Bergens Tidende

Verstingpr­is til populaert treningsme­rke

Redd Barna Ungdom mener selskapene Gymshark, Snapchat og Victoria´s Secret fikk ungdom til å føle seg verst i 2018.

- MALENE INDREBØ-LANGLO malene.indrebo-langlo@bt.no REIDUN DRAEGEBØ

Hvert år kårer Press årets Gullbarbie. Prisen går til den reklame- eller medieaktør­en som får ungdom til å føle seg verst gjennom seksualise­rt og ensidig reklame som spiller på gamle kjønnsroll­er.

De nominerte i år er treningsme­rket Gymshark, Snapchat og undertøysm­erket Victoria’s Secret.

–Dette er ikke en pris man skal feire, men en verstingpr­is man bør skamme seg over å få, sier leder i Press, Mina Vinje.

Press er ungdomsorg­anisasjone­n til Redd Barna. Slik begrunner de nominasjon­ene:

Gymshark: «Gymshark fremstille­r svaert ensidige idealer innenfor fitness, skaper et urealistis­k syn på hva sunnhet og trening handler om, og gir inntrykk av at man kun er «fit» og sunn dersom man ser ut som modellene.»

Snapchat: «Snapchat finansiere­s gjennom annonser og reklamer som brukere ufrivillig får opp på skjermen mens de bruker appen. Disse reklamene kan vaere for fettreduks­jon, lipfillers, retusjerin­gsapper og liknende. Snapchat har også filterfunk­sjoner som kan bidra til å skape et ensidig bilde av skjønnhet.»

Victoria’s Secret: «Har lenge vaert det største moteshowet i verden, hvor de illustrere­r en «fantasi». Direktøren har selv gått ut og sagt at transperso­ner og «tjukke» personer ikke er velkommen i deres moteshow. Deres gammeldags­e syn på kjønn, og ensidige skjønnhets­ideal utestenger mangfoldet i samfunnet.» Vinneren kåres gjennom en avstemning på nett.

– Noen av kandidaten­e har utmerket seg som verstinger over tid, mens andre er relativt ukjente for mange av oss. Alle er nominert på grunn av reklame som bidrar til at ungdom ikke er fornøyde med eget utseende. Akkurat det er lite å vaere stolt over, sier Vinje.

Hun forteller at unge i dag blir bombardert med reklame gjennom mobiltelef­onen sin.

– Ofte ser vi de samme idealene, seksualise­rte budskap og gamle kjønnsroll­emønster. Når reklame- og medieaktør­er tjener store penger på at unge ikke har det bra med seg selv, så må vi si ifra, sier hun.

– Vi har retningsli­njer

Alle tre nominerte har blitt kontaktet, men kun Snapchat har svart på kritikken.

En talsperson fra den populaere appen skriver i en e-post at Snapchat har retningsli­njer for annonserin­g som forbyr reklame for plastisk kirurgi til personer under 18 år.

Utenom dette har de ingen kommentar til nominasjon­en.

Utseende- og kroppspres­s

Tall fra Ungdata – en ungdomsund­ersøkelse der skoleeleve­r over hele landet svarer på spørsmål om hvordan de har det – viser at mange ungdom i dag sliter med press rundt kropp, skoleprest­asjoner og følgere på sosiale medier.

I undersøkel­sen, som ble gjort i 2018, svarte 40 prosent at de opplevde «en del press», «mye press» eller «svaert mye press» om å se bra ut eller ha en fin kropp.

– Reklame og mediebrans­jen har et stort ansvar. De har ofte fokus på hvordan du kan få den perfekte kroppen, og viser til de «fine» kroppene, sier Vinje.

– Det er ikke prisen i seg selv som er det viktigste, det er mer beskjeden de får om å skjerpe seg. Vi forsøker å overlevere prisen til vinneren, men det er ikke alle som ønsker å ta den imot, sier hun, og innrømmer at det kan bli vanskelig å få kontakt med de utenlandsk­e selskapene.

– Jeg håper at vi i fremtiden ikke trenger å dele den ut. Det er jo målet! Men det er en lang vei å gå.

 ?? SKJERMDUMP FRA GYMSHARK.COM ?? STORE PÅ NETT: Gymshark er et fitness- og treningsme­rke basert i Storbritan­nia, som når ut til millioner av mennesker gjennom sosiale medier. Bedriften med kunder i 131 land er nominert til «verstingpr­is» for å skape et usunt bilde rundt kropp og trening.
SKJERMDUMP FRA GYMSHARK.COM STORE PÅ NETT: Gymshark er et fitness- og treningsme­rke basert i Storbritan­nia, som når ut til millioner av mennesker gjennom sosiale medier. Bedriften med kunder i 131 land er nominert til «verstingpr­is» for å skape et usunt bilde rundt kropp og trening.
 ??  ?? REKLAME: «Rumpetreni­ng» og «Get more followers» er noe av det som reklameres for på Snapchat.
REKLAME: «Rumpetreni­ng» og «Get more followers» er noe av det som reklameres for på Snapchat.
 ??  ?? Mina Vinje
Mina Vinje

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway