Bergens Tidende

Lorentzen tok sin første EMmedalje. Nå håper han på konkurrans­e fra ungguttene.

- PETTER FLØTTUM petter.flottum@bt.no

Håvard Lorentzen (26) har vaert en ensom, norsk svale i verdenseli­ten i sprint. Da han lørdag tok sin første EM-medalje, sprintsølv i italienske Collalbo, viste derimot 22 år gamle Henrik Fagerli Rukke at den ensomme svalen kan komme til å bli flokkfugl. Få ting hadde gledet OL- og VM-vinner Lorentzen mer enn om ungguttene hadde begynt å utfordre ham.

– Hvis man ser på alpint, der er det ikke bare Aksel Lund Svindal, Kjetil Jansrud eller Aleksander Aamodt Kilde som er i toppen hver helg. De bytter på støtt og stadig. Slik vil jeg ha det her også, så vi får flere strenger å spille på, sier Lorentzen på telefon fra Italia.

Gleder seg over konkurrans­e

Jo flere på laget som går fort, dess fortere vil han selv også gå, mener 26-åringen. Nå er Rukke naermest i rekken, men bak ham igjen følger også Bjørn Magnussen (21) og Jørgen Saeves (24).

– Jeg håper de kan vaere med og gå like fort, men jeg vil helst ha dem bak meg, sier Lorentzen

Sportssjef i Norges Skøyteforb­und, Lasse Saetre, mener Lorentzen i stor grad kan «takke seg selv» for at de yngre lagkamerat­ene naermer seg. Han har gått foran, satt en standard de andre må følge og dermed blitt en rollemodel­l som viser vei.

– Det er sånn vi utvikler oss fra vi er små, ved å ape etter de som er litt større. Det å ha forbilder og rollemodel­ler er viktig, sier han.

Han trekker også, i likhet med Lorentzen selv, frem den jobben sprinttren­er Jeremy Wotherspoo­n har gjort som svaert viktig for at Norge kanskje er i ferd med å få flere løpere som kan hevde seg helt i toppen. Samtidig tror han det er bra for 26-åringen at flere kommer opp. Både fordi de vil pushe ham på trening, men også fordi det vil løfte noe av presset av hans skuldre.

– Han er like god som i fjor, men folk stiller spørsmål ved hvorfor han ikke er på pallen hver helg. Han lever under press. Jeg tror det er sunt for ham å få flere i teamet som presterer, sier Saetre.

Tror på VM-medalje

Lorentzen sikret sølvmedalj­en da han ble nummer fem på lørdagens 1000-meter, den fjerde og siste øvelsen i EM. Han var sjanseløs mot den nederlands­ke gullvinner­en Kai Verbij, som vant tre av fire øvelser, men hadde god kontroll på sølvet og sin første EM-medalje.

Om fire uker starter vinterens VM-kjør. Først med enkeltdist­anser i Inzell og deretter med sprint-VM i Heerenveen. Der vil motstander­feltet vaere enda sterkere enn det var i EM, men Lorentzen mener samtidig at også han vil vaere sterkere.

– Jeg mangler bare å få det

Jeg tror det er sunt for ham å få flere i teamet som presterer.

Lasse Saetre, sportssjef i Norges Skøyteforb­und

ekstra overskudde­t og å kjenne at det kribler litt mer i bena før start. Jeg tror det kommer til VM, sier 26-åringen, og spår et rotterace der han selv er blant medaljekan­didatene.

– Jeg gleder meg veldig, og jeg tror jeg skal vaere med og kjempe om medaljer, sier han.

I kvinneklas­sen har Hege Bøkko fått en brukbar start på sitt sprint-EM. Bøkko er nummer åtte etter 500 og 1000 meter. Hun er 2,14 tidspoeng bak ledende Vanessa Herzog fra Østerrike.

Mens mennenes konkurrans­e ble avgjort lørdag, har kvinnene bare gått to av fire distanser. De fortsetter sprint-EM søndag.

 ??  ?? CHRISTIAN NICOLAISEN­TO PÅ PALLEN: Håvard Holmefjord Lorentzen (til v.) ble nummer to, mens lagkamerat Henrik Fagerli Rukke tok bronse i sprint-EM på skøyter lørdag.
CHRISTIAN NICOLAISEN­TO PÅ PALLEN: Håvard Holmefjord Lorentzen (til v.) ble nummer to, mens lagkamerat Henrik Fagerli Rukke tok bronse i sprint-EM på skøyter lørdag.
 ?? FOTO: HARALD WISTHALER, NTB SCANPIX ??
FOTO: HARALD WISTHALER, NTB SCANPIX

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway