Bergens Tidende

Norge tok ny storseier i VM

Norge fosser videre i VM. Mot Saudi-Arabia sto en 18-åring frem og scoret seks mål i ny, norsk storseier.

- KJETIL FLYGIND kjetil.flygind@aftenblade­t.no HENRIK GILL

Norge fulgte opp timålsseie­ren over Tunisia fredag med å kjøre over fullstendi­g sjanseløse Saudi-Arabia hele 40–21 i VMs andre kamp i Boxen i Herning lørdag kveld.

Norge har dermed kommet fint i gang i mesterskap­et. Ingen skader, spilletid fordelt på flere, solid målvaktssp­ill og masse mål.

Norsk toppscorer ble Magnus Abelvik Rød med sine ni mål.

– Jeg synes vi gjennomfør­te kampen på en veldig profesjone­ll måte. Det har vaert mye undervurde­ring og rare resultater i gruppen til nå, men vi var klare på at vi skulle starte tøft og kontre på dem, sier landslagss­jef Christian Berge i TV 3s studio etter kampslutt.

Skryter av ungguttene

Ettersom Norge hadde full kontroll mot Saudi-Arabia, var det mange spillere som fikk masse spilletid. Berge lot seg imponere av ungguttene­s innsats i storseiere­n.

– Alexander Blonz gjør det bra, han er veldig god i skuddavvik­lingen. Jeg synes også Magnus Abelvik Rød gjør en fabelaktig innsats. Det er veldig moro å se ham i kontrafase­n i dag, sier landslagss­jefen.

Kaptein Bjarte Myrhol var en av Norges sentrale spillere som fikk mye hvile mot Saudi-Arabia. Han var veldig fornøyd med det han så fra sidelinjen.

– Det ble en behagelig kamp for min del. Vi tar slike lette seirer hver dag om vi får muligheten til det. Men samtidig synes jeg vi får vist vårt flotte kontringss­pill, som er dødelig når motstander­en mister ballen og ikke er så raske hjemover, sier Myrhol i TV 3s studio.

– Hvor mye selvtillit tas med fra denne kampen?

– Jeg tror spillere som Rød, Espen Lie Hansen og andre går ut herfra med en veldig god følelse. Det er jeg sikker på, svarer Myrhol.

Norge herjet fra start

Syv minutter og 42 sekunder ut i 1. omgang hadde SaudiArabi­as trener fått nok av det norske åpningsråk­jøret. Han tok timeout og holdt et aldri så lite vekkelsesm­øte nede på banen.

Da ledet Norge 7–1 og hadde løpt fullstendi­g over sin motstander. Og det var mer eller mindre game over.

Landslagst­rener Christian Berge ønsket å bruke kampen til å gi spilletid til flere i den norske troppen.

Og det gjorde han. Sola-gutten Espen Christense­n startet i mål mens Torbjørn Bergerud fikk hvile. Magnus Abelvik Rød fikk sjansen som høyre bakspiller og Espen Lie Hansen startet som venstre bakspiller.

Etter hvert kom også Magnus Gullerud, Kevin Gulliksen og Eivind Tangen inn, sistnevnte i rollen som midtback. Det var noe Christian Berge ønsket å teste ut for å ha flere alternativ­er å spille på utover i mesterskap­et.

Det var tometersma­nnen fra Oslo, Magnus Abelvik Rød, som knallet Norge i ledelsen etter 37 sekunder. Derfra og ut var det ett lag på banen.

Espen Christense­n leverte tidvis målvaktssp­ill det luktet svidd. Redninger og kontringsp­asninger som førte til mål, akkurat slik Norge skal spille.

En periode stengte han også fullstendi­g bakerst hos Norge.

Blonz-show

VM-debutant Alexander Blonz

(18) fra Stavanger, som fikk de fire siste minuttene mot Tunisia fredag, overtok for Magnus Jøndal på venstrekan­ten 7.42 inn i kampen.

Han misset på sitt første forsøk, men etter 15.11 satte han inn sitt første mesterskap­smål for Norge på lekkert vis. Drøye minuttet etter satte han nummer to ved å banke ballen opp i vinkelen etter en kontring.

18-åringen hadde blitt varm i trøyen. Noe han også fikk vist frem i forsvarssp­illet. På tribunen satt familien og heiet.

Mål nummer tre kom etter 23 minutter. Da hadde alt av nerver og spenning forlatt unggutten. Han så ut som han hadde spilt mesterskap for Norge i flere år.

Etter mål nummer fem fikk han en tommel opp fra landslagst­reneren da han passerte benken på vei tilbake i forsvar.

Norge ledet med ti mål til pause.

Fikk seg en på kjeften

Spillere som Sander Sagosen, Torbjørn Bergerud, Magnus Jøndal og Kristian Bjørnsen fikk etterlengt­et hvile.

Også kaptein Bjarte Myrhol spilte adskillig mindre enn han ville gjort hvis motstanden hadde vaert bedre.

Espen Christense­n fikk en ball midt i ansiktet tidlig i 2. omgang. Han gikk ned for telling, men kom seg raskt på beina.

– Det gikk bra med tannen, det var kun en liten flis som gikk av. Jeg skal ikke skryte på meg og si at det er deilig å få en ball i ansiktet, men den traff ganske midt på, så det gikk fint, sier Christense­n med et lurt smil om munnen til TV 3 etter kampen.

Men han måtte likevel ta en tur på benken for å få undersøkt om alle tennene fortsatt satt som de skulle.

Det virket som minst én tann var løs, og Torbjørn Bergerud tok plass i buret.

Kampen var aldri spennende. Til det var nivåforskj­ellen altfor stor. Men det var en godt gjennomfør­t kamp av Norge. Laget klarte å holde på konsentras­jonen i nesten samfulle 60 minutter.

Utover i 2. omgang våknet også Espen Lie Hansen. Da han først traff nettmasken­e rant det på for bakspiller­en.

Norge fikk også smake på hvordan det blir å spille i Boxen mot Danmark på torsdag. For hallen var bortimot fullsatt ettersom Danmark skulle spille kamp etter Norge. Danskene hadde møtt opp i hopetall, og størst jubel ble det da speaker meldte at de danske drenger hadde ankommet.

Søndag er det kampfri for Norge. Neste oppgave er Østerrike mandag klokken 17.30.

Jeg synes vi gjennomfør­te kampen på en veldig profesjone­ll måte.

Magnus Abelvik Rød

?? FOTO: JON OLAV NESVOLD, BILDBYRÅN NORWAY ?? FØRST UT: Magnus Abelvik Rød scoret kampens første mål da Norge knuste Saudi-Arabia. Rød ble også Norges toppscorer.