Bergens Tidende

Flukten skaper debatt

-

18 år gamle Rahaf alQununs flukt fra SaudiArabi­a har satt i gang en debatt om den strenge vergemålsp­olitikken i landet, hvor alle kvinner må ha en mannlig verge.

Alle kvinner i Saudi-Arabia må ha en mannlig verge, som enten kan vaere en ektemann, far eller en slektning. Disse mennene må formelt gi sin tillatelse før en kvinne kan studere, gifte seg, kjøre bil eller få pass.

– Autoritet over kvinner

– Vergemål gir menn absolutt autoritet over kvinner. Han kan kontroller­e henne, fike til henne, slå henne, gjøre hva han vil, og myndighete­ne vil ikke stoppe ham, sier Bandar, en ung saudiarabi­sk medisinstu­dent i en video på Twitter:

– Dette fører til at kvinner drømmer om å leve andre steder, vekk fra der de ble født og oppvokst. Hvorfor? Fordi å leve her kveler dem, fortsetter Bandar.

Qunun har selv gått ut på Twitter mot vergemålsp­olitikken i Saudi-Arabia.

– Dropp vergemålet, ellers emigrerer vi, alle sammen, skriver hun.

Ahmad Nasser al-Shathri skriver på Twitter at tanken om at kvinnens medfødte ønske er å vaere hjemmevaer­ende, forhindrer vekst i samfunnet. – Det saudiarabi­ske samfunnet har stort sett ikke klart å avfinne seg med en virkelighe­t hvor kvinner har et like sterkt ønske om selvrealis­ering, skriver han.

Lov, men ikke lov

Kronprins Mohammed bin Salmans gjorde politikken i landet en smule mer liberal i fjor da kvinner for første gang fikk lov til å kjøre bil, fikk lov til å dra på fotballkam­per og ta jobber som lå utenfor de tradisjone­lle kjønnsroll­ene.

De siste månedene har mediene i Saudi-Arabia hyllet landets første kvinnelige restaurant­sjef, første kvinnelige nyhetsanke­r og første kvinnelige racerbilkj­ører. For første gang er også kvinner å se på konserter og sosiale sammenkoms­ter

Men alt dette får ikke kvinner gjøre uten tillatelse fra en mannlig verge.

Kilder tett på regjeringe­n sier til AFP de forsøker å endre systemet bit for bit for å hindre et tilbakesla­g . NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway