Bergens Tidende

Han har spilt foran 80.000 i Malaysia og er golfkamera­t med Pirlo: Dette er Branns nye keeper

- MAGNUS WIKAN magnus.wikan@bt.no foto RUNE SAEVIG

Selv om han spilte for lille Teie hjemme på Nøtterøy, var det flere som hadde fått øye på talentet til Eirik Holmen Johansen. Han var 15-åringen som var utespiller på guttelaget, og som hadde fått dispensasj­on av kretsen for å vaere keeper på Alaget i 4.-divisjon.

Han var et hode høyere enn alle andre – på begge lagene.

Så da det første landslagsu­ttaket for 1992-årgangen ble gjort, var Johansen selvskreve­n. Og i de to kampene mot Sverige var han så god at en agent med bekjentska­per i Manchester City tok kontakt noen måneder seinere.

Det skulle bli starten på den ferske Brann-keeperens fotballeve­ntyr. En fortelling som skiller seg fra normen.

Flyttet til Manchester

Via agenten inviterte den engelske storklubbe­n hele familien Holmen Johansen til Manchester for å se på forholdene.

– Men en uke før vi skulle dra hadde jeg veldig vondt i foten. Jeg dro til legen og fant ut at det var snakk om et brudd, så jeg trengte både gips og krykker, forklarer Johansen.

Billettene var jo betalt for, og klubben var fortsatt interesser­t, så familien dro over likevel. Og siden Eirik ikke kunne trene, fant agenten ut at storebror Tobias kunne prøve seg i stedet. Han var en habil keeper, han også, med noen aldersbest­emte landskampe­r å vise til.

– Han gjorde det veldig bra på de treningene, så han signerte med klubben etter kort tid, sier Eirik Holmen Johansen.

Tobias flyttet til Manchester januar 2008. I august samme år dro hans omsider skadefrie lillebror etter. Og noen måneder seinere tok resten av familien med seg flyttelass­et, de etablerte seg i fotballbye­n.

Terpet med Balotelli

Familien dro hjem igjen etter et år. Og halvannet år seinere, da Roberto Mancini akkurat hadde tatt over som hovedtrene­r i klubben, måtte storebror Tobias gjøre det samme. Han fikk ikke ny kontrakt.

– Det var dumt for ham at Mancini tok over, men for min del var det veldig bra, sier Johansen.

Johansen ble tatt opp på Alaget, og fikk jevnlig trene med «de store gutta»: Sergio Agüero, David Silva, Vincent Kompany. Etter trening sto han gjerne igjen med Mario Balotelli, som ville terpe avslutning­er.

I 2012 fikk han vaere med på treningsle­ir i Asia før sesongen, hvor han blant annet fikk starte en kamp foran 80.000 tilskuere i Malaysia. Seinere samme sommer satt han på benken da City vant Community Shield – og på høsten var han med i klubbens Champions League-tropp som tredjekeep­er.

– Nivået var kjempehøyt, men det var noen treninger jeg var på høyde med dem. Jeg tenker jo nå på hvor langt jeg kunne ha kommet, dersom jeg hadde fått flere sjanser, sier Johansen.

Flyttet hjem igjen

For selv om opplevelse­ne var mange, var minuttene med

 ??  ?? NY BRANN-MANN: Eirik Holmen Johansen (26) har allerede opplevd mer enn de fleste norske fotballspi­llere.
NY BRANN-MANN: Eirik Holmen Johansen (26) har allerede opplevd mer enn de fleste norske fotballspi­llere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway