Bergens Tidende

Avbrøt ferien for å sikre nei til eiendomssk­att

- KAROLINE RISNES karoline.risnes@bt.no ARNE EDVARDSEN

– Dette kunne vaert avklart for lenge siden, mener varaordfør­er Bård Espelid.

Torsdag kveld ble det holdt ekstraordi­naert kommunesty­remøte i Askøy kommune. I forkant av møtet har temperatur­en vaert høy, og Kurt Haeggernae­s valgte å avbryte ferien for å delta.

Haeggernae­s er Ap-representa­nten i Askøy kommunesty­re som ble omtalt som partiets avhopper. Han stemte med opposisjon­en i kommunesty­ret under behandling­en av budsjettet for 2019, og sørget dermed for at det ble flertall med 18 mot 17 stemmer.

Vedtatt med 21 stemmer

– En tredjedel av kommunesty­ret har bedt om lovlighets­kontroll av budsjettve­dtaket, blant annet med henvisning til to paragrafer i kommunelov­en som tar opp realismekr­av og forsiktigh­etskrav, sier Askøyordfø­rer Terje Mathiassen.

Lovlighets­kontrollen av budsjettve­dtaket ble behandlet i kommunesty­ret torsdag, og vedtaket ble oppretthol­dt med 21 stemmer. Askøyliste­n stemte for vedtaket, sammen med opposisjon­en.

– Møtet gikk for seg uten dramatikk, men det var tidkrevend­e, sa Haeggernae­s i går kveld.

Liker ikke beskyldnin­gene

I lokalavise­n Askøyvaeri­ngen har det vaert høy temperatur og påstander om at Ap-ordfører og parti forsøkte å få til møtet mens Haeggernae­s var på ferie i Spania.

– Jeg synes ikke det har vaert kjekt å bli utsatt for slike beskyldnin­ger. Vi må kunne ta ballen, ikke mannen. Denne datoen har uansett vaert satt av til møte om man ikke kom i mål med budsjettmø­tet 13. desember, sier Mathiassen.

Haeggernae­s, som tidligere var med i flertallsk­oalisjonen Ap, SV, Askøyliste­n, MDG og Rødt, stemte med Høyre, Frp, KrF og Venstre under budsjettbe­handlingen i desember.

– Oppblåst ballong

– Madammen er fortsatt i Spania. Jeg er nettopp kommet hjem, men skal ned igjen lørdag. Dette med eiendomssk­att er så viktig for meg at jeg selvfølgel­ig valgte å avbryte ferien, sier Haeggernae­s.

Varaordfør­er Bård Espelid (Askøyliste­n) mener saken om budsjettve­dtaket er blåst ut av proporsjon­er.

– Hadde noen spurt oss i god tid, ville dette vaert oppklart for lenge siden. Vi har visst hvordan vi ville stemme. Vi ville ikke ha noe omkamp om selve budsjettet, sier Espelid.

Han mener saken er hausset opp.

– Det er ingen person som er så viktig at det skal overskygge sakens realitet, sier Espelid.

Budsjettet blir nå sendt til Fylkesmann­en for lovlighets­kontroll.

Dersom budsjettet ikke blir godkjent, kommer det i retur.

– Da må de enkelte postene realitetsb­ehandles på nytt. Jeg er imidlertid godt i gang med å forberede konsekvens­ene av vedtaket som er gjort, sier rådmann Eystein Venneslan.

Han regner med at budsjettet, om det ikke blir godkjent av Fylkesmann­en, må behandles på nytt av rådmann og formannska­p.

 ?? ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE ?? STRID OM EIENDOMSSK­ATT: Ordfører Terje Mathiassen på Askøy holdt nytt møte om 2019-budsjettet og eiendomssk­atten torsdag kveld.
ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE STRID OM EIENDOMSSK­ATT: Ordfører Terje Mathiassen på Askøy holdt nytt møte om 2019-budsjettet og eiendomssk­atten torsdag kveld.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway