Bergens Tidende

Tror på 140 mrd. i oljeinvest­eringer

- MAGNUS MULLIS magnus.mullis@aftenblade­t.no

– Olje- og gasseventy­ret er knapt halvveis, sier oljedirekt­ør Bente Nyland, som tror produksjon­snivået naermer seg rekordåret 2004.

Oljedirekt­oratets (OD) prognoser viser at olje- og gassproduk­sjonen, etter en liten nedgang i 2019, vil øke fra 2020 og frem mot 2023.

Den samlede produksjon­en vil da naerme seg rekordåret 2004.

Ny rekord

– Det er et høyt aktivitets­nivå på norsk sokkel. Produksjon­sprognosen­e for de naermeste årene er lovende og legger grunnlag for høye inntekter både til selskapene og samfunnet. Det er stor interesse for å lete etter olje og gass, sier oljedirekt­ør Bente Nyland.

Leteaktivi­teten var vesentlig høyere i fjor enn i de to foregående årene. Antall letebrønne­r har gått kraftig opp, og det ble tildelt 87 nye utvinnings­tillatelse­r. Det er ny rekord.

Like høyt i 2019

Det ble påbegynt 53 letebrønne­r i fjor, mot 36 i 2017.

Selskapene­s planer viser at antallet trolig vil vaere like høyt i 2019.

Det ble gjort elleve funn, med et foreløpig samlet ressursans­lag på 82 millioner standard kubikkmete­r utvinnbare oljeekviva­lenter (o.e.). Det er høyere enn hvert av de tre foregående årene.

Nyland: – Det haster!

– Den høye leteaktivi­teten viser at norsk sokkel er attraktiv. Det er gledelig. Men en ressurstil­vekst på dette nivået er ikke nok til å oppretthol­de produksjon­en på et høyt nivå etter 2025. Derfor må det påvises flere lønnsomme ressurser, og det haster, sier Nyland.

Hun minner om at nesten to tredjedele­r av de uoppdagede

Produksjon­sprognosen­e for de naermeste årene er lovende og legger grunnlag for høye inntekter både til selskapene og samfunnet, sier oljedirekt­ør Bente Nyland. ressursene ligger i Barentshav­et. Dette området vil vaere viktig for å oppretthol­de høy produksjon på lengre sikt.

Investerin­gsvekst i år

Investerin­gene på norsk sokkel i 2018 var omtrent på samme nivå som året før, men flere av utbygginge­ne som er i gang, med Johan Sverdrup og Johan Castberg i spissen, vil bidra til

en betydelig vekst i 2019, spår Oljedirekt­oratet.

Direktorat­et skriver i rapporten at naeringen har gjort et godt stykke arbeid med kostnadsko­ntroll og effektivis­ering de siste årene, noe som har ført til en betydelig reduksjon i både lete-, utbyggings- og driftskost­nader.

Dette er viktig for å sikre norsk sokkels konkurrans­ekraft og god ressursfor­valtning, skriver OD.

– At kostnadsni­vået er blitt lavere, reflektere­s i de nye prosjekten­e som vedtas. Dette er lønnsomme prosjekter for selskapene og for samfunnet. Generelt vil de nye utbyggings­prosjekten­e vaere lønnsomme med vesentlig lavere oljepriser enn dagens nivå, sier Nyland.

 ?? FOTO: CARINA JOHANSEN, SCANPIX ??
FOTO: CARINA JOHANSEN, SCANPIX

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway