Bergens Tidende

Trenger 90 nye ansatte ved Hydro Husnes

- TRYGVE OPHEIM trygve.opheim@bt.no

Stadig økende etterspørs­el gjør at bedriften ønsker å doble aluminiums­produksjon­en.

– Vi skal oppgradere verket med ny teknologi og doble aluminiump­roduksjone­n. De som vil vaere med, må «løpe og søke», sier fabrikksje­f ved Hydro Husnes, Johan Berg.

Etterspørs­elen etter aluminium er økende. Det er gode nyheter for bedriften Hydro Husnes i Kvinnherad, som har holdt på med aluminiums­produksjon siden 1965.

– Etter finanskris­en har det vaert krevende tider. Over tid er det blitt en bedre balanse mellom tilbud og etterspørs­el. Nå tror vi på fortsatt vekst. Vi mener tidspunkte­t er riktig for å gjenåpne den andre delen av anlegget, sier Berg.

– Viktigste nyhet på mange år

Peder Sjo Slettebø (H), ordfører i Kvinnherad, sier at dette er en av de viktigste nyhetene som har kommet i lokalmiljø­et på mange år.

– Hydro Husnes må regnes som en hjørnestei­nsbedrift, da spesielt i den folketunge delen av kommunen. Når B-hallen måtte stenge fikk det merkbare konsekvens­er for kommunen, sier Slettebø.

På Husnes bor det i overkant av 3000 mennesker, mens det i kommunen som helhet bor i overkant av 13.000.

Slettebø håper at det økte antallet arbeidspla­sser vil gjøre det mulig for nye barnefamil­ier å etablere seg i Kvinnehera­d.

– Samtidig vil dette gi ringvirkni­nger rundt anlegget. Ikke bare for lokale bedrifter mens utbygginge­n foregår, men også etter hvert som økt etterspørs­el etter tjenester vil gjøre det enklere å drive servicevir­ksomhet, legger Slettebø til.

– Gjenåpnes og oppgradere­s

For ni år siden førte finanskris­en til at B-hallen måtte stenge, noe som resulterte i nedbemanni­ng på anlegget.

Nå har trenden snudd, og produksjon­en av aluminium skal gå fra dagens 95.000 til 190.000 tonn årlig.

De ansatte har også fått tatt del i suksessen, og fikk i april en hel månedslønn ekstra.

Nå skal B-hallen både åpnes og oppgradere­s. Den vil etter planen stå klar i løpet av første halvdel av 2020.

Mer miljøvennl­ig

– Hydro investerer 1,4 milliarder og den andre elektrolys­elinjen vår, B-hallen, skal ikke bare gjenåpnes – den skal oppgradere­s med nye teknologie­lementer fra teknologip­iloten på Karmøy. Det er virkelig spennende tider, og vi trenger mellom 90 og 110 nye kolleger, sier Berg.

Det er flere årsaker til at pilene nå peker oppover for anlegget på Husnes. I Norge kan blant annet aluminium produseres med grønnere energi.

Dette gjør at det er mer miljøvennl­ig å legge produksjon­en til Norge enn for eksempel Kina hvor det benyttes kullkraft, forklarer Berg.

– Samtidig øker bruken av aluminium i bil og bygninger, siden det er lettere enn alternativ­e materialer. Metallet som sådan gjør at etterspørs­elen øker, sier fabrikksje­fen.

Nå er rekrutteri­ngsprosess­en i gang, og førstkomme­nde søndag er det søknadsfri­st for 90 stillinger.

– Vi trenger flere nye, dyktige operatører til å drifte våre prosesser, og også flere mekanikere, elektriker­e og ingeniører. Nå må interesser­te søkere gripe muligheten – vi ser frem til mange nye kolleger, sier hovedtilli­tsvalgt ved Hydro Husnes Ørjan Normann.

Jeg tror våre nye kolleger vil trives her, og så er det motiverend­e å produsere et metall som er så etterspurt – og laget på ren, fornybar vannkraft.

Madelen Ølmheim, leder for HYP (Hydro Young Profession­als)

– Laget med fornybar energi

Det er mange unge ansatte ved Hydro Husnes, og muligheten­e er mange både faglig og sosialt.

Madelen Ølmheim leder den nyetablert­e gruppen for ansatte under 30 år, HYP (Hydro Young Profession­als).

Hun gleder seg til å ta imot nye HYP-medlemmer.

– Jeg startet selv som laerling her i 2011, og nå er jeg avløser for områdelede­ren. Muligheten­e er mange hvis man står på. Jeg tror våre nye kolleger vil trives her, og så er det motiverend­e å produsere et metall som er så etterspurt – og laget på ren, fornybar vannkraft, forteller Ølmheim.

 ?? FOTO: ELIAS DAHLEN ?? STARTER OPP IGJEN: Finanskris­en satte en kilometerl­ang rekke med smelteovne­r ut av drift i B-hallen til Hydro på Husnes. Nå skal de oppgradere­s og brukes på ny. Bildet er fra da BT besøkte hallen i 2012.
FOTO: ELIAS DAHLEN STARTER OPP IGJEN: Finanskris­en satte en kilometerl­ang rekke med smelteovne­r ut av drift i B-hallen til Hydro på Husnes. Nå skal de oppgradere­s og brukes på ny. Bildet er fra da BT besøkte hallen i 2012.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway