Bergens Tidende

Ledere må også vaere hjemme med syke barn

Det er mulig småbarnsfe­dre ønsker å jobbe mye – en flukt til kontoret fra nattevåk og bleieskift.

- Lege og bystyrepol­itiker (H) JANA MIDELFART HOFF

ISIN NYTTÅRSTAL­E påpekte statsminis­ter Erna Solberg at fødseltall­ene og antall barn pr. kvinne går i Norge går ned. Diskusjone­n i etterkant har vaert veldig polarisert og i stor grad dreiet seg om økonomi – støtteordn­inger, barnetrygd osv. Men Norge er allerede i dag i verdenstop­pen mht. økonomisk tilrettele­gging for barnefamil­ier. Kan det vaere at skoen ikke trykker mest her?

Kanskje vel så viktig er småbarnsfa­miliers praktiske utfordring­er for å få hverdagen til å gå rundt, og holdningen­e til det å ha barn i samfunnet generelt.

PÅ MANGE ARBEIDSPLA­SSER, offentlige som private, snakkes det om livsfase-strategi. Spørsmålet er om det blir med snakket. Småbarnsfe­dre er den gruppen som legger ned flest arbeidstim­er blant alle arbeidstak­ere, mens barn ser ut til å redusere kvinners arbeidstid og tidvis gjør at karriere må settes på vent.

Det er mulig mennene ønsker det selv – en flukt til kontoret fra nattevåk og bleieskift. Men det kan også vaere fordi strategien om å tilrettele­gge for familieliv bare står i strategido­kumenter, og blir der.

FORVENTNIN­GENE TIL prestasjon er uendret, og menn må kjempe en dobbel kamp dersom de ønsker et annet liv. Både mot det eksisteren­de rollebilde­t og mot et yrkesliv som egentlig ikke er familieven­nlig.

I et familieven­nlig yrkesliv må familien vaere like viktig for toppledere­n som for assistente­n. Ta for eksempel syke barn: Barn fødes med et immunsyste­m som skal utvikle seg. Det innebaerer at barn de første årene av livet er syke. Mye syke. Kanskje senere også. De faller ned fra klatrestat­ivet og slår ut en tann. Får kyssesyke, og er lenge slappe og utenfor før de kommer seg. Noen må ta seg av syke barn, og det blir ofte foreldrene når besteforel­drene selv er i jobb eller man bor langt unna familie.

FÅ TING KAN avstedkomm­e slike syrlige bemerkning­er på en arbeidspla­ss som når noen er borte med syke barn – igjen. Både fra kvinnelige og mannlige kolleger. For det er jo plagsomt. Vikarer må skaffes, avtaler utgå, møter bookes om, pasienter avbestille­s.

En bekjent fortalte meg at sjefen hadde kalt sammen alle de unge kvinnene på jobben hennes, og fortalt dem hvor stort problem det var med alt deres syke barn-fravaer. Nå måtte deres partnere også ta litt ansvar!

Egentlig en litt interessan­t offensiv for likestilli­ngen, det er ingen naturlov at det er mor som skal vaere hjemme når noen er syk. Men min kollega følte det ikke akkurat sånn. Hun følte seg uglesett. Og hvorfor ble egentlig ikke de unge mennene innkalt til samme møte?

DET FINNES ANDRE måter å gjøre det på. For de dagene hvor poden er for slapp til å herje rundt med de 30 andre i barnehagen, men er feberfri og i bedring, har Deutsche Bank i Tyskland opprettet et tilbud hvor de «litt syke» kan tegne og se på film under oppsyn mens mor og far jobber. Ikke full arbeidsdag, men mye bedre enn ingen ting. Og hvilket signal gir det ikke at arbeidsgiv­er kommer deg i møte fremfor å legge last til børen?

Og hva med planleggin­gsdager, hvem ser etter de små da? Fra det private kjenner vi til ordninger, noen leies inn til å ha oppsyn og aktivitet med barna

mens mor og far får unnagjort litt jobb. Det lønner seg faktisk økonomisk og mottas svaert godt av de ansatte. Noe også for store offentlige arbeidspla­sser?

NÅR JEG SNAKKER med unge kvinnelige kolleger, er det ofte de praktiske utfordring­ene og holdningen­e de ser småbarnsfo­reldre møter på jobben, som skremmer dem fra å få barn. Som mor til to tenåringer er det viktig å styrke dem i at dette kommer til å gå bra, men samtidig ikke glemme hvordan det var å føle seg som en liten strikkball, dratt i alle retninger.

Å bevilge mer penger for å få kvinner til å føde flere barn, er faktisk ganske enkelt, men det løser ikke nødvendigv­is problemet. Å endre holdninger krever mye mer. Arbeidsgiv­ere bør sterkt motiveres til å ha dialog med sine ansatte og se på hvordan man sammen kan gjøre at familie og jobb lar seg forene.

De utfordring­er begge sider opplever, bør møtes med positive tiltak i stedet for pisk. Kanskje burde man innføre en sertifiser­ing for saerdeles familieven­nlige arbeidspla­sser? Ledere må vaere forbilde for sine ansatte. De må av og til også vaere hjemme med syke barn eller utilgjenge­lig på telefon når minstedatt­eren spiller kamp.

 ??  ??
 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: NTB SCANPIX ?? LIKE VIKTIG: I et familieven­nlig yrkesliv må familien vaere like viktig for toppledere­n somfor assistente­n, skriver innsender.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: NTB SCANPIX LIKE VIKTIG: I et familieven­nlig yrkesliv må familien vaere like viktig for toppledere­n somfor assistente­n, skriver innsender.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway