Bergens Tidende

Mange konkurser i Hordaland i fjor

- TONJE AURSLAND tonje.aursland@bt.no

Det var flere tvangsavvi­klinger og konkurser i 2018 enn under finanskris­en.

I fjor måtte eierselska­pet bak bergenskje­den Tilbords legge inn årene. Til sammen gikk 734 hordalands­bedrifter over ende i 2018. Det er mer enn 100 flere enn under finanskris­en i 2009, forteller fagsjef Per Einar Ruud i data- og analysesel­skapet Bisnode.

– Hordaland og Sogn og Fjordane er to av fylkene i Norge der antall konkurser har økt mest, sier han.

Økning i antall konkurser og tvangsavvi­klinger i Hordaland i 2018 var elleve prosent, mens den var 33 prosent i Sogn og Fjordane.

Hordaland møtte konkurstop­pen i 2016 med 735 konkurser.

– Flere fylker på Vestlandet merket oljekrisen da, sier Ruud.

Høye tall også nasjonalt

Men mens tallene er negative i Hordaland og Sogn og Fjordane, har trenden snudd i Rogaland.

– Rogaland har klart seg bedre det siste året med seks prosent faerre konkurser enn året før, sier Ruud.

Til sammen ble 6288 selskaper tvangsavvi­klet eller slått konkurs i Norge i fjor. Det er en økning på 2,8 prosent fra året før, og det nest høyeste antallet som noensinne er målt.

Utsatte bransjer

Det er tre bransjer som er spesielt utsatt for konkurser: tjenesteyt­ing, detaljhand­el og bygg og anlegg.

– Det som gir grunnlag for fortsatt bekymring, er de svaert lave marginene innen detaljhand­el. Her har bedriftene en gjennomsni­ttlig driftsmarg­in på kun 1,5 prosent, mot 5,5 prosent for resten av naeringsli­vet. Det er derfor mange butikker som ikke har så veldig mye mer å gå på, sier Ruud.

Generelt synes Ruud imidlertid det er vanskelig å forklare hvorfor antall konkurser steg i fjor.

– Det går jo ganske bra med norsk økonomi. Bedriftene har relativt stor egenkapita­l, det er relativt liten arbeidsled­ighet og renten holder seg lav.

Optimisme kan gi konkurser

Professor ved Norges Handelshøg­skole, Lasse Lien, mener mange nyetableri­nger kan forklare de høye konkurstal­lene.

– Siden 2009 har det vaert en sterk vekst i bedriftset­ableringer. Antallet har økt år for år og mange bedrifter har ikke klart seg. Du kan si at veksten av nye selskaper har vaert med på å drive frem flere konkurser.

Lien sier at flere konkurser ikke bare skyldes nedgangsti­der, men at det like gjerne kan vaere en konsekvens av stor optimisme.

– Den andre årsaken til flere konkurser henger nok sammen med strukturen­dringer i varehandel­en som følge av det teknologis­ke skiftet. Dette skjer også i andre bransjer, men er spesielt tydelig i varehandel­en. Han som en gang laget laerpisker til hester har vaert gjennom det samme.

Utsiktene har ikke vaert så rosenrøde det siste året, med blant annet varsler om renteøknin­ger. Lien tror noen selskaper kanskje også har gitt seg av den grunn.

 ?? ARKIVFOTO: RUNE NIELSEN ?? TILBORDS: Eierselska­pet bak bergenskje­den Tilbords melde oppbud i Bergen tingrett i februar i fjor.
ARKIVFOTO: RUNE NIELSEN TILBORDS: Eierselska­pet bak bergenskje­den Tilbords melde oppbud i Bergen tingrett i februar i fjor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway