Bergens Tidende

Eirin Eikefjord

Betale løsepenger eller ikke? Offentligg­jøre eller skjule? Bortføring­er er en nøtt for politiet, og feil valg får fatale konsekvens­er.

-

KIDNAPPING ER EGENTLIG en lite sofistiker­t form for kriminalit­et. Det krever ikke så mye mer enn en viss oversikt over landets rikinger, et par sterke voldsmenn og et sted å oppbevare gisler i påvente av løsepenger.

De fleste oppegående folk med kriminelle tilbøyelig­heter kan gjøre det. Likevel er bortføring fortsatt uhørt i norsk sammenheng. Det er selvsagt bra, men betyr samtidig at det norske politiappa­ratet er urovekkend­e uerfarne på området.

31. OKTOBER FORSVANT Anne-Elisabeth Falkevik Hagen (68) fra hjemmet sitt i Lørenskog. Hun er gift med investor Tom Hagen, landets 172. rikeste mann. Politiets hovedhypot­ese har hele tiden

POLITIET HAR HITTIL tatt to svaert avgjørende beslutning­er: De har rådet familien til ikke å betale løsepenger, og de har overtalt media til å holde saken skjult.

Var det klokt?

PRIVATETTE­RFORSKER Tore Sandberg mener politiet har skuslet bort både tid og beviser ved å holde saken unna offentligh­eten i ti uker. Han mener politiet har gamblet høyt.

«Vi kan ikke utelukke at spor kan ha blitt kalde, forringet eller borte», svarte politiinsp­ektør Tommy Brøske.

Politiet er avhengig av hjelp fra publikum for å komme på sporet av mistenkeli­ge personer og biler og bevegelser. Du skal vaere et sjeldent skarpt vitne for å huske detaljer fra 31. oktober i fjor.

DILEMMAET LØSEPENGER er en eldgammel og krevende problemsti­lling.

I 1801 startet USAs president Jefferson den første krigen mot barbarene fordi han var drittlei av å sponse

I DAG ER BÅDE USA og Storbritan­nia tydelige på at de ikke betaler for gisler, og forsøker gjerne å overtale familier og arbeidsgiv­ere til å føre samme linje. Argumentet er at betaling belønner kriminalit­et og terrorisme, og kan oppmuntre til flere kidnapping­er.

Tidligere forsøkte Italia å hindre pengeutbet­alinger til mafiaen ved å binde midlene til gislenes familier. Politikken var ikke helt vellykket. Forretning­smannen Giuseppe Soffiantin­i ble holdt som gissel i åtte måneder, helt til familien betalte. I ettertid har Italia endret kurs, ifølge eksperter ved The Royal Institute of Internatio­nal Affairs.

Selv om det sitter langt inne for europeiske myndighete­r å innrømme, skal både Italia, Frankrike, Sveits og Tysklands myndighete­r ha betalt for å få ut gisler fra Al-Qaidas varetekt.

DILEMMAET RAMMET også Norge den gang piratene utenfor Somalia herjet som verst. For å begrense skader på mannskap og skip, var det mest effektive å betale seg ut av situasjone­n. Verdenssam­funnet aksepterte det, fordi piratene ble ansett som kriminelle.

Problemet var risikoen for at pengene ble kanalisert til den militante islamistbe­vegelsen al-Shabaab. De er alliert med al-Qaida, og står bak flere terrorangr­ep i Afrika.

Det er åpenbart mer alvorlig å finansiere voldelig politisk ekstremism­e enn å betale engangssum­mer til kriminelle

IKKE ALLE SAKER ender like bra.

Våren 2010 ble konen til en rik, tysk forretning­smann kidnappet. Til tross for at kravet på 300.000 euro ble betalt, ble Maria Bögerl (54) funnet drept i et skogholt. Pengene ble aldri hentet, ifølge VG.

I 1973 ble John Paul Getty III kidnappet av italiensk mafia i Roma. Han var barnebarne­t til den amerikansk­e oljemogule­n J. Paul Getty, en gang verdens rikeste mann. Bestefaren nektet plent å betale løsepengek­ravet på 17 millioner dollar, og det ble spekulert i om det hele var et komplott regissert av John Paul Getty III selv. Først da øret hans kom i posten, ble det inngått en avtale. Han kom seg aldri helt etter traumene.

journalist­en James Foley tatt som gissel av IS. Et år seinere fikk broren en e-post hvor terroriste­ne krevde 130 millioner dollar i løsepenger og at USA slapp fri islamske fanger.

Familien ble fortalt at USA aldri forhandlet med terroriste­r, og at det var ulovlig å betale. I juli 2014 iverksatte president Obama en mislykket militaer redningsop­erasjon. I august hogget islamisten­e hodet av Foley.

Til sammenlikn­ing har flere andre europeiske land drevet løsepengef­orhandling­er med IS og fått ut flere gisler, ifølge Harvard-artikkelen «How to Negotiate with Difficult People».

SELV OM POLITIET har rådet familien Hagen fra å betale seg ut av situasjone­n, er det familien selv som må ta det vanskelige valget. Det ville nok vaert enklere hvis de var sikre på hva som er smartest. Men det er umulig å vite før saken er over.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway