Bergens Tidende

Tangen får stort ansvar under VM

- MAGNUS WIKAN magnus.wikan@bt.no

En skade har skjøvet Eivind Tangen opp i hierarkiet på håndballan­dslaget.

Sjelden har forventnin­gene til herrelands­laget i håndball vaert større foran et mesterskap.

Og sjelden har forventnin­gene til bergensere­n Eivind Tangen (25) vaert større på håndballan­dslaget foran Norges VM-start fredag.

For etter at førstevalg­et på høyrebacke­n, Kent-Robin Tønnessen, måtte melde forfall til VM på grunn av en skade, har den tidligere Fyllingen-spilleren vaert mannen som har erstattet ham.

Han ser ut til å vaere et førstevalg – for første gang i landslagsk­arrieren.

– Jeg kjenner ikke på et ekstra press, egentlig. Jeg har aldri vaert veldig påvirket av sånt, sier 25-åringen.

Upåvirket

Ifølge hans tidligere trener, Anders Fältnäs, har Tangen alltid vaert skrudd sammen slik. Siden han ble et internettf­enomen og en del av Fyllingens a-lag som tenåring, har forventnin­ger og press utenfra ikke gått saerlig inn på ham.

– Jeg har aldri sett Tangen vaere spesielt nervøs noen gang. Han spiller sin håndball, uansett. Dette presset har han nok ingen problemer med å takle, tvert imot, sier Fältnäs om

17. juni 1985 (33 år) i Stavanger

190 centimeter Keeper

GWD Minden

Stavanger Håndball, H 43 Lund, Lugi Handboll, GOG Håndbold og Heimdal håndballkl­ubb

Antall landskampe­r og mål:

88/2

Bent Sveles kommentar: Han er andrekeepe­r bak Bergerud. Han er rutinert og har god erfaring fra Bundesliga.

TORBJØRN BERGERUD Født: 16. juli 1994 (24 år) i Røyken spilleren som tok en landslagsp­ause i to år for å prioritere studier.

Etter at han kom tilbake har han spilt en mer perifer rolle i et historisk godt landslag. Helt frem til nå.

– Nå får jeg mye større innflytels­e på hvordan vi presterer, det er jo kult. Når man er andreeller tredjevalg, spiller det ikke like stor rolle om man er god eller dårlig. Nå avhenger mer av meg, sier Tangen.

Tror på gjennombru­dd

Fältnäs tror ikke det trenger å ha betydning for Norges prestasjon­er. Selv om Tønnessen har vaert en viktig spiller i en årrekke, argumenter­er svensken for at de kan fremstå vel så bra uten ham.

– Alle de fire høyrebacke­ne som har spilt på landslaget er gode spillere, men de har ganske ulik kompetanse. Tønnessen er mer direkte, men ikke like flink til å finne streken og gjøre de andre gode. Jeg tror ikke noen kommer til å snakke om ham etter mesterskap­et, sier Fältnäs.

– Kommer det til å bli snakket om Tangen?

– Ja, jeg tror det virkelige gjennombru­ddet hans kan komme i dette mesterskap­et. Han har kanskje verdens beste skuddarm, fordi han er i stand til å skyte hardt fra alle posisjoner og vinkler. Klarer han å treffe, er det han som kan score de store målene for Norge i dette mesterskap­et, sier han.

Hard konkurrans­e

Men selv om den gode skytteren BJARTE MYRHOL

29. mai 1982 (36 år) i Oslo

192 centimeter fra Bergen ser ut til å vaere landslagst­rener Christian Berges foretrukne valg på høyrebacke­n, er konkurrans­en om plassen fortsatt tøff.

En annen bergenser, Harald Reinkind, og unge Magnus Abelvik Rød, kan begge skyve Tangen ut av laget dersom han ikke presterer. Begge er profiler i tysk Bundesliga.

– Alle er gode nok til å vaere førstevalg, egentlig. Så det kommer til å handle om hvem som har dagen og er i riktig spor. Det er et luksusprob­lem, sier Tangen, som er proff i danske Skjern.

Et luksusprob­lem som understrek­er hvorfor Norge nevnes blant favoritten­e før verdensmes­terskapet begynner torsdag.

– Sammen med Frankrike har Norge kanskje det beste laget i mesterskap­et. Tidligere hadde Norge bare en god startoppst­illing, men nå har de god nok bredde til å hvile dem i mange kamper og likevel vinne, mener Fältnäs, og legger til:

– Et norsk herrelands­lag har aldri vaert i naerheten av en slik bredde. Brorparten av spillerne i troppen er førstevalg i sine klubber, og det er store klubber i

 ??  ?? CHRISTIAN NICOLAISEN­SPILT MYE: Eivind Tangen har fått mye tillit av landslagss­jefen i oppkjøring­en til VM.
CHRISTIAN NICOLAISEN­SPILT MYE: Eivind Tangen har fått mye tillit av landslagss­jefen i oppkjøring­en til VM.
 ??  ?? Høyde: Posisjon: Klubb: Tidligere klubb(er): Høyde: 200 centimeter Posisjon: KeeperKlub­b: SG Flensburg-Handewitt Tidligere klubb(er): Drammen HK og TTH HolstebroA­ntall landskampe­r og mål: 58/0Geir Oustorp kommentar: Norges soleklare nummer én. Han er en god målvakt, men har vaert litt ustabil på landslaget. Han er fortsatt ganske ung, og som målvakt må man ha noen flere år på baken før man blir i verdenskla­sse.
Høyde: Posisjon: Klubb: Tidligere klubb(er): Høyde: 200 centimeter Posisjon: KeeperKlub­b: SG Flensburg-Handewitt Tidligere klubb(er): Drammen HK og TTH HolstebroA­ntall landskampe­r og mål: 58/0Geir Oustorp kommentar: Norges soleklare nummer én. Han er en god målvakt, men har vaert litt ustabil på landslaget. Han er fortsatt ganske ung, og som målvakt må man ha noen flere år på baken før man blir i verdenskla­sse.
 ??  ?? Født:Høyde:
Født:Høyde:
 ??  ?? Født:Høyde:
Født:Høyde:

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway