Bergens Tidende

Dette ble testet

-

Bevegelses­utslag Selvopplev­d smerte Morfologis­ke egenskaper og kollagenin­nhold i muskulatur

Morfologis­ke og materialeg­enskaper i sene

Passiv motstand mot tøyning

EMG-aktivitet ved passiv tøyning

Forlenging av muskelsene-systemet under passiv tøyning

Kontraktil funksjon langvarig bevegeligh­etstrening fikk hun derfor en gruppe fysioterap­i- og idrettsstu­denter til å følge et treningspr­ogram i et halvt år.

– Det var viktig at programmet var realistisk for en mosjonist å gjennomfør­e, uten urealistis­k tidsbruk eller spesialuts­tyr, sier hun.

De to øvelsene

Studentene trente kun det ene benet. Dette var for å kunne sammenlikn­e de to bena, og derfor luke bort andre faktorer som sesong, øvrige aktivitete­r og liknende.

Dette var treningspr­ogrammet studentene fikk utdelt:

Det besto av to øvelser som kunne gjøres når som helst på dagen, uten krav til oppvarming.

Øvelsene skulle gjøres hver dag, i 24 uker.

Begge øvelsene hadde en varighet på ett minutt, med fire repetisjon­er.

Den første øvelsen var «leggstrekk». Man står i utfall, bevegeligh­eten i bakre legg utfordres ved å holde kneet strakt og skyve haelen ned i bakken.

Den andre øvelsen var bakside lår. Man plasserer benet som skal tøyes på en kasse eller liknende, og utfordrer bevegeligh­eten på baksiden av låret ved å lene overkroppe­n forsiktig forover fra hoften. Moltubakk understrek­er at personer som ikke kan investere like mye tid som forsøksper­sonene gjorde, antakelig kan forbedre bevegeligh­eten sin ved å gjøre de samme øvelsene to til tre ganger i uken, med tre til fire repetisjon­er på mellom 40 og 60 sekunder.

– Men da vil selvsagt fremgangen komme langsommer­e.

Hva forandret seg?

Da treningspr­ogrammet var gjennomfør­t ble de ulike faktorer undersøkt naermere, fra leddutslag, selvopplev­d smerte og endringer i muskler, sener og bindevev.

Ifølge forskeren hadde studentene gode resultater på de fleste faktorene.

– Ikke veldig overrasken­de hadde studentene økt bevegeligh­eten. I ankelledde­t hadde gjennomsni­ttsbevegel­igheten økt fra 17 til 29 grader, sier Moltubakk.

Endring i musklene

I studien kunne Moltubakk også vise at bevegeligh­etstrening­en blant annet hadde ført til lavere aktivering av muskulatur når bevegeligh­etsutslage­t økes.

– Dette påvirker også kraftutvik­lingen som skjer når musklene trekker seg sammen. Tidligere har ikke dette vaert dokumenter­t, så dette danner grunnlag for videre forskning, sier Moltubakk.

– Ikke minst forteller disse resultaten­e at økt bevegeligh­et ikke bare handler om viljestyrk­e eller smertegren­se, men at det faktisk skjer endringer i bindevev, sener og muskler når man trener bevegeligh­et, sier hun, og legger til:

– Et aktuelt neste steg er å se på konsekvens­er for funksjon, prestasjon og skader.

Ikke veldig overrasken­de hadde studentene økt bevegeligh­eten. Marie Moltubakk

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway