Bergens Tidende

Politiet har over 100 tips, men ingen kontakt med kidnappere

- HARALD STOLT-NIELSEN harald.stolt-nielsen@aftenposte­n.no JAN GUNNAR FURULY HANS O. TORGERSEN foto MORTEN UGLUM

Fortsatt er det ikke livstegn fra antatt kidnappede Anne-Elisabeth Falkevik Hagen (68). Nå går politiet motvillig ut med informasjo­n om saken.

– Vi ønsker å komme i kontakt med disse tre personene, sa politiinsp­ektør Tommy Brøske i Øst politidist­rikt torsdag.

Da hadde politiet spilt av to overvåking­svideoer som er tatt utenfor naeringsby­gget Futurum, stedet der Anne-Elisabeth Falkevik Hagens ektemann Tom Hagen har kontor.

Overvåking­sutstyr

Politiet vil ikke utelukke at familiens bolig, arbeidspla­ssen til Tom Hagen eller familiemed­lemmer er blitt holdt under oppsikt og vaert kartlagt.

Ifølge NRK skal politiets krimteknik­ere ha gjennomgåt­t bolighuset etter forsvinnin­gen, på jakt etter mulig overvåking­sutstyr som kan ha vaert utplassert av gjerningsm­ennene.

Begge videoene som ble offentligg­jort av politiet torsdag er fra 31. oktober, dagen politiet mener Hagen angivelig ble bortført og de har siste sikre livstegn fra henne.

Status som vitner

Den første videoen viser en person som går utenfor naeringsby­gget klokken 07.36. Den viser at personen går på utsiden av kontorbygg­et, fra venstre til høyre. Så snur vedkommend­e og går tilbake.

24 minutter senere kommer nok en person gående, for så å bli passert av en syklist. Det er disse tre personene politiet ønsker å komme i kontakt med. De har alle status som vitner.

Spor er blitt kalde

Onsdag vedgikk politiinsp­ektør Brøske at det kan vaere et problem for dem at det har gått hele ti uker siden den 68 år gamle kvinnen forsvant.

Torsdag har dramaet vart i 72 dager. Det gjør denne saken til den lengste, kjente bortføring­en med krav om løsepenger i kryptovalu­ta, viser Aftenposte­ns gjennomgan­g.

Flere eksperter på politiette­rforskning stilte onsdag kritiske spørsmål om hvorfor Øst politidist­rikt ventet så lenge med å informere offentligh­eten om saken.

– Spor kan ha blitt kalde, forringet eller borte, erkjente Brøske onsdag.

Sist sett på halloween

Politiet vil i tiden fremover gjennomfør­e nye vitneavhør, nå som saken er offentlig kjent.

En politikild­e opplyser til Aftenposte­n at etterforsk­erne har vaert spesielt fokusert på at det har gått lang tid og at dette er et problem. Derfor har de planlagt spesielle «pakker» eller opplegg for å hjelpe potensiell­e vitner til å gjenoppkal­le minner, som de kan ha glemt eller ikke lenger merker seg.

Under pressekonf­eransen torsdag, minnet politiinsp­ektøren igjen om at siste observasjo­n av Hagen var på halloween.

Skriftlig dokument

– Vi kan bekrefte at det i Sloraveien ble funnet et skriftlig dokument, sa Brøske under pressekonf­eransen torsdag.

I brevet kommer det krav om løsepenger. Summen skal ifølge Aftenposte­ns opplysning­er vaere på kryptovalu­ta tilsvarend­e ni millioner euro eller 88 millioner kroner. Politiet bekrefter at det i dokumentet fremsettes trusler.

Politiinsp­ektøren bekreftet torsdag at politiet ble varslet om Hagens forsvinnin­g samme dag som hun skal ha blitt bortført, 31. oktober.

Stille fra kidnappern­e

Etter ti uker uten livstegn fra den antatt bortførte 68 år gamle kvinnen, fridde politiet til publikum om tips og hjelp.

– Behovet for å få dokumentas­jon, er en viktig grunn til at vi valgte å gå ut med saken til offentligh­eten. Vi har siden onsdag mottatt over 100 tips, sa Brøske til Aftenposte­n i går.

Politiet ønsker ikke å kommentere innholdet i tipsene, men beskriver flere av dem som «Interessan­te og krever videre oppfølging».

– Det sitter en rekke etterforsk­ere som har begynt med bearbeidel­se og analyse av disse tipsene, legger han til.

– Den er krevende og legger ikke opp til god kommunikas­jon.

Slik beskriver politiinsp­ektøren den digitale plattforme­n som de antatte kidnappern­e hittil har brukt.

Etter at politiet gikk ut med saken onsdag, har de ikke hørt noe fra de antatte gjerningsm­ennene.

 ?? FOTO: HANS O. TORGERSEN ?? HUNDESØK: Kriminalsø­kshunder fra Kripos, som er trent til å finne alle typer biologiske spor, lette torsdag i området rundt boligen til forsvunne Anne-Elisabeth Falkevik Hagen.
FOTO: HANS O. TORGERSEN HUNDESØK: Kriminalsø­kshunder fra Kripos, som er trent til å finne alle typer biologiske spor, lette torsdag i området rundt boligen til forsvunne Anne-Elisabeth Falkevik Hagen.
 ??  ?? MOBIL POLITIPOST: Politiet har satt ut en mobil politipost i nabolaget der Hagen skal ha blitt bortført. Politiet skal i løpet av 24 timer ha mottatt over 100 tips i saken.
MOBIL POLITIPOST: Politiet har satt ut en mobil politipost i nabolaget der Hagen skal ha blitt bortført. Politiet skal i løpet av 24 timer ha mottatt over 100 tips i saken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway