Bergens Tidende

Kongo krangler om hvem som vant valget

- BIRGITTE IVERSEN, NTB utland@bt.no

FN frykter vold og uro i Kongo etter at Felix Tshisekedi uventet ble utropt til vinner av presidentv­alget. Resultatet bestrides fra flere hold.

Kongo håper på landets første fredelige maktskifte siden uavhengigh­eten i 1960, men mange frykter at det historiske resultatet skal føre til ny uro etter påstander om at feil vinner er utropt.

Den forventede valgvinner­en Martin Fayulu ble uventet knust av opposisjon­ens andre kandidat Felix Tshisekedi. Fayulu var raskt ute og avviste resultatet.

– Disse resultaten­e har ingenting å gjøre med virkelighe­ten ved valgurnene, uttalte han.

Oppsiktsve­kkende nok har også Frankrikes utenriksmi­nister Jean-Yves Le Drian gått ut og bestridt resultatet.

– Det ser absolutt ut til at det foreløpige resultatet ikke stemmer overens med de virkelige resultaten­e, sier Le Drian

Ber Kirken protestere

Han viste til at Den katolske kirken i Kongo, som har hatt 40.000 valgobserv­atører på plass under valget, og har gjort sin egen opptelling, kom frem til at Fayulu er valgets vinner. Flere meningsmål­inger de siste dagene har vist det samme.

Men valgkommis­jonen kunngjorde torsdag at Tshisekedi fikk flest stemmer – 7 millioner, mens Fayulu fikk 6,3 millioner stemmer. Regjeringe­n og avtroppend­e president Joseph Kabilas håndplukke­de kandidat, Emmanuel Ramazani Shadary, fikk 4,3 millioner stemmer.

Forretning­smannen Fayulu ber den mektige katolske kirken om å bestride resultatet. Kirken uttalte forrige uke at de hadde utropt «en klar vinner». men uten å nevne navn.

I Kongo er det forbudt for andre enn valgkommis­jonen å kunngjøre resultater.

Glede i gatene

En aera er uansett over i Kongo, der president Joseph Kabila omsider må gå av etter 18 år ved makten og gjentatte utsettelse­r.

I hovedstade­n Kinshasa tok folk til gatene og danset i glede over valget og at Kabila endelig trer til side.

Mange frykter imidlertid at det omstridte valgresult­atet vil føre til uro og voldshandl­inger. FNs generalsek­retaer António Guterres oppfordrer alle parter til å unngå vold i kjølvannet av valget.

Det er kommet flere meldinger om uregelmess­igheter i forbindels­e med valget i det enorme landet med over 80 millioner innbyggere. Offentligg­jøringen av resultatet er også utsatt en rekke ganger, og myndighete­ne forbereder seg på protester.

Torsdag var det et stort oppbud av politi, utstyrt med vannkanone­r, i hovedstade­n Kinshasa, der Tshisekedi­s tilhengere er i full gang med feiringen.

Mistenkes for Kabila-avtale

Tshisekedi er sønn av den avdøde opposisjon­slederen Etienne, men han regnes selv som relativt uerfaren og var ikke spådd seier i valget.

Tshisekedi avviser anklager om at han de siste dagene har inngått en hemmelig avtale med Kabilas regjering.

55-åringen gikk til valg med løfter om å bekjempe korrupsjon og fattigdom og sørge for stabilitet i landet.

Menneskere­ttighetsor­ganisasjon­en The Enough Project advarer om at valgresult­atet kan bli utfordret.

– De offisielle resultaten­e bør sammenlign­es med resultatet av Kirkens opptelling, og det bør skje en uavhengig opptelling av resultaten­e fra hvert eneste valglokale, sier visedirekt­ør Sasha Lezhnev.

– Hvis det viser seg at resultatet er rigget, og at Kabila faktisk beholder makten gjennom en avtale på bakrommet, så må verdenssam­funnet følge opp med sanksjoner og økonomisk press, sier Lezhnev.

Joseph Kabila (47) har styrt landet siden faren, kuppmakere­n Laurent-Désiré Kabila, ble drept av en livvakt i 2001. Han ble gjenvalgt i 2006 og 2011 og skulle egentlig ha flyttet ut av presidentp­alasset i 2016.

Disse resultaten­e har ingenting å gjøre med virkelighe­ten ved valgurnene.

Martin Fayulu, presidentk­andidaten som tapte

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway