Bergens Tidende

Vi ønsker et tydeligere mobilregle­ment i skolen

- Leder, Bergen Unge Høyre Høyres 10 kandidat til bystyret ANINE FRØLICH CHRIS JØRGEN RØDLAND

VI ER BEKYMRET for mobilbruke­n i grunnskole­n, og hvilke konsekvens­er det har for konsentras­jon, mobbing og det sosiale samspillet mellom elevene. Vi ønsker derfor et tydeligere mobilregle­ment for bergenssko­len.

Det er hver enkelt skoles plikt å ha et tydelig regelverk for hvordan mobilen brukes i skoletiden. Mobilen er et svaert nyttig verktøy som kan og bør brukes fornuftig. Samtidig ser vi de utfordring­ene mobilbruke­n gir, og mener derfor at det er helt nødvendig å sette klare rammer for bruken. Laereren som ønsker å bruke mobil på en god måte i undervisni­ngen, skal vi applaudere, men vi vil at det er laereren og ikke elevene som skal styre mobilbruke­n på skolen.

MOBBING ER ET økende problem i skolen, og ifølge Utdannings­forbundet. Vi vet at mobilen brukes til å mobbe, for eksempel via sosiale medier. Av hensyn til elevene ønsker vi at skolen skal vaere et sted hvor man kan slippe å bekymre seg for dette. De nye reglene må uansett ikke bli en hvilepute, for mobilen er ikke problemet. Like fullt er det et enkelt tiltak slik at flere kan få en roligere og bedre skolehverd­ag.

Mobilen er et forstyrren­de element i klasseromm­et. Det finnes alltid de som helt fint klarer å følge med mens mobilen er på. Men de som sliter, trenger klare regler og faerre distraksjo­ner. Forskninge­n er ganske klar på at mobilen har en uheldig effekt på konsentras­jonen.

DET ER FORSTÅELIG at det for mange elever kan vaere litt upopulaert med innstrammi­nger, men upopulaere bestemmels­er er ofte viktige og virkningsf­ulle – bare se på fravaersgr­ensen.

Høyre har tidligere foreslått i Bystyret å lage felles regler for mobilbruk i skolen, men dette ble dessverre stemt ned av byrådspart­iene. Skolebyråd Roger Valhammer (Ap) markerte seg som en av de mest kritiske røstene. Vi mener det er viktig at gode holdninger til mobilbruk laeres tidlig. Da er skolen et helt naturlig sted å begynne.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? STYRT BRUK: Laereren som ønsker å bruke mobil på en god måte i undervisni­ngen, skal vi applaudere. Men vi vil at det er laereren og ikke elevene som skal styre bruken på skolen, skriver innsendern­e.
FOTO: NTB SCANPIX STYRT BRUK: Laereren som ønsker å bruke mobil på en god måte i undervisni­ngen, skal vi applaudere. Men vi vil at det er laereren og ikke elevene som skal styre bruken på skolen, skriver innsendern­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway