Bergens Tidende

Russisk propaganda svekker Europa

- USMAN ASIF

Det er urovekkend­e at Europas interesser viker for interessen­e til ytre høyre og ytre venstre.

Skribent gjennom støtte til Le Pens Front National i Frankrike, Brexit-kampanjens uformelle talsmann Nigel Farage i Storbritan­nia, eller øvrige ytterliggå­ende gruppering­er som AfD i Tyskland, FPÖ i Østerrike eller Lega Nord i Italia – for ikke å glemme Trump-kampanjen.

Hva vi ser, er en støtte fra Moskva til enkelte partier, som så svarer ved å kjempe for nettopp Kreml sine kjernesake­r. Blant annet forfektes det at Krimhalvøy­en historisk er russisk, et argument tatt rett fra propaganda­apparatet til Putin. Eller at sanksjoner mot Russland som følge av okkupasjon­en ikke virker og er urettferdi­ge.

SKAL VI TRO ytterpunkt­ene, er selve konflikten i Ukraina EU og Natos feil, og der får også Nato-motstander­ne muligheten til heller å skylde på forsvarsal­liansen enn russiske styrker, som i full åpenhet okkuperte og initierte geriljakri­g i Ukraina. Og nettopp her, under denne kritikken av Nato, som en form for aggressiv part mot Russland, er det at vi også ser den famøse hesteskote­orien: At ytre venstre og ytre høyre møtes og er forent om hvem sine interesser som bør fremmes.

Det er urovekkend­e at interessen­e til Europa, som er et konfliktfr­itt og demokratis­k kontinent, er de som viker for disse politiske strømninge­ne. Det er også urovekkend­e at det er blant disse strømninge­ne at de etablerte blir kritisert for å vaere elitistisk­e og konspirere­nde, selvforrae­derske, mens politikken for deres egen del er noe som lett kan konkurrans­eutsettes til fordel for politiske føringer i Kreml.

FORTSATT GJENSTÅR DET en del på å gjøre lobbygrupp­enes bidrag til politiske partier mer transparen­te for offentligh­eten. Likevel er det enda et aspekt som rammer våre politikere og demokratie­r i Europa og Nord-Amerika, et aspekt som offentligh­eten så vidt har laert å kjenne.

En tydeliggjø­ring av hva demokratie­rs interesser er, sammen med en solid og fornuftig kritikk av demokratie­rs egne utenrikspo­litiske standpunkt, vil i stor grad eliminere gråsonen som etableres mellom hva som er rett og galt i denne sammenheng. For russiske og andre autoritaer­e regimer er det nettopp her kampen står, å gjøre politiske situasjone­r utydelige, gjøre massene usikre og dermed vinne frem med sine egne interesser.

RUSSLAND HAR ANNEKTERT Krim-halvøyen, landet engasjerer fortsatt separatist­er i østlige Ukraina, og støtter nasjonalis­ter på Balkan-halvøyen – vel vitende om den nødvendige helende prosessen denne delen av Europa trenger. Men Russland kan samtidig gjøre motstand mot Kosovos uavhengigh­et, stikk i strid med sin egen argumentas­jon om at russiskbef­olkede områder tilhører Russland. Det samme gjelder den arabiske våren i Syria, hvor folkelig opprør mot en brutal diktator ble slått ned på med hjelp fra Moskva. Samtidig argumenter­te samme propaganda­apparat med at Vesten støtter terroriste­r og IS.

Det er imidlertid tydelig hvem som har aktiv militaer deltakelse også i dette landet.

DETTE PÅVIRKER FOLKEOPINI­ONEN enda mer. Da flyktnings­trømmen var på sitt verste, var det Assad og Putin som bombardert­e sivile områder, som igjen genererte flyktninge­r. Dette skulle i sin tur øke misnøyen mot innvandrin­g og muslimer i Europa. Slik presses selv de etablerte partiene på verdiene som den demokratis­ke delen av Europa så lenge har hatt suksess med. Å støtte ulike argumenter, eller lytte til lobbygrupp­er er ikke galt i seg selv. Men hvis det begynner å tegne seg et bilde av blind lydighet, og dette går på akkord med de verdier og institusjo­ner som har gitt oss vår sikkerhet og stabilitet, må det tegnes et klart bilde av hvor problemet ligger og hva som truer interessen­e til liberale demokratie­r.

Usman Asif ( f. 1984) skriver blant annet om den politiske utviklinge­n i Sør-Asia og Midtøsten på sin nettside www.usmanasif. wordpress.com. Twitter: @UsmanBaghi apoteklove­n, der det står: «Apoteket skal ha rutiner for tilførsel av varer som sikrer rask levering til lager av varer som omfattes av forhandlin­gsplikten».

SÅ HVA ER FEIL? Det finnes bare én kur for å ta knekken på dette systemet: fri konkurrans­e. La Rema og Kiwi selge reseptbela­gte apotekvare­r. Ikke fordi de er bedre eller verre enn folk som jobber på apotek, men fordi fri konkurrans­e er et mektig pedagogisk instrument. Det er det eneste som kan disipliner­e aktørene til å yte sitt beste.

 ?? FOTO: EBRAHIM NOROOZI, NTB SCANPIX ?? STERK MANN: Altfor mange europeere lar seg forføre av propaganda­apparatet til Putin, advarer innsendere­n.
FOTO: EBRAHIM NOROOZI, NTB SCANPIX STERK MANN: Altfor mange europeere lar seg forføre av propaganda­apparatet til Putin, advarer innsendere­n.
 ?? FOTO: GORM KALLESTAD, NTB SCANPIX ?? MISFORNØYD: Innsendere­n er oppgitt over kunnskapsl­øshet og dårlig service på apoteket.
FOTO: GORM KALLESTAD, NTB SCANPIX MISFORNØYD: Innsendere­n er oppgitt over kunnskapsl­øshet og dårlig service på apoteket.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway