Bergens Tidende

Liten oversikt over skader i barnehager

- CATHRINE KRANE HANSEN cathrine.hansen@bt.no foto TOR HØVIK

Man antar at det er svaert sjelden barn blir kritisk skadet i barnehager, men det finnes ingen oppdatert statistikk på dette.

– Jeg merker jeg at jeg er blitt flinkere til å sjekke selen til datteren min når hun skal sove i vognen, sier Asle Saetre.

– Må vaere grusomt

I likhet med andre foreldre i Nykirken åpen barnehage føler han med dem som ble rammet av ulykken i Akasia Paradis barnehage, der en gutt ble kritisk skadet da han hang fast i en stropp i vognen han sov i.

– Det må vaere grusomt for foreldrene og for barnehagen, sier Saetre.

En av de andre fedrene i Nykirkens barnehage har tidligere jobbet i barnehage, og mener det er svaert sjelden det skjer så alvorlige ulykker.

Det stemmer med forskninge­n til professor Ellen Beate Hansen Sandseter ved Dronning Mauds Minne Høgskole for barnehagel­aererutdan­ning i Trondheim.

Rapport om skader

Etter en alvorlig ulykke i 2011 ble hun og noen kolleger bedt om å lage en nasjonal rapport om skader i barnehagen­e.

Ifølge rapporten, som kom i 2013, skader ett av ti barn seg hvert år i barnehagen.

97,9 prosent er småskader og

1,9 prosent moderate skader som brudd i arm eller ben. Kun 0,2 prosent er alvorlige. I 2012 var samtlige kraniebrud­d.

Tidlig på 1950-tallet mistet syv ganger så mange småbarn livet i ulykker som i dag, ifølge SSB.

I internasjo­nal skadeforsk­ning regnes barnehager som svaert trygge steder for barn, understrek­er Sandseter. Men siden rapporten i 2013 er det ikke kommet noen oppdatert nasjonal statistikk for skader i barnehager.

Ingen statistikk

Verken Helsedirek­toratet, Utdannings­direktorat­et eller Helse Bergen har statistikk som kan si noe om skadeomfan­g nasjonalt eller i Bergen.

Ved Helse Bergen får BT opplyst at man ikke fører statistikk over hvor barn under seks år har skadet seg. De som kommer til Haukeland universite­tssykehus kan like gjerne ha skadet seg hjemme.

Heller ikke Bergen kommune fører samlet statistikk over dette.

Den enkelte kommunale barnehage lager en årsoversik­t over skader. Mer alvorlige skader meldes til kommunens forsikring­sselskap, opplyser Trine Samuelsber­g, kommunaldi­rektør for barnehage, skole og idrett i Bergen.

Private barnehager har vanligvis egne rutiner for skaderappo­rtering.

– Skader seg inne

Skade i forbindels­e med soving er svaert sjelden, mener daglig leder for Sammen barnehager, Rune Fitje.

– I løpet av mine 21 år i studentbar­nehagene har vi ikke hatt ulykker i forbindels­e med soving. Men barn skader seg, og de fleste gjør det innendørs. De snubler over en dørstokk eller klatrer og faller, og en sjelden gang ramler de på et annet barn, sier han.

Onsdag hadde Fitje møte med styrerne i Sammen-barnehagen­e for å diskutere risikovurd­ering ved soving i kjølvannet av ulykken på Paradis.

– Hos oss sover de fleste barn i sovesaler med god lufting. Vi har også svaert små barn som sover til ulike tider. Alle får tilsyn, men det er en utfordring å lage et felles, fast regelverk.

– Risikofylt å sove ute

– Det er mange sider ved dette vi må vurdere. Inntil alle undersøkel­ser er ferdige, har vi bestemt at vi skal ha sovevakter. Noen tenker nok at det er litt hysterisk, for foreldre sitter jo ikke hjemme og vokter barna hele tiden mens de sover. Men vi må finne ut hva som er trygt nok i barnehagen­e, og sikre at alle har rutiner som gjør risikoen for ulykker minimal, sier Fitje.

– Stoler på de ansatte

Småbarnsfa­r Asle Saetre tror ikke det er nødvendig med et generelt krav om kontinuerl­ig sovevakt.

– Det holder vel at man passer greit på barna. Jeg tror de fleste foreldre stoler på at de ansatte i barnehagen­e gjør det de skal i forhold til sikkerhet, sier han mens datteren Hedda Saetre Valhammer (10 mnd.) hilser på Selma Dam-Skuggen (10 mnd.)

Selmas mor, Tram Dam, tror en del barnehager er underbeman­net og derfor kan få problemer med å gjennomfør­e sovevakt, slik Akasia har fått etter ulykken.

– Hvis det ikke er nok ansatte, er det like greit at barna sover inne på madrasser. Det er tryggere enn vogn. Det er viktig at vi som foreldre kan gå på jobb og føle oss trygge, sier hun.

I løpet av mine 21 år i studentbar­nehagene har vi ikke hatt ulykker i forbindels­e med soving. Rune Fitje, daglig leder for Sammen barnehager

 ??  ?? STOLER PÅ ANSATTE: – Jeg tror de fleste foreldre stoler på at de ansatte i barnehagen­e gjør det de skal i forhold til sikkerhet, sier Asle Saetre. Her sammen med datteren Hedda Saetre Valhammer (10 mnd.).
STOLER PÅ ANSATTE: – Jeg tror de fleste foreldre stoler på at de ansatte i barnehagen­e gjør det de skal i forhold til sikkerhet, sier Asle Saetre. Her sammen med datteren Hedda Saetre Valhammer (10 mnd.).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway