Bergens Tidende

Ikke Spar på etikken

- ASRIA TALEB MOHAMED

Hvordan tenker egentlig et konsern rundt etikk når man tror det er OK å finansiere en okkupasjon?

Flyktning fra Vest-Sahara

MIN FAVORITTBU­KSE, som min bestevenni­nne hjemme i flyktningl­eirene har arvet etter meg, ble handlet inn på Spar Kjøp. Jeg kjøpte den da jeg bodde i Bergen, og på et tidspunkt da jeg ikke visste at Spar-gruppen deltar i å oppretthol­de mitt folks lidelse.

Nå stivner kroppen min til hver gang jeg ser annonser fra butikken i postkassen.

Spar Kjøps søstersels­kap Spar Shipping er i dag det eneste norske rederiet som frakter konfliktmi­neraler ut fra okkuperte Vest-Sahara, landet som min familie flyktet fra. De to Spar-selskapene holder til i samme kontorbygn­ing ved Flesland, og eies av de samme interessen­e i Bergen. Spars engasjemen­t ble omtalt av Bergens Tidende nylig. MITT LAND ER okkupert av Marokko og behandles av FN som et uløst kolonispør­smål. Det er utenlandsk­e selskaper som Spar Shipping som holder okkupasjon­en i live. Marokko tjener enorme summer på handelen av fosfatstei­n fra en gruve i Vest-Sahara. Samtidig er eierne av den viktige gruven, mitt folk, enten forvist til flyktningl­eirer i nabolandet, eller de er utsatt for alvorlige overgrep i de okkuperte områdene.

Inntektene fra den internasjo­nale handelen finner veien rett til den marokkansk­e statskasse­n. Den norske regjeringe­n fraråder naeringsli­v der, et utall norske rederier sier det er uaktuelt å delta i de kontrovers­ielle transporte­ne, og en domstol i Sør-Afrika konkludert­e i fjor vinter med at Marokko ikke har rett til å frakte ut mineraler som tilhører vårt folk. JEG HAR PRØVD å ignorere temaet mange ganger, men jeg føler at alle reklamene om butikken forfølger meg. Da jeg åpnet YouTube nylig, dukket det opp en reklame om butikken, med logoen av det blå hjertet under videoen. Og da jeg var innom huset til en venninne, lå en stor katalog fra Spar Kjøp på kjøkkenbor­det.

Jeg kjenner mange som ikke har råd til å handle på dyre butikker, og mitt siste ønske er at de som har dårligst råd skal føle skyld ved å handle på billigbuti­kker. Jeg vil heller ikke at de som jobber i Spar Kjøps butikker på Vestlandet skal skamme seg over sin egen arbeidspla­ss. Overhodet ikke.

MEN HVORDAN resonnerer egentlig et konsern rundt etikk når man tror det er OK å bryte norske offentlige frarådinge­r, operere i strid med EU-domstolen, finansiere en okkupasjon og tømme vårt land for våre ressurser? I lys av at Spar Shipping gjør så dårlige vurderinge­r på etikk og moral, hvordan gjør andre selskaper i Spar-gruppen det? Hva kan Spar Shippings forretning­setikk fortelle om produktene i Spar Kjøps hyller?

Jeg har ett ønske for det nye året: Når katalogene fra Spar Kjøp havner i postkassen din – send en tanke til folket som lider av konsekvens­ene av konsernets triste business i Afrikas siste koloni.

Spar Kjøp og Spar Shipping har fått tilbud om å svare på kritikken i dette innlegget, men har ikke benyttet seg av muligheten.

 ?? FOTO: SPAR SHIPPING ?? OMSTRIDT HANDEL: Da BT i juli 2015 avslørte en Spar Shipping-transport i Vest-Sahara, sa Spar-direktøren at de skulle ta noen «interne runder» for å konkludere hvor de sto. To år seinere hentet «Spar Lyra» fosfat i Vest-Sahara.
FOTO: SPAR SHIPPING OMSTRIDT HANDEL: Da BT i juli 2015 avslørte en Spar Shipping-transport i Vest-Sahara, sa Spar-direktøren at de skulle ta noen «interne runder» for å konkludere hvor de sto. To år seinere hentet «Spar Lyra» fosfat i Vest-Sahara.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway