Bergens Tidende

Vårt monarki står sterkt

- JOHN GLENN ROBERTSEN Nesttun

VI LEVER I EN TID hvor mange ønsker å rive ned det etablerte, det som har vaert fra urgammel tid – det vaere seg gode tradisjone­r, ordninger, kultur og sedvane. Begrunnels­en blir ofte bare avspist med at «har vi ikke kommet lenger?». Eller «vi lever tross alt i 2019». Det som blir fjernet, skal som oftest erstattes med noe nytt og kanskje fremmed.

Jeg har alltid vaert tilhenger av vårt monarki. Betyr det at kongehuset er perfekt? Langt derifra, og det er det som er så bra. Kong Harald 5. er en solid representa­nt for vårt land. Hans Majestet tar seg ikke så høytidelig, er glad i å treffe folk i alle samfunnsla­g, og han har en smittende latter. Den har han kanskje arvet fra sin far, kong Olav 5.

DET DUKKER MED jevne mellomrom opp politikere som ønsker å avskaffe monarkiet vårt. Begrunnels­en er at posisjoner ikke skal gå i arv, eller at vi da vil spare mange millioner kroner. Det er tydelig at antall republikan­ere er økende på Stortinget, og de fleste er - ikke uventet - fra Arbeiderpa­rtiet og SV.

Men du kan vaere sikker på at når Slottet ber til fest og gallamidda­g, da stiller de gladelig opp i finstasen. Man vil jo vaere med i blitzregne­t og få oppmerksom­het. De er jo tross alt politikere. De trekkes til rampelyset som fluer til kumøkk.

HER I VEST har vi Audun Lysbakken (SV) og Jette F. Christense­n (Ap) som ikke liker monarkiet. I motsetning til dem så tror jeg folk flest ikke ser på monarkiet som et problem, men at de er kanskje likegyldig­e? Det bør man ikke vaere. Vårt kjaere kongehus er verdt å stå opp for – også i årene som kommer.

Jeg har stor tro på at kronprins Haakon Magnus vil vaere en verdig tronarving. Han vil kunne samle Norges befolkning på en god måte i forskjelli­ge sammenheng­er når hans far en dag må tre til side.

 ?? FOTO: NTB, SCANPIX ?? GLAD I FOLK: Hans Majestet kong Harald tar seg ikke så høytidelig, er glad i å treffe folk i alle samfunnsla­g, og han har en smittende latter. Den har han kanskje arvet fra sin far, kong Olav 5, skriver innsendere­n.
FOTO: NTB, SCANPIX GLAD I FOLK: Hans Majestet kong Harald tar seg ikke så høytidelig, er glad i å treffe folk i alle samfunnsla­g, og han har en smittende latter. Den har han kanskje arvet fra sin far, kong Olav 5, skriver innsendere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway