Bergens Tidende

Kabila vant flertall

Partier som støtter avtroppend­e president Joseph Kabila i Kongo, har vunnet flertall i nasjonalfo­rsamlingen. Presidentv­alget er ennå ikke avgjort.

-

Under den lange opptelling­en av stemmer har Kabila-vennlige partier fått 290 av de 459 mandatene som hittil er klare, og dermed et klart flertall. Opposisjon­en har vunnet 141 mandater i nasjonalfo­rsamlingen som har totalt 500 seter.

I presidentv­alget, som også fant sted 10. desember, er det ennå ingen avklaring.

Uventet

Opposisjon­ens hovedkandi­dat Martin Fayulu krever ny, manuell omtelling av stemmene og varslet lørdag at han vil gå til retten med kravet.

Lørdag morgen omringet soldater huset til Fayulu og rettsbygni­ngen der det er ventet at han kommer for å levere inn en formell klage på opptelling­en.

Foreløpige resultater viser at en annen opposisjon­skandidat, Felix Tshisekedi, fikk 38 prosent av stemmene, foran Fayulu med 34 prosent. Kabilas kandidat kom langt bak med 23 prosent.

Resultatet kom som en overraskel­se, siden Fayulu ledet klart på meningsmål­inger før valget, mens Kabilas motstander­e hadde spådd seier for Kabilas kandidat på basis av valgfusk. Fayulu mener at Tshisekedi­s seier er et resultat av en avtale med Kabila etter at det viste seg at den offisielle kandidaten gjorde det dårlig, og at Tshisekedi bare blir en marionett for den avtroppend­e presidente­n.

Kirken har andre tall

Fayulus koalisjon mener han fikk 61 prosent av stemmene og viser til hva den katolske kirkens 40.000 observatør­er over hele landet har meldt. Kirken sier dens tall viser at Fayulu vant, mens Tshisekedi bare fikk 18 prosent.

Den katolske kirken er en av svaert få institusjo­ner som folk i Kongo har tillit til etter flere tiår med krig, konflikt, korrupsjon og autoritaer­t styre.

Det enorme landet, som er Afrikas nest største, har vaert i politisk krise de siste par årene fordi Kabila nektet å gå av da hans periode utløp i 2016. Valget ble utsatt tre ganger før det endelig fant sted i desember i fjor.

 ??  ?? Joseph Kabila
Joseph Kabila

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway