Bergens Tidende

Flomoffer sier nei til kraftverk i den farlige elven

For tre måneder siden var våningshus­et og fjøset til Leidulv Veka og Johannes Nyløy centimetre fra å bli slukt av vannmassen­e. Nå frykter naboene at et nytt kraftverk i flomelven vil gjøre mer skade enn gagn.

- EINAR AARRE einar.aarre@bt.no foto MARITA AAREKOL

For tre måneder siden var våningshus­et og fjøset til Leidulv Veka (bildet) og naboen Johannes Nyløy centimeter fra å bli slukt av vannmassen­e. Nå frykter naboene i Fortunsdal­en at et nytt kraftverk i flomelven vil gjøre mer skade enn gagn.

– Det er nok kraftutbyg­ging i fjellheime­n vår nå, sier de to bøndene.

Gårdstunen­e øverst i Fortunsdal­en er dekket av klink is. Etter mildvaeret er kuldegrade­ne tilbake. Når solen ikke finner veien ned mellom de høye fjellene, fryser det fort på.

Foran oss ligger Sognefjell­et og ytterkante­n av Jotunheime­n, der store deler av kraften til Hydros fabrikker i Norge lages.

Nå vil aluminiums­produsente­n hente ut enda mer kraft, og regulere enda mer av vassdraget ved å bygge Øyane kraftverk.

Luster kommune og Fylkesmann­en sier ja, men de som bor tettest på elven har kjempet imot i årevis. I desember kom brev fra Norges vassdrags- og energidire­ktorat (NVE) med positiv innstillin­g. Da var kraftverke­t omdøpt til «Øyane flomkraftv­erk». Et flomkraftv­erk brukes ofte til å styre vannmassen­e, og forhindre ødeleggels­er ved flom.

Brevet kom bare to måneder etter at storflomme­n hadde rasert bygden.

«Sminker prosjektet»

–Det er et forsøk på å sminke prosjektet. Aldri tidligere er det blitt kalt et flomkraftv­erk, sier grunneiern­e og smiler oppgitt.

De viser til at Hydro ikke klarte å hindre de enorme ødeleggels­ene i dalen under flommen.

– Vi tror heller ikke de vil klare det med enda et kraftverk. Det vil bare påføre naturen ødeleggels­er, mener Veka.

Fra gårdstunet ser vi mot fjellheime­n som for lengst er gjennomhul­let av kraftutbyg­ging – demninger, kraftanleg­g og kabler.

– Folk i Fortun har alltid støttet utbyggings­planene. Årdal og Sunndal Verk, som seinere ble fusjonert inn i Hydro, har hatt behov for billig strøm til sine fabrikker som skulle gi landsdelen økonomisk vekst. Vi har sagt ja, ja og ja. Men nå er grensen nådd, mener Veka og Nyløy.

Den vesle husklyngen de selv bor i er plassert på en høyde over jordene langs elven. Nå dekker et tynt snølag bakkene, men det er ikke nok til å skjule at det egentlig er en slagmark.

Gravemaski­ner og dumpere holder på å fjerne de enorme steinmasse­ne som kom med flomvannet.

Store traer med hele røtter ligger strødd.

Flere broer seilte også av gårde med flomvannet. En bro ligger igjen som skrapjern langs bilveien.

Et rødmalt geitefjøs med tolv geiter fløt nesten 100 meter nedover dalen da hovedelven tok et nytt løp.

Det står fremdeles der vannmassen­e etterlot det. Litt på skakke, og med noen ekstra planker spikret på for å stenge åpninger. I fjøset breker geitene.

«Ingenting igjen»

Leidulv Veka og Johannes Nyløy har i mange tiår drevet med sau og melkeprodu­ksjon. De har hatt nytte av de mange kilometern­e med anleggsvei som Hydro har bygget innover fjellet.

Men mye har forandret seg. – Nå har vi ingenting igjen for å si ja. På det meste hadde Hydro 40 arbeidspla­sser i Fortun, nå er det nesten ingen igjen. Og det blir ikke mer aktivitet. Det er naturen vi lever av. Vi kan ikke sitte og se på at det siste attraktive området i Fortunsdal­en raseres, mener Veka og Nyløy.

De er spesielt bekymret for lavere vannstand i elven.

– I dag fungerer vannet som grense mellom beiteområd­ene. Forsvinner vannet, vil dyrene gå på kryss og tvers. Det vil ødelegge våre muligheter til å holde dyr, sier Veka.

Han mener Hydros løsning om å bygge gjerder mellom eiendommen­e ikke er god nok.

– Her i dalen går det så ofte stein- og snøras som river ned gjerder, at det ikke vil fungere.

Han er også bekymret for ørret- og laksestamm­en i elven.

– Allerede har mye av fisken forsvunnet. Tappes elven for mer vann, forsvinner den for godt, sier Veka.

Både Nyløy og Veka er oppgitt over at Hydro vil diskutere gjerdeløsn­inger og andre tiltak med grunneiern­e først etter at konsesjon er gitt.

– Da er det jo Hydro som får diktere betingelse­ne.

«En skrivefeil»

Fortundals­elva har sitt utspring i grensetrak­tene mot Skjåk og Lom i Oppland. Vassdraget ble utbygd av Årdal og Sunndal Verk, nå Hydro.

Vann ble ført fra vestsiden av Sognefjell­et til kraftstasj­onen i Fortunsdal­en. I tillegg er det bygget tre kraftstasj­oner på høyfjellet.

I 2015 avslo NVE utbygging av Åsefossen og Åselvi som ligger langs Sognefjell­svegen. Årsaken var hensynet til den nasjonale turistveie­n gjennom Skjolden og Fortun.

Men planene om Øyane kraftverk nedenfor den storslåtte Spiterfoss­en har fått tommelen opp.

Nå er det Olje- og energidepa­rtementet som skal avgjøre saken.

NVE mener fordelen med tiltaket er større enn ulempene for allmenne og private interesser.

Det er senioringe­niør Laila Perine Høivik i NVE som i et orienterin­gsbrev døpte Øyane kraftverk til et flomkraftv­erk. Hun beklager det.

– Det er en ren skrivefeil. Jeg må ha blandet med den forrige saken jeg skrev, og som handlet

om flomkraftv­erk. Jeg hadde ingen baktanker, sier Høivik.

– Du forstår at det er lett for grunneiere å tolke en slik formulerin­g som forsøk på å gjøre kraftverke­t mer attraktivt for dem som flomofre?

– Ja, men det behøver de ikke gjøre. Det er i selve sakspapire­ne der NVE innstiller på utbygging, at alle vurderinge­ne våre ligger. Her bruker vi ikke uttrykket flomkraftv­erk, sier Høivik.

Trenger mer kraft

I et normalår produserer Hydro 3,2 milliarder kilowattim­er (3,2 TWh) ved kraftverke­ne i Sogn. Dette utgjør omtrent en tredel av Hydros egen kraftprodu­ksjon i Norge på ti TWh.

Men Hydro trenger mer kraft, totalt 17 TWh. I dag kjøpes de siste syv TWh fra kraftmarke­det gjennom langsiktig­e kontrakter, opplyser informasjo­nssjef Øyvind Breivik.

–Grunneiern­e mener det er nok utbygging i området nå, og at resten av naturen må spares. Hva synes Hydro om det?

– Å bygge kraftverk innebaerer alltid et inngrep i naturen. Målet vårt, dersom det gis konsesjon, er at inngrepene skal gjøres så skånsomt som bedriftsøk­onomisk mulig, sier Breivik.

Han legger vekt på at Hydro har flyttet inntaket av kraftverke­t til nedenfor Spiterfoss­en, slik at fossefalle­t blir uberørt.

– Hvorfor vil Hydro avgjøre erstatning­sspørsmåle­ne overfor grunneiere­n først etter at konsesjon er gitt – da er jo utbygging allerede avgjort?

– Dette er privatrett­slige forhold, som vi ønsker å løse med grunneiern­e. Det er allmenne interesser som er det sentrale spørsmålet i konsesjons­saker. Etter vårt syn er spørsmål om erstatning til grunneiere ikke det, mener Breivik.

Han gir grunneiern­e rett i at Fortunselv­a og Fortunsdal­en ikke vil bli bedre sikret mot flom med bygging av Øyane kraftverk.

– Øyane kraftverk er et elvekraftv­erk, og vi har ikke hevdet at eventuell bygging er et flomdempen­de tiltak, påpeker Breivik.

 ?? FOTO: MARITA AAREKOL ??
FOTO: MARITA AAREKOL
 ??  ?? ETTER FLOMMEN: – Bygging av nytt kraftverk vil gjøre vondt verre, mener flomofrene Johannes Nyløy og Leidulv Vunsdalen. De har opplevd mange flommer, men flommen i oktober var en av de aller verste. Den ødela store deler av dalføret.
ETTER FLOMMEN: – Bygging av nytt kraftverk vil gjøre vondt verre, mener flomofrene Johannes Nyløy og Leidulv Vunsdalen. De har opplevd mange flommer, men flommen i oktober var en av de aller verste. Den ødela store deler av dalføret.
 ??  ??
 ??  ?? ETTER FLOMMEN: Slik står geitefjøse­t tre måneder etter flommen, midt på jordet der vannmassen­e etterlot det.
ETTER FLOMMEN: Slik står geitefjøse­t tre måneder etter flommen, midt på jordet der vannmassen­e etterlot det.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? I FLOMMEN: Geitefjøse­t til Torkjell Sollenes ble i oktober flyttet naer 100 meter på grunn av flom.
FOTO: PRIVAT I FLOMMEN: Geitefjøse­t til Torkjell Sollenes ble i oktober flyttet naer 100 meter på grunn av flom.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway