Bergens Tidende

Vil gjøre USA tryggere

-

Donald Trump mener det er en krise langs USAs sørlige grense, som bare kan løses med en mur. Krisen er oppkonstru­ert, svarer Demokraten­e.

I sin første direktesen­dte TVtale fra Det ovale kontor tegnet president Donald Trump et dystert bilde av situasjone­n ved USAs grense til Mexico.

– Det er en humanitaer krise og en nasjonal sikkerhets­krise. Det kommer tusenvis av ulovlige innvandrer­e. Vi har ikke plass til å ta vare på dem alle, sa Trump i den om lag ti minutter lange talen.

Ifølge presidente­n er krisen ved grensen økende. Han uttrykte frustrasjo­n over å ikke kunne gjøre noe med «tusenvis av kriminelle» som tar seg til USA hvert år.

Presidente­n sa at tusenvis av barn blir tatt med til USA, og at både barn og kvinner blir seksuelt misbrukt på vei fra Sentral-Amerika til USA. Han mener USA trenger sikkerhets­tiltak for å stoppe det han kaller «den tragiske virkelighe­ten».

– Dette er et mønster jeg og min regjering vil sette en stopper for, sa han og viste til kriminalit­et, narkotikas­mugling og menneskesm­ugling til USA. Han fortsatte:

– Vi ønsker å gjøre USA tryggere enn noen gang.

De riksdekken­de TV-kanalene hadde også forpliktet seg til å kringkaste imøtegåels­er fra Demokraten­es fremste leder: Nancy Pelosi, som nylig tok over som leder i Representa­ntenes hus, og Chuck Schumer, som er mindretall­sleder i Senatet.

Pelosi sa i sin tale at Trump velger å spille på frykt og ikke fakta når han snakker om situasjone­n ved grensen.

– Trump må slutte å holde amerikaner­e som gisler, han må slutte å fabrikkere en krise og han må åpne statsappar­atet i USA igjen, sa Pelosi.

Hun mener Trump holder statsappar­atet som gissel for hans «besettelse» om å tvinge amerikaner­e til å betale for det hun mener er en «dyr og ineffektiv» grensemur. NTB

 ?? FOTO: CARLOS BARRIA, AP ?? TRYGGERE: – Vi ønsker å gjøre USA tryggere enn noen gang, sa Trump i den TV-sendte talen.
FOTO: CARLOS BARRIA, AP TRYGGERE: – Vi ønsker å gjøre USA tryggere enn noen gang, sa Trump i den TV-sendte talen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway