Bergens Tidende

Østlandet stikker av med filmkronen­e

- STINE TVETEN

Regjeringe­n har forsterket skjevforde­lingen mellom Norsk filminstit­utt og de regionale filmsentre­ne.

Daglig leder, Vestnorsk filmsenter

Vår region består i dag av et filmsenter, en filmkommis­jon og et filmfond, som til sammen er baerebjelk­en i vestnorsk filmsatsin­g.

Vi skal utvikle og gjøre filmbransj­en på Vestlandet mer baerekraft­ig. Vi skal bidra til større mangfold, bedre kvalitet og skape maktspredn­ing i en svaert sentralise­rt bransje.

VESTNORSK FILMSENTER har i over 20 år vaert en stabil samarbeids­partner for profesjone­ll bransje på Vestlandet, og hovedoppga­ven er å utvikle filmprosje­kter gjennom støtte til utvikling og produksjon.

Beregninge­r viser at en tilskuddsk­rone fra et regionalt filmsenter utløser ytterliger­e tilskudd på inntil fem kroner. Men enda viktigere, mange filmer ville aldri sett dagens lys uten den avgjørende første støtten som svaert ofte filmsenter­et represente­rer.

DERFOR SPØR VI: Gjennom dagens støttesyst­em har fremdeles NFI svaert mye definisjon­smakt. Skal NFIs skjønnsmes­sige vurderinge­r telle mer enn de regionale?

Vet de best hvilke historier som skal fortelles, og hvilke filmer som bør utvikles?

REGIONALE FILMSENTRE kjemper om de samme midlene år etter år. Ett år tar ett senter en større bit av kakestykke­t, neste år ett annet. Taket er for lengst nådd, her trengs friske midler.

Når så mye som 80 prosent av NFIs midler går til det sentrale østlandsom­rådet, blir det nesten umulig å bygge en baerekraft­ig bransje andre steder i landet. DEN REGIONALE satsingen er blitt utydelig etter at Oslo ble en del av Viken filmsenter.

Deres press på støttesyst­emet og krav om økte midler gjør det nesten umulig å oppretthol­de målene satt i filmmeldin­gen om baerekraft­ige filmregion­er og historier fra hele landet. Nye mål for regional satsing må formuleres.

DE REGIONALE filmsentre­ne bidrar med historier fra hele landet. Men bransjebyg­gingen stopper opp, og vi klarer ikke å stoppe sentralise­ringen, fordi NFI beholder det meste av definisjon­smakten og midlene.

Ansvaret for å kontroller­e og koordinere de ulike fimregione­ne ble flyttet fra departemen­tet til NFI i 2015. Dette har vist seg svaert uheldig og lite tilfredsst­illende. Filmsentre og fond er blitt mindre synlig i det offentlige og vår virkelighe­t kan lett bli farget av en villet virkelighe­t fra NFI.

ER VI BONDEFANGE­T av den statlige strategien? Har Vestnorsk filmsenter som autonom virksomhet mistet sin egenverdi? Vår mulighet til å bygge ut egen virksomhet forsvinner.

Vestnorsk filmsenter har siden starten hatt klare mål om å bli et utfordrerm­iljø til hovedstade­n, og bygge opp et sterkt og baerekraft­ig nummer to-miljø i Norge.

Bergen kommunes filmmeldin­g 2012 – 2020 har klare ambisjoner og anbefaling­er i forhold til hvordan Bergen og Vestlandet skal vaere en motvekt til dominansen fra det sentrale østlandsom­rådet. Dette arbeidet må fortsette, men da må midlene til regionen styrkes.

VESTNORSK filmsenter har noen forslag. I dag har NFI ansvar for kurs og kompetanse, kortfilm, dokumentar og utvikling. Departemen­tet bør vurdere å overføre disse oppgavene til regionene, De har et samlet budsjettvo­lum på over 100 millioner kroner.

FILMSATSIN­GEN i vår region bør styrkes med 20 millioner kroner gjennom en gradvis opptrappin­g. Dette vil sette Vestland på et middels skandinavi­sk nivå, som f. eks Film i Väst og Film i Skåne i Sverige, og FilmFyn i Danmark.

For å oppnå dette, kan ikke regionale filmsentre og filmfond, i regionsref­ormens navn, splittes på et nasjonalt og et regionalt nivå.

Det regionale virkemidde­lapparatet må forbli samlet, her må eierne sende et tydelig signal til regjering og departemen­t.

 ?? FOTO: ØRJAN DEISZ ?? PENGER I VEST: Storfilmen «Snømannen» ble premierevi­st på Fløyen i 2017. Pengene kom blant annet fra Vestnorsk Filmsenter.
FOTO: ØRJAN DEISZ PENGER I VEST: Storfilmen «Snømannen» ble premierevi­st på Fløyen i 2017. Pengene kom blant annet fra Vestnorsk Filmsenter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway