Bergens Tidende

Merkel tilbake til «et annet Hellas»

- ERIK JENSEN erik.jensen@pol.dk

Under finanskris­en var de dødsfiende­r, Angela Merkel og Alexis Tsipras, men nå trenger de hverandre.

Forrige gang hun besøkte landet hans, var de naermest dødsfiende­r. Som leder av opposisjon­en i Hellas, kalte Alexis Tsipras henne «Europas farligste politiker (…) som kun reiste til Hellas for å belaere sine vasaller», mens hans likesinned­e tok til gatene og demonstrer­te med plakater av den tyske kansleren, Angela Merkel, med Hitler-bart og i naziunifor­m.

På sin side nøyde Angela Merkel seg med i EU å trumfe igjennom beinharde sparekrav til Hellas, som på konkursens rand måtte godta de strenge betingelse­ne for å låne seg ut av problemene. Det var i 2014.

– Et annet Hellas

– I dag kommer du til et helt annet Hellas. Vi har vekst og Hellas er i dag en del av løsningen og ikke problemet, sa Alexis Tsipras seint torsdag, da han tok imot Angela Merkel, som ankom sitt første statsbesøk i Aten siden den gang under finanskris­en.

De gamle spenningen­e og krasse ordene var også fra tysk side erstattet av ros fra Angela Merkel, som blir i den greske hovedstade­n hele fredagen.

– Jeg verdsetter anstrengel­sene som det greske folk har gjennomgåt­t de siste årene. Hellas kan nå komme til å spille en viktig rolle i Sørøst-Europa, sa Angela Merkel, etter at hun hadde gått ut av flyet.

Kom med ros

På forhånd hadde Angela Merkel, som torsdag kveld fortsatte forhandlin­gene med Alexis Tsipras og fredag møtte sine egne konservati­ve partifelle­r i Neo Dimokratia, som leder den greske opposisjon­en, understrek­et at hun kommer med ros.

– Hellas kan fortsatt regne med partnerska­p og vennskap med Tyskland. De siste årene har vaert vanskelige for mange i Hellas, men landet har gjort store fremskritt og det må vaere motivasjon for fremtiden, sier hun til det greske mediet Kathimerin­i.

At Alexis Tsipras og Angela Merkel har byttet ut fortidens fiendskap med langt varmere, gjensidige følelser, er ikke et mirakel. Begge politikern­e er, som Süddeutsch­e Zeitung skriver i en kommentar, «pragmatisk anlagte» og trenger hverandre akkurat nå.

For vertens del venter et tøft valg i Hellas, som er planlagt til høsten, men kan komme når som helst. Alexis Tsipras har i den forstand behov for å sole seg i ros fra sin gamle motstander for å gjenvinne popularite­t i befolkning­en.

 ?? FOTO: COSTAS BALTAS , NTB SCANPIX ?? MINNEMARKE­RING: Angela Merkel var også med på en minnemarke­ring over døde under andre verdenskri­g. Her er hun ved Den ukjente soldats grav i Aten.
FOTO: COSTAS BALTAS , NTB SCANPIX MINNEMARKE­RING: Angela Merkel var også med på en minnemarke­ring over døde under andre verdenskri­g. Her er hun ved Den ukjente soldats grav i Aten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway