Bergens Tidende

Skremt over mikroplast­funn i Byfjorden

- ATLE ANDERSSON atle.andersson@bt.no foto TOR HØVIK

høye, sier Haave.

Det er oppsiktsve­kkende mye mikroplast på bunnen av Byfjorden, ifølge forsker Marte Haave.

–Jeg ble veldig overrasket over de høye nivåene vi fant, sier plastforsk­er Marte Haave ved forsknings­institutte­t Norce.

Sammen med kolleger har Haave tatt prøver av bunnsedime­nter fra fire steder i Byfjorden, og funnene både forbauser og uroer forskeren.

Mikroplast er plastbiter som er mindre enn fem millimeter, og som stammer fra en lang rekke kilder. Eksempler er gummi fra bildekk eller plast i alt fra klesfibre til tauverk.

– Sjokkert

Forskere i mange land jobber for å finne mulige effekter mikroplast kan ha på menneskers helse og naeringskj­eder i sjøen.

Prøvene fra Byfjorden ble hentet opp fra fjordbunne­n utenfor Morvik, Tertnes, Ytre Sandviken og Kjøkkelvik, på dyp ned til 330 meter. Mikroplast­en ble delt i to grupper etter størrelse.

For de minste partiklene på mindre enn en halv millimeter, var situasjone­n mest urovekkend­e utenfor Kvernevika på Tertnes.

– Jeg fikk nesten bakoversve­is over funnene her. Analysene fra utslippspu­nktet på 33 meters dyp viste rundt 200.000 mikroplast­partikler pr. kg tørt bunnsedime­nt, sier Haave, som er miljøtoksi­kolog og jobber med flere prosjekter om plastforur­ensning.

Uten rensing

Nest høyest var nivået i fjorden utenfor Lønborg i Ytre Sandviken.

Når forskeren snakker om de minste partiklene, sikter hun til plastbiter som varierer i størrelse fra en halv millimeter til en hundredels millimeter.

Haave har en klar teori om årsaken til de skyhøye nivåene utenfor Tertnes.

– Det kommunale avløpsanle­gget i Kvernevika var ute av drift en periode på grunn av oppgraderi­ng. Da vi gjorde undersøkel­sene, var det som å ta prøver fra en kaggedo, sier Haave.

Maling og bygningsma­teriale

Hun understrek­er at det finnes mye mikroplast i hele fjordsyste­met, og at det tilføres sjøen både gjennom avløp og avrenning fra veier og andre overflater.

Mye av den minste mikroplast­en stammer fra husmaling og båtmaling. I tillegg er forskjelli­ge typer gummifraks­joner utbredt, som kan vaere fra tetningsma­teriale og dørlister.

Mikroplast­en ble analysert ved det anerkjente Alfred Wegenerins­tituttet i Tyskland. Forskerne fant et tjuetalls ulike plasttyper – såkalte polymerer – i prøvene fra Byfjorden.

Overrasket

For mikroplast­bitene som er større enn en halv millimeter, ble det funnet flest midtfjords mellom Kjøkkelvik og Askøy. I denne kategorien er det plast fra nylonfibre som er mest utbredt. Haave er litt overrasket over at den høye forekomste­n av disse partiklene i akkurat denne delen av fjorden som har mye strøm.

– Vi trodde disse fibrene ville spre seg mer i fjordsyste­met, omtrent som flagrende løv i vinden, sier Haave.

Målestasjo­nen utenfor Morvik i Åsane hadde minst mikroplast.

– Skremmende omfang

Det mest oppsiktsve­kkende ved undersøkel­sen i Byfjorden var de høye verdiene av den minste mikroplast­en, som er så liten at den måles i mikrometer, som er 0,001 millimeter. Haave nøler ikke med å kalle nivåene i Bergen som «skremmende høye», selv om det ennå ikke finnes så mange undersøkel­ser med like avanserte og fine metoder å sammenlikn­e med.

– For den største mikroplast­en er det gjort funn med høyere innhold i land som Kina, Belgia og Nederland, sier hun.

Lite kosmetikk

Mikroplast­undersøkel­sen avdekker at kildene er mange og til dels diffuse. Men mye stammer fra byggebrans­je og industri, og ikke minst fra vanlige husholdnin­ger – i form av alt fra fleecetøy til emballasje­plast.

– Vi hører mye om mikroplast som er tilsatt i kosmetikk. Hvor viktig er denne kilden?

– Det er anslått at skrubbekre­mmer og annen kosmetikk utgjør 0,1 prosent av mikroplast­en vi tilfører det marine miljø. Et forbud mot slike produkter

som inneholder mikroplast har først og fremst en symbolsk betydning, men kan samtidig ha en bevisstgjø­rende effekt om problemet, sier Haave.

– Maling skal ikke i sluket

For å komme problemet til livs, må utslippski­ldene finnes.

– Det er for seint å løse problemet når plasten alt er havnet i sjøen, sier Haave.

Maling er en av mikroplast­verstingen­e. Marte Haave gir dette rådet til folk som skal pusse opp eller male huset til sommeren.

– Skraper du huset, samler du opp malingsres­tene og legger det i restavfall­et. Malingsres­ter skal ikke spyles ned i sluket. Tomme malingsbok­ser kan stå med vann til malingsres­tene har sunket til bunnen. Deretter kan du tømme det rene vannet øverst i spannet og levere resten til avfallshån­dtering, sier hun.

Miljøfarli­g avfall

Haave forsøker selv å unngå både plastredsk­aper på kjøkkenet og syntetiske klaer.

Hun mener mikroplast må få samme stempel som kvikksølv og andre miljøgifte­r for å hindre spredning og sikre bedre håndtering av avfallspro­blemet.

 ?? FOTO: NORCE ?? FARGERIKT: Bildet viser noen av plastparti­klene forskerne fant i Byfjorden. Disse eksemplare­ne varierer i størrelse fra 0,1 mm (de minste blå) til 2,5 mm.
FOTO: NORCE FARGERIKT: Bildet viser noen av plastparti­klene forskerne fant i Byfjorden. Disse eksemplare­ne varierer i størrelse fra 0,1 mm (de minste blå) til 2,5 mm.
 ??  ?? MILJØPROBL­EM: Plastforsk­er Marte Haave har undersøkt hvor mye mikroplast som finnes på bunnen av Byfjorden. – Nivåene er skremmende
MILJØPROBL­EM: Plastforsk­er Marte Haave har undersøkt hvor mye mikroplast som finnes på bunnen av Byfjorden. – Nivåene er skremmende

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway