mazda personbil. Politiet hadde allerede tidlig i november bedt meg melde fra om mistenkeli­ge ting i nabolaget, men da jeg ringte politiet for å tipse om denne bilen ble jeg bare avfeid, forteller Letvik.

Etter hvert skjønte han at det var politiets egen bil.

Kravet om at politiet ikke skulle involveres har skapt en spesiell og utfordrend­e situasjon, skriver VG. Ifølge avisen er det årsaken til at politiet har kjørt biler med falske skilter til ekteparets hus, noe de har måttet søke om tillatelse til i forkant.

Frykten for at motparten skulle drive med kontraspan­ing har etter det VG kjenner til vaert overhengen­de. Ved å bruke falske skilter på anonyme biler har krimteknik­ere kunnet undersøke boligen innvendig for å sikre viktige spor, men etter det VG får opplyst har det vaert kritisk få spor å gå etter.

Tore Skansen hadde ved ett tilfelle to sivile politispan­ere inne i sin egen bolig.

– Jeg hadde vaert ute og handlet og kom hjem ved 17-tiden. Da jeg kjørte inn i garasjen, sto en dame og en mann bak bilen. De sa de var fra politiet og at de spanet etter en 13 år gammel jente som hadde stukket av. De sa ikke hvordan eller hvorfor, men det var litt kaldt den kvelden, så kvinnen spurte pent om de kunne få sitte litt inne i stuen min og varme seg. Da kunne de se ned mot en gangsti, forteller Skansen.

Gangstien ligger rett ved siden av Hagen-boligen.

Det sa Skansen ja til.

Vil ikke kommentere

Politiinsp­ektør Tommy Brøske ville på onsdagens pressekonf­eranse ikke svare på Aftenposte­ns spørsmål om hvorvidt politiet bevisst hadde villedet naboene ved å gi usanne opplysning­er om spaningen i nabolaget. Heller ikke bruken av falske skilter på en kassebil kriminalte­knikerne disponerte, ville han kommentere.

–Det er feil av meg å kommentere denne type opplysning­er nå, sa Brøske.

 ?? FOTO: JAN GUNNAR FURULY ?? NABOER: Rolf A. Letvik (til h.) og Tore Skansen har kjent Anne-Elisabeth Falkevik Hagen og Tom Hagen som kjaere naboer i over 30 år.
FOTO: JAN GUNNAR FURULY NABOER: Rolf A. Letvik (til h.) og Tore Skansen har kjent Anne-Elisabeth Falkevik Hagen og Tom Hagen som kjaere naboer i over 30 år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway