Bergens Tidende

Skal kjempe om EMgull

- ØYSTEIN VIK oystein.vik@bt.no

– Alt kan skje, det vet jeg alt om, sier Sverre Lunde Pedersen før helgens EM.

EM på skøyter går på utendørsba­nen i italienske Collalbo. Det skal konkurrere­s i både allround og sprint, der Norge og Hordaland har gullkandid­ater i begge konkurrans­ene.

Sverre Lunde Pedersen skal prøve å utfordre Patrick Roest om allround-gullet. Håvard Holmefjord Lorentzen, som ble verdensmes­ter i sprint i fjor, skal nå prøve å bli mester også i Europa.

– Jeg viste i fjor at jeg kan vaere med og kjempe om seieren i allroundme­sterskap, sier Pedersen, som på spektakula­ert vis gikk glipp av gull i allround-VM i fjor, da han falt på 10.000-meteren. Det ble sølv i stedet. Roest vant mesterskap­et, og etter kanonforme­n han har vist denne sesongen, er han favoritt til å bli europamest­er i år.

– Han er den største favoritten. Men alt kan skje, det vet jeg alt om. Jeg har høye forventnin­ger før helgen, sier Lunde Pedersen.

Mangler russere

Håvard Lorentzen, Norges største sprinthåp i mesterskap­et, mangler konkurrans­e fra russerne Pavel Kulizjniko­v og Viktor Mushtakov, som ikke stiller i EM. Dermed er det tre nederlende­re og tyske Nico Ihle han først og fremst må slå.

– Det er nok oss fem medaljene kommer til å stå mellom, tror Lorentzen.

I sprint-EM, som blir arrangert for andre gang, blir to 500-metere og to 1000-metere lagt sammen.

– Det er ganske brutalt, og det er om å gjøre å ha fire gode løp. Klarer jeg det bør det holde til medalje, helst gull, sier Lorentzen.

Forholdene på utendørsba­nen i Italia er ifølge Pedersen og Lorentzen gode, og folk kan forvente «innendørst­ider».

– Jeg skal uansett takle dette fint. Jeg er vant til all slags vaer og vind, sier Lunde Pedersen.

– Liker Sverres formkurve

Kjell Storelid, som tok to skøytesølv under Lillehamme­r-OL, har stor tro på norsk suksess i EM. Som gammel langdistan­seløper følger han ekstra med på allround.

– Sverre Lunde Pedersen har en veldig sterk utfordrer i Patrick Roest, men jeg liker formkurven til Sverre, sier Storelid.

Nøkkelen for allround-gull til Norge kan vaere å lede etter tre løp, tror Storelid.

– Sverre må gå bra på 500, 1500 og 5000. Da har han en god sjanse. For en Sverre i form og som lukter en tittel, er knallsterk på 10.000-meteren.

Det er 28 år siden sist en nordmann vant EM. Da var det Johann Olav Koss som tok tittelen.

– Både Sverre og jeg har lyst til å gjøre noe med det, sier Lorentzen.

PS! Fana-løperen Sindre Henriksen er også med og går allround. Leverer han opp mot sitt beste, kan han kjempe om en svaert god plassering, tror Kjell Storelid.

 ?? ARKIVFOTO: PETER DEJONG, TT NYHETSBYRÅ ?? FRISK: I høst slet Lunde Pedersen med sykdom, men nå melder han seg frisk.– Jeg gikk bra i NM i romjulen, og nå føler jeg formen er på gang, sier han.Foregår i Collalbo, Italia fra 11. januar til 13. januar.Det konkurrere­s i både sprint og allround.Fredag: 500m kvinner, allround, 500m menn, sprint, 3000m kvinner, allround, 1000m menn, sprintLørd­ag:Søndag: 500m kvinner, sprint, 1500m menn, allround, 1000m kvinner, sprint, 10.000m menn, allround
ARKIVFOTO: PETER DEJONG, TT NYHETSBYRÅ FRISK: I høst slet Lunde Pedersen med sykdom, men nå melder han seg frisk.– Jeg gikk bra i NM i romjulen, og nå føler jeg formen er på gang, sier han.Foregår i Collalbo, Italia fra 11. januar til 13. januar.Det konkurrere­s i både sprint og allround.Fredag: 500m kvinner, allround, 500m menn, sprint, 3000m kvinner, allround, 1000m menn, sprintLørd­ag:Søndag: 500m kvinner, sprint, 1500m menn, allround, 1000m kvinner, sprint, 10.000m menn, allround

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway