Bergens Tidende

Landet i Canada

Den saudiarabi­ske asylsøkere­n Rahaf Mohammed al-Qunun har ankommet Canada. 18-åringen ble ønsket velkommen av utenriksmi­nister Chrystia Freeland.

-

– Dette er en svaert modig ny canadier, sa Freeland ved al-Qununs side etter at 18-åringen ankom landet lørdag formiddag lokal tid.

Statsminis­ter Justin Trudeau sa dagen i forveien at Canada har innvilget saudiarabe­ren asyl.

– Canada har vaert utvetydig på at vi jobber for menneskere­ttigheter og kvinners rettighete­r over hele verden. Da FN anmodet oss om å innvilge asyl for al-Qunun, godtok vi det, sa Trudeau.

Al-Qunun ble verdenskje­nt da hun ble stanset på en flyplass i Bangkok forrige lørdag. Der ba hun for sitt liv og hevder at familien har mishandlet henne både fysisk og psykisk. Hun hevder også å ha vendt seg bort fra islam, noe som er en svaert alvorlig forbrytels­e i Saudi-Arabia.

Thailandsk­e myndighete­r truet med å sende henne hjem, men gjennom å skrive om situasjone­n sin på Twitter klarte al-Qunun å tvinge frem en helomvendi­ng.

Hun ble isteden overlevert til UNHCR, som onsdag ga henne status som flyktning.

FNs høykommiss­aer for flyktninge­r (UNHCR), Filippo Grandi, takker både myndighete­ne i Thailand og Canada for at saken har fått en lykkelig slutt.

– Al-Qunun har fanget verdens oppmerksom­het de siste dagene, og ga et innblikk i den utrygge situasjone­n for millioner av flyktninge­r verden over, sa Grandi i en uttalelse fredag.

– Flyktninge­rs sikkerhet kan ikke alltid garanteres, men i denne saken har flyktningl­oven og humanitete­n rådet, sa han.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ??
FOTO: NTB SCANPIX

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway