Bergens Tidende

– Bergen bør laere av Bjørvika

- PÅL ANDREAS MAELAND paal.maeland@bt.no

Høyre mener Bergen bør laere av hvordan Oslo bygget ut Bjørvika, når Dokken skal gjøres om fra godshavn til by. – Der er det ødslig og trasig, svarer byråd Anna Elisa Tryti.

Planene for Dokken var et av temaene da Bergen naeringsrå­d inviterte til Bergenskon­feransen tirsdag.

Bergen kommune har i mange år ønsket å flytte godshavnen ut av sentrum, blant annet for å bruke de store havneareal­ene til byutviklin­g. 7. desember gjorde eierkommun­ene i Bergen Havn et prinsippve­dtak om at godshavnen skal flyttes til Ågotnes.

Like før jul bestemte Statsbygg at den marine klyngen, inkludert nytt havforskni­ngsinstitu­tt og akvarie, skal lokalisere­s i Dokken.

Fortsatt gjenstår komplisert­e forhandlin­ger for å avgjøre hvilke tomter som skal tilhøre kommunen og hva som skal tilhøre Bergen Havn i fremtiden, og eventuell kompensasj­on for de tomtene som skifter eierskap.

Dessuten skal kommunens planetat nå lage en helhetlig plan for området.

– Kan ta for lang tid

Høyres byrådslede­rkandidat Harald Victor Hove frykter at den planleggin­gen vil ta for lang tid.

– Bergen har ikke tid til å vente på at byrådet skal vedta en offentlig plan for Dokken, sier Hove.

Han mener Bergen må se til hvordan Oslo har bygget ut Bjørvika.

– Der ble det etablert et kommunalt-privat selskap som skulle stå for utviklinge­n av området. Politikern­e stilte krav til antall boliger, rekreasjon­sområder, naering og naerhet til barnehager og skoler. Men det var private aktører som sto for de kreative ideene, planleggin­gen og fremdrifte­n, sier han.

Hove viser til at den modellen sikret at Fjordbyen er bygget på rekordtid i Oslo, og håper det samme skjer med det han kaller «Havbyen» i Bergen.

– Hvis man tenker at alt skal inn i en perfekt plan, så vil utbygginge­n først stå ferdig til våre barnebarn. Vi må slippe de private til. Jeg er enig med byrådets mål, uenigheten handler om hvilke verktøy vi skal bruke, sier Hove.

– Bør bygge etappevis

Byplanlegg­er Fredrik Barth i Vill Urbanisme har jobbet med Dokken-planene og flytting av godshavnen til Ågotnes.

Han sier at kommunen og aktørene har dårlig tid dersom tidsplanen skal holdes noenlunde. Statsbygg har uttalt at de ønsker en fremdrift der spaden settes i jorden for nytt kontorbygg for Havforskni­ngsinstitu­ttet allerede i 2020.

Samtidig har kommunen sagt at nytt Sotrasamba­nd må vaere på plass før det kan bli aktuelt å flytte hele havnevirks­omheten til Ågotnes. Det er tidligst ferdig i 2025/26. Løsningen er å bygge etappevis, mener Barth.

– Da kan havnen realisere verdier som kan brukes til å bygge ut havnen på Ågotnes. Ellers går ikke kabalen opp, verken økonomisk eller tidsmessig, sier Barth.

Han mener man bør begynne med den såkalte Bring-tomten, der Posten har sin godstermin­al. Posten skal uansett bygge nytt på Kokstad, og skal etter planen flytte fra Dokken i 2022.

– Da kan vi realisere den marine klyngen der, og samtidig oppretthol­de full drift av havnen, sier Barth.

På konferanse­n viste han et forslag der det var plass til både Havforskni­ngsinstitu­ttet, Akvariet og leilighete­r til over 800 beboere på Bring-tomten.

– Ødslig og trasig

Ap-byrådene reagerer negativt på forslaget om å droppe en offentlig plan for hele området.

– Det er jeg veldig uenig i. Vi har tidligere snakket om frimerkepl­anlegging i Bergen, og ulempene med det. På Dokken må vi få til en helhetlig planleggin­g. Men det skal ikke gå på bekostning av fremdrifte­n, sier byrådslede­r Harald Schjelderu­p.

Byutviklin­gsbyråd Anna Elisa Tryti er skeptisk til sammenlikn­ingen med Bjørvika, som Hove kommer med.

– Det er mulig vi kan laere noe av organiseri­ngen. Men byutviklin­gen i Bjørvika er ikke bra. Jeg synes det er ødslig og trasig der. Vi skal bygge en menneskeve­nnlig og livlig bydel, sier hun.

Ser heller til København

Verken Tryti eller Schjelderu­p avviser at det kan bli aktuelt å lage et eget utviklings­selskap for Dokken. Men de er bestemte på at kommunen skal sitte på mye makt i så fall. For eksempel mener Schjelderu­p at kommunen bør ha rett til å ha kjøpe tilbake tomter dersom private utbyggere ikke bygger innen en viss tidsperiod­e.

De trekker frem andre forbilder enn Bjørvika, som Nordhavnen i København.

På spørsmål om man ville kunne bygget Nordhavnen med alle restriksjo­nene byrådet ønsker å legge inn i kommunepla­nens arealdel (KPA), svarte Schjelderu­p dette:

–Ja. Jeg synes forslaget til KPA har fått mye urettmessi­g kritikk. Byrådet vil gjøre noen endringer før den skal til bystyret, og jeg tror planen vil gi gode muligheter for utbyggere.

Hvis man tenker at alt skal inn i en perfekt plan, så vil utbygginge­n først stå ferdig til våre barnebarn.

Harald Victor Hove (H)

På Dokken må vi få til en helhetlig planleggin­g. Men det skal ikke gå på bekostning av fremdrifte­n.

Byrådslede­r Harald Schjelderu­p (Ap)

 ?? ILLUSTRASJ­ON: MIR/MAD/ASPLAN VIAK ?? DRØMMEN: Slik har MAD arkitekter visualiser­t visjonen for en ny bydel på Dokken.
ILLUSTRASJ­ON: MIR/MAD/ASPLAN VIAK DRØMMEN: Slik har MAD arkitekter visualiser­t visjonen for en ny bydel på Dokken.
 ?? FOTO: PAUL KLEIVEN, SCANPIX ?? FORBILDE?:Bjørvika i Oslo har i ti år vaert preget av byggekrane­r, og står snart ferdig som en helt ny bydel. Her er det nye Munch-museet under bygging. I bakgrunnen er husrekken «Barcode».
FOTO: PAUL KLEIVEN, SCANPIX FORBILDE?:Bjørvika i Oslo har i ti år vaert preget av byggekrane­r, og står snart ferdig som en helt ny bydel. Her er det nye Munch-museet under bygging. I bakgrunnen er husrekken «Barcode».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway