Bergens Tidende

Jon Georg Dale skrøt av nye E39

- KJETIL GILLESVIK Kjetil.gillesvik@bt.no

Samferdsel­sminister Jon Georg Dale (Frp) avviser å løse Hordfasts finansieri­ngsproblem­er med å utvide bompengepe­rioden. – Vi må heller se på hvordan vi skal få ned kostnadene, sier han.

– Du er god på video, Silje. Kan du filme oss, spør Os-ordfører Terje Søviknes.

Vi befinner oss midt inne i Skogafjell­stunnelen, helt sør på den nye motorveien mellom Os og Bergen. En større delegasjon fra Fremskritt­spartiet og Statens vegvesen har steget ut av bussen for å se naermere på arbeidet som er gjort.

– Denne veien vil gi oss fantastisk­e muligheter på Os, sier Terje Søviknes og ser inn i kameraet.

– Eller hva sier du, Jon Georg, spør han.

Samferdsel­sministere­n vil ikke vaere noen dårligere.

– Jo, dette er bare et av flere fantastisk­e prosjekt på E39. Nå må vi bare bli ferdig sånn at vi kan begynne på noe nytt, sier Dale.

Krever nye kostnadsku­tt

Ingen bør bli overrasket over om samferdsel­sministere­n tenkte på Hordfast da han snakket om å begynne på noe nytt. Blant stortingsp­olitikerne har det nemlig vaert stor enighet om at Hordfast sammen med Møreaksen er neste prosjekt ut på fergefri E39. Tirsdag var samferdsel­sminister Jon Georg Dale på en rundreise i kommunene Stord og Os.

På fergen fra Sandvikvåg til Halhjem fikk han en presentasj­on av Hordfast-prosjektet. Der kom det nok en gang frem at Statens vegvesen har klart å kutte kostnadene fra 43 milliarder kroner til rundt 30 milliarder kroner.

– Jeg er fornøyd med at de har begynt å kutte i kostnadene, men jeg er ikke fornøyd med nivået. Dette er fortsatt et ekstremt dyrt veiprosjek­t, sier Dale.

Han vil ikke svare på om 30 milliarder kroner er en pris han kan akseptere.

– Svaret på det nå er at jeg ikke vet, men jeg legger til grunn at det jobbes med å kutte kostnadene ytterliger­e, sier Dale.

– 20 år er maks

Den enorme kostnadsve­ksten som har vaert på Hordfast har fått flere til å bekymre seg for prosjektet­s fremtid.

– Vi må ikke stille oss sånn at prosjektet vårt blir for kostnadskr­evende, uttalte Øyvind Halleraker i lobbyselsk­apet Hordfast AS til BT den 3. januar.

For å løse finansieri­ngs-

utfordring­ene kostnadsve­ksten skaper for regjeringe­n har han foreslått å øke bompengepe­rioden til 40 år. Dette avviser imidlertid samferdsel­sministere­n.

– Vi har et regelverk i Norge på at bompengein­nkrevingen er på 20 år og jeg ser ikke noen grunn til å fravike det, sier han.

– Men hensikten med forslaget er å gjøre det lettere for staten å finansiere prosjektet?

– Jeg synes det er kreativt at en ser på andre måter for forsert fremdrift, men å utvide det til 40 år ser jeg ikke på som aktuelt. – Ikke 25 år eller 30 år heller? – Nei, i utgangspun­ktet er det 20 år som er maksimal bompengepe­riode.

Uenig med Høyre

Dermed er samferdsel­sministere­n på kollisjons­kurs med Høyres samferdsel­spolitiske talsperson, Helge Orten. Han har tidligere snakket varmt om å øke bompengepe­rioden på fergeavløs­ningsprosj­ekt.

– Vi er positive til å vurdere lengre nedbetalin­gstid for fergeavløs­ningsprosj­ekter, siden disse har evige bompenger i form av betaling på ferge, uttalte Orten nylig til BT.

Samferdsel­sministere­n sier han er fullt innforståt­t med Høyres syn i saken, og sier dette vil bli tema i interne diskusjone­r.

– For meg sitter dette langt inne. Det er også signaliser­t til Statens vegvesen at 40 års bompengepe­riode er i strid med all regelverk, sier han og legger til:

– Kapasitete­n til Statens vegvesen bør brukes på å finne ut hvordan en skal få ned kostnadene, ikke hvordan en skal betale lengre, sier Dale, som går langt i å antydea at prosjekter som ikke klarer å holde kostnadene nede vil rykke bakover i utbyggings­køen.

– Ikke godt nok

På gårsdagens Hordaland-besøk fikk også samferdsel­sministere­n se naermere på fergestrek­ningen Halhjem-Sandvikvåg. Der har en av ni fergeavgan­ger blitt kansellert siden nyttår.

Problemene har sammenheng med at leveringen av fem nye ferger er forsinket fra verftene. I tillegg har det vaert flere problemer blant de fire innleide fergene.

– Dette er ikke godt nok. Jeg har forventnin­g om at de som inngår avtaler med staten om å levere en tjeneste faktisk greier å gjøre det fra start. Og det gjør jo at vi har sanksjoner overfor selskapet med dagmulkt, sier samferdsel­sminister Jon Georg Dale.

Ifølge NRK har de mange innstilte avganger hittil kostet rederiet Torghatten minst én million kroner i bøter.

– Vi er nok på millionbel­øp, sier Anders Saeternes, fagkoordin­ator for ferger i Statens vegvesen, til NRK.

Han forteller til NRK at bøtene for hver innstilte avgang er på 1,5 gang det selskapet får betalt per tur.

 ??  ??
 ??  ?? SKRØT AV VEIEN: Samferdsel­sminister Jon Georg Dale og Os-ordfører Terje Søviknes på omvisning i Skogafjell­stunnelen.
SKRØT AV VEIEN: Samferdsel­sminister Jon Georg Dale og Os-ordfører Terje Søviknes på omvisning i Skogafjell­stunnelen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway