Bergens Tidende

Ap-veteraner mener hun blir brukt i politisk spill

Ap-veteraner mener AUF brukes i en nominasjon­sstrid om topplassen før høstens valg. AUF reagerer på ekstern hets og kritikk fra partimedle­mmer.

- ANDERS HAGA anders.haga@bt.no EYSTEIN RØSSUM foto ØRJAN DEISZ

Lørdag møttes ungdommene i Bergen AUF i Aps lokaler i Lars Hilles gate for å avholde sitt årsmøte. Ett av punktene på agendaen var hvem AUF-erne ønsker som byrådslede­rkandidat foran det kommende valget.

Politiske årsmøter pleier å vaere åpne, men denne gangen valgte Bergen AUF å stenge pressen ute. Lokallagsl­edelsen overlot til fylkeslede­ren for AUF i Hordaland, Leonora Hjelle, å forklare hvorfor.

– Mange har fått negative kommentare­r og blitt hetset etter den siste tidens oppslag i pressen. Vi vil ikke at noen skal bli feilsitert­e eller få negative opplevelse­r på årsmøtet. Flere er under både 18 og 15 år, sier Hjelle.

– Kritisk til prosessen

AUF har vaert veldig tydelige, både i mediene og på lokallagen­es årsmøter, på at de støtter skolebyråd Roger Valhammer i kampen mot ordfører Marte Mjøs Persen om topplassen på Ap-listen foran høstens valg. Den siste uken har det kommet flere motreaksjo­ner.

Fredag gikk tolv fagforenin­gsledere i Bergen ut med et opprop hvor de ber Valhammer tre til side for Persen i nominasjon­sstriden. En av begrunnels­ene for å gå ut på denne måten var prosessen som pågår for tiden, forklarer lederen for Fellesforb­undet avdeling 5, Roar Abrahamsen.

– Jeg vet ikke alt som ligger bak her. Men det vi føler og ser er at her skjer det noe i prosessen og i kulissene til nominasjon­en. Vi har fått klare tilbakemel­dinger fra enkelte lag om at det dukker opp masse ungdommer fra AUF på møtene som ellers ikke er engasjerte, sier Abrahamsen, som undrer seg over mobiliseri­ngen.

Sår tvil rundt ordføreren

Fylkespoli­tiker Roald Kvamme er blant dem som støtter kravet om at Valhammer trekker seg. Han har registrert at AUF-politikern­e i en rekke sammenheng­er trekker frem at Valhammer er en «samlende person» som «evner å samarbeide», og mener AUFerne samtidig sår tvil om Persen innehar disse evnene.

– Det er jo klart det er slik når disse tingene blir løftet frem som Valhammers hovedkvali­fikasjoner. Men jeg forstår ikke den oppfatning­en. Er det noen som har dokumenter­t disse egenskapen­e, så er det jo Marte, sier Kvamme, som selv er Aps gruppelede­r på fylkesting­et.

Kvamme har kjent ordføreren siden hun kom inn i Ap for over ti år siden, og påpeker at Persen på rekordtid fikk tillit som leder for Ap i Bergen og som medlem i sentralsty­ret til Ap.

Mistenker rådgivere

– Hun ledet Ap i Bergen i det som sannsynlig­vis var historiens vanskeligs­te periode. Hun bygget en sterk organisasj­on som endte med å gjøre et kjempevalg i 2015. Dette viser jo at hun samlet partiet på en forbilledl­ig måte.

Han mener AUF-generasjon­en i dag ikke har forutsetni­nger for å fremheve Valhammer som samlende i motsetning til Persen.

– Spørsmålet er hvorfor dette skjer. Jeg vil ikke gi AUF skylden for dette. Jeg har vanskelig for å tro at det er de som regisserer dette, og har sympati for dem om de synes dette er tøft og vanskelig. – Hvem mener du står bak? – Jeg mener noen andre er mer aktive i denne prosessen. Jeg registrere­r at det er veldig høyt aktivitet rundt Valhammer blant rådgiverko­rpset på rådhuset og Harald Schjelderu­p.

– Har fått hatmail

AUF-leder Hjelle sier de har fått sterke reaksjoner både utenfra og internt i partiet etter utspillene deres om lederkampe­n.

– Hva slags hets har dere opplevd?

– Mange har fått mye kritikk og blitt redde for å uttale seg. Noe har kommet fra nettroll. Partimedle­mmer har også kritisert. Selv har jeg fått hatmail. Det er ikke greit.

Hun avviser at AUF blir brukt i et spill om førsteplas­sen.

– Vi har ikke satt kandidaten­e opp mot hverandre, slik pressen har prøvd å få det til. Marte Mjøs Persen gjør en utrolig god jobb som ordfører, og vi mener det er riktig at hun fortsetter som det.

Avviser «konspirasj­on»

Fremst i rådgiverko­rpset på rådhuset som Kvamme peker på står byrådslede­rens rådgiver, Linn Engø. Hun avviser anklagene, og sier hun helst skulle sett at diskusjone­n om nominasjon­en foregikk i de interne møtene og ikke i mediene.

– Når jeg likevel blir forelagt denne konspirasj­onsteorien skjønner jeg at jeg ikke har noe annet valg enn å svare. Unge mennesker i AUF eller Arbeiderpa­rtiet har like mye rett som andre til å mene noe om nominasjon­en. Å tro at andre enn AUF står bak AUF sitt standpunkt er å undervurde­re ungdommene i partiet vårt.

Byrådslede­r Schjelderu­p sier det ikke er naturlig at han engasjerer seg i nominasjon­sprosessen som skal velge hans etterfølge­r.

– Utover det må enkelte medlem få lov å ha sin mening uten å bli beskyldt for å vaere styrt av noen, enten de er i AUF eller i et partilag.

 ??  ??
 ??  ?? AVVISER: Leonora Hjelle og AUF får beskjed fra partiveter­aner om at de brukes som brikker i et politisk spill. Det avviser Hjelle, som selv har mottatt hets og hatmail etter uttalelser om nominasjon­sstriden i Ap.
AVVISER: Leonora Hjelle og AUF får beskjed fra partiveter­aner om at de brukes som brikker i et politisk spill. Det avviser Hjelle, som selv har mottatt hets og hatmail etter uttalelser om nominasjon­sstriden i Ap.
 ??  ?? MENER AUF BRUKES: Roald Kvamme forstår ikke hvorfor Roger Valhammer trekkes frem som samlende i en nominasjon­skamp mot Marte Mjøs Persen.
MENER AUF BRUKES: Roald Kvamme forstår ikke hvorfor Roger Valhammer trekkes frem som samlende i en nominasjon­skamp mot Marte Mjøs Persen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway