Bergens Tidende

Sykler er bra for byen. Sparkesykl­er er bedre.

Norske byer bør ha elektriske sparkesykl­er på plass når gatene feies etter vinteren.

- HULDA TRONSTAD Seniorrådg­iver i elektrisk mobilitet, Norsk elbilforen­ing

IFJOR BLE DE elektriske sparkesykl­ene spredt ut over europeiske byer. Ny teknologi og nye forretning­smodeller har gjort det mulig å skape helt nye løsninger for å bevege seg rundt. Nå gjelder det å henge med i svingene. Norske byer bør ha elektriske sparkesykl­er på plass når gatene feies etter vinteren.

Mange snakker om at autonomi skal løse problemene i byene, men det ligger nok vesentlig lengre frem enn det folk tror. I mellomtide­n må vi gripe alle muligheter til å skape løsninger som ligger et sted mellom pisk og gulrot. Da må man tilby løsninger som er så morsomme og enkle, at de vil vaere et naturlig valg for mennesker underveis fra A til B. Og de må vaere så enkle at terskelen for å bruke dem er lav.

DE ELEKTRISKE sparkesykl­ene er så effektive, smarte og enkle at de vil fungere perfekt for transport over korte avstander i en by. De er små, lette, trenger ikke parkerings­stativ, kan lades av alle og de er svaert fleksible i bruk. De reduserer trafikken, frigjør plass på kollektivt­ransporten og opptar svaert liten plass i bybildet.

Fordi det kreves svaert lite infrastruk­tur for å etablere et tilbud, kan ulike selskaper med elektriske sparkesykl­er eksistere side om side i en by.

FORRETNING­SMODELLEN er enkel. Ingen sykkelstat­iv eller ladepunkt. Ingen betalingsa­utomater. Alt du trenger er en app i mobilen og et bankkort. Du finner sparkesykk­elen i kartet i appen, låser opp med QR-kode, og betaler for hvert minutt du bruker. Etter endt tur setter du den fra deg hvor som helst, bekrefter at du har satt den fra deg, låser appen og går. Turen er allerede registrert og betalt for.

Og ladingen? Ikke noe problem, den er en del av deleløsnin­gen. Hvem som helst kan tjene penger på å plukke opp og lade sparkesykk­elen til neste dag.

DET ER LITE I lovgivning­en som hindrer et selskap i å tilby elektriske sparkesykl­er i en by. Så lenge brukerne setter dem fra seg slik at de ikke er til hinder for folk, må det en lovendring til for å nekte et selskap å etablere seg med sparkesykl­er.

Det er heller ikke snakk om at det offentlige skal investere i disse syklene. Dette vil vaere et tilbud som kan etableres uten offentlige midler.

ULIKE BYER HAR ulik tilnaermin­g til sparkesykl­ene. Mens London har sett på problemene og forbudt operatøren­e, har Paris ønsket dem velkommen og blitt betegnet som «den mest fremtidsre­ttede byen i verden». Vi bør heller ta etter Paris enn London. Nå venter vi spent på norske byer – hvem blir først?

 ?? FOTO: HULDA TRONSTAD, NORSK ELBILFOREN­ING ?? FREMTIDSRE­TTET: Paris er en av flere europeiske byer som har ønsket sparkesykl­ene velkommen, og betegnes som «den mest fremtidsre­ttede byen i verden». Nå venter vi spent på norske byer – hvem blir først, skriver innsendere­n.
FOTO: HULDA TRONSTAD, NORSK ELBILFOREN­ING FREMTIDSRE­TTET: Paris er en av flere europeiske byer som har ønsket sparkesykl­ene velkommen, og betegnes som «den mest fremtidsre­ttede byen i verden». Nå venter vi spent på norske byer – hvem blir først, skriver innsendere­n.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway