Bergens Tidende

Dårlige søvnvaner kan hindre fremgang i treningen. Her er ekspertens søvntips.

-

NTNU-forsker Maria Hrozanova er skremt over hvor lite idrettsung­dom sover. Nå kan ny teknologi gi svar på hva søvn betyr for gode prestasjon­er.

Oppsiktsve­kkende lite

Da hun fulgte 31 juniorer på elitenivå i fire måneder, fant hun ut at ungdommene lå i nedre del av anbefalt søvntid i løpet av en natt.

– I snitt sov ungdommene syv timer og 20 minutter. Det er oppsiktsve­kkende lite for denne aldersgrup­pen, sier Hrozanova, som har mastergrad i søvnforsty­rrelser.

Maria Hrozanova er doktorgrad­skandidat ved NTNU, Senter for Toppidrett­sforskning og samarbeide­r med Olympiatop­pen i Midt-Norge. Hun forsker på prestasjon­er, stress

og søvn hos

idrettsutø­vere.

Søvn og restitusjo­n

Tidligere har det vaert sagt at unge voksne bør sove mellom syv og ni timer hver natt.

– Vår hypotese er at idrettsung­dom trenger mye mer enn syv timer med søvn for optimal restitusjo­n og prestasjon­sutvikling, sier Hrozanova.

Hun understrek­er at søvn er kjempevikt­ig for restitusjo­nsprosesse­r, spesielt for utøvere som er utsatt for stress og press i hverdagen.

– Det er stor belastning å trene to ganger om dagen. Formutvikl­ingen går ned hvis man ikke hviler, og man får en ikke-fungerende utøver. Belastning og hvile må vaere i balanse, forklarer søvneksper­ten.

Trening, søvn, kosthold

På Thora Storm videregåen­de skole i Trondheim har mange av

 ??  ?? TRENGER MER SØVN: NTNU-forsker Maria Hrozanova mener idrettsung­dom trenger mye mer enn syv timer søvn hver natt. Hun jobber med å finne en formel som kan fortelle nøyaktig hvor m skole og jobb.
TRENGER MER SØVN: NTNU-forsker Maria Hrozanova mener idrettsung­dom trenger mye mer enn syv timer søvn hver natt. Hun jobber med å finne en formel som kan fortelle nøyaktig hvor m skole og jobb.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway