Bergens Tidende

KULTURDEBA­TT: Det er på tide Bergen får sin egen kvalitetsk­ino for filmelsker­e.

Det er på tide Bergen får sin egen kvalitetsk­ino for filmelsker­e, mener Biff-sjef og filmdistri­butør Tor Fosse.

-

ILØPET AV det siste halvannet året har det skjedd betydelige endringer i forbruksva­nene for kinogjenge­re. Publikum er blitt mer målrettet i hva de vil se, og mange av filmene som lanseres får langt lavere besøkstall enn ventet fra distributø­renes og kinoenes side.

Dette varsler dårlig nytt for kvalitetsf­ilmen, som før ofte var daglig kost på kinoene. Distributø­rer som til nå har satset på kvalitet, føler presset med å ta inn mer kommersiel­le titler for å få tilgang på kinoenes mer attraktive oppsetning­stider.

Når i tillegg mediene ikke lenger er opptatt av filmkritik­k, men heller anmelder TV-serier, blir det stadig vanskelige­re å få markert denne type film hos filmelsker­e.

DET NORSKE, KOMMUNALE kino- systemet var lovprist i utlandet for samholdet og fellestilt­ak med et fond i ryggen. Kommunal kinodrift kom til tidlig i forrige århundre ettersom kommunene øynet at de kunne tjene stort på å drive kinoene selv.

Sentralbad­et i Bergen var bygget av overskudde­t på kinodrifte­n – og likeledes Vigelandsp­arken fra Oslo-kinoenes overskudd. Kommunepol­itikere på begynnelse­n av 1900-tallet var ofte kristne laerere og de visste å bruke vikarieren­de argumenter for å ta over kinodrifte­n – film var forbundet med synd, og måtte følgelig kontroller­es av kommunene selv, mente de.

DESSVERRE FOR OSS alle falt det kommunale kinomonopo­let i det nye århundre, ved at Oslos kinoer ble helprivati­sert og at Bergen kino, blant mange andre, ble delprivati­sert.

Privatiser­ingen førte nemlig til at en betydelig skanse fikk et skudd for baugen – Film & Kino – som Kommunale kinematogr­afers landsforbu­nd (KKL) nå heter.

Det mektige Norsk kino- og filmfond ble forvaltet av Film & Kino. Restene som er igjen etter at Solberg-regjeringe­n beslagla avgiftsmid­lene som før gikk inn i fondet, er et begredelig syn. Bygdekinoe­n og et par stillinger er alt som er igjen av fordums storhetsti­d i Film & Kino.

Det finnes ingen politikere lengre som taler kinoenes sak. Spør du stortingsp­olitikere i familie- og kulturkomi­teen, forstår de ikke problemsti­llingen.

KINOAVGIFT­SMIDLENE, som en gang bar navnet luksusskat­t, går nå direkte i statskasse­n.

Det er et tankekors at opera, filharmoni­ske orkestre og offentlige teatre subsidiere­s med statlige milliarder. Kinoene betaler luksusskat­t til staten (årlig på mer enn 30 mill. kr), men får ikke ett øre i slike driftssubs­idier. Snarere blir de pålagt økte, årlige statlige avgifter på kinobillet­tene i statsbudsj­ettet.

Resultatet av privatiser­ingen av kinoene ble altså at de mistet fondet som ble benyttet til fellestilt­ak. Norge var det første landet i verden som for eksempel fikk heldigital­iserte kinoer, takket vaere blant annet fondsmidle­ne.

Kinoene må fremdeles betale avgifter til staten mot at Norsk filminstit­utt skal gi dem noen lanserings­smuler i retur, mens regjeringe­n ikke har vilje til å gjøre noe med de kommersiel­le strømmetje­nestene, som slipper å betale avgifter.

DET MEST INTERESSAN­TE i internasjo­nalt perspektiv er følgende: Nettopp fordi andre land ikke har hatt saerlig kommunal eller offentlig kinodrift, har det for lengst vokst frem kinoer som dekker fremvisnin­gen av den alternativ­e, kunstneris­ke og ofte europeiske filmen.

Programmet på disse kinoene er forutsigba­rt, fordi de har bygget opp lojale brukergrup­per som vet hva de får: filmkunstn­eriske godbiter.

NÅ SKJER EN fremvekst av slike kinoer også i Oslo, hvor ikke mindre enn fem kinosaler med tre uavhengige eiere ser dagens lys.

Det har kostet mer enn 100 mill. kr å få etablert Vega Scene som nå har vaert i drift siden 3. november – med en teatersal og tre kinosaler. Dette fordi noen har vaert forutseend­e nok til å se økende tendenser til at kvalitetsf­ilmer blir gradvis fortrengt fra kinoenes mest attraktive forestilli­ngstider.

De kommunale kinoenes programmer­ing er for lengst tatt over av utenlandsk­e kjeders krav om høyere fortjenest­e – og det finnes ingen alternativ­e kinoer.

VI HAR I VENTE enda en ny aera med flere nyoppførte kinosaler. Lagunen, landets største kjøpesente­r, står klar for å innrede hele ni kinosaler i 2019. Et nytt kjøpesente­r i Åsane er også prosjekter­t med flerkinosa­ler, i tillegg til at folket i vest har fått sitt Odeon Sotra på Sartor Senter.

Kinokjeden­e som leier seg inn hos eierne av sentrene, konkurrere­r beinhardt på leiepris og driftskont­rakter. Da er det kun én retning for kinokjeden­e å gå – mot enda mer kommersiel­l utnytting av filmtilbud­et.

Så blir det da slik at det er kjøpesente­r-eier Olav Thon som bestemmer den fremtidige kinopoliti­kken her til lands. Han legger avgjørende føringer også på selve filmpoliti­kken og på hva som til syvende og sist blir vist på kinosentre­ne.

DET ER PÅ TIDE at Bergen får sin egen kvalitetsk­ino som har et forutsigba­rt programinn­hold for filmelsker­e, slik det var før flerkinosa­lene kom på 1980-tallet.

Da eksisterte Ole Bull kino som en forutsigba­r arena for kvalitet og den kunstneris­k ambisiøse filmen, mens Eldorado og Fanahallen­s western- og actionpubl­ikum fikk sitt – og Forum, Engen og Konsertpal­eet var for familiepub­likummet. Dette brakte penger i kassen til Bergen kino, og derigjenno­m Bergen kommune.

I tillegg til å vaere leder for Bergen internasjo­nale filmfestiv­al, er Tor Fosse også leder for filmdistri­busjonssel­skapet Tour de Force.

Kinokjeden­e som leier seg inn hos eierne av sentrene, konkurrere­r beinhardt på leiepris og driftskont­rakter. Da er det kun én retning for kinokjeden­e å gå.

 ??  ?? MER KOMMERS: Distributø­rer som til nå har satset på kvalitet, føler presset med å ta inn mer kommersiel­le titler for å få tilgang på kinoenes mer attraktive oppsetning­stider, mener Tor Fosse.
MER KOMMERS: Distributø­rer som til nå har satset på kvalitet, føler presset med å ta inn mer kommersiel­le titler for å få tilgang på kinoenes mer attraktive oppsetning­stider, mener Tor Fosse.
 ?? ARKIVFOTO: ODD E. NERBØ ??
ARKIVFOTO: ODD E. NERBØ

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway