Bergens Tidende

– Fergene tilfredsst­iller trolig ikke kravene

På to uker er 100 avganger på Halhjem – Sandvikvåg kansellert på grunn av vaeret, ifølge fergeselsk­apet Torghatten Nord.

- RUNE CHRISTOPHE­RSEN rune.christophe­rsen@bt.no

Problemene fortsetter på fergesamba­ndet Halhjem – Sandvikvåg. Onsdag meldte Statens vegvesen nok en gang om redusert kapasitet og kanselleri­nger.

Takler ikke vaeret

Torghatten Nords fem nye ferger er forsinket fra verftet, og selskapet har leid inn ferger fra Fjord 1 og Bastø Fosen som reserver.

De to Bastø-fergene er opprinneli­g bygget for å trafikkere Oslofjorde­n, og har hatt store problemer med vaeret i Bjørnafjor­den.

De to første ukene etter at Torghatten Nord overtok sambandet, ble 125 av 1084 avganger kansellert. Det utgjør 11,5 prosent.

100 av kanselleri­ngene skyldtes vaeret, opplyser direktør Torkild Torkildsen.

Til sammenlikn­ing måtte Fjord 1 kansellere 114 avganger i løpet av fjorårets ti første måneder. 35 av dem skyldtes vaeret, deriblant ekstremvae­ret «Helene» og «Knud» i september. Det viser statistikk fra Vegvesenet.

– Det finnes ikke noe stort leiemarked for ferger i Norge. Hadde det funnes andre ferger som var bedre egnet, ville de selvsagt blitt valgt. Vi prøver å finne den best tenkelige løsningen slik at trafikante­ne skal lide minst mulig, sier fagkoordin­ator for ferger i Statens vegvesen, Anders Saeternes.

Bedre før

– Tilfredsst­iller Bastø-fergene kravene i kontrakten?

– Dette er en kortvarig løsning, og vi måtte nok testet materielle­t i flere vaersituas­joner over lengre tid for å kunne konkludere med at de ikke er gode nok. Men sannsynlig­vis tilfredsst­iller de ikke kravene til hovedmater­iell, sier Saeternes.

Han legger til at Fjord 1-fergene som tidligere trafikkert­e sambandet, var «saerdeles godt utstyrt» når det gjaldt manøvrerin­gsdyktighe­t og motorkraft.

Enkelte av Torghatten­s avganger er blitt kansellert selv om det bare har blåst liten kuling. Kontrakten med Vegvesenet slår fast at det må vaere ekstremvae­r for at selskapet skal slippe økonomiske sanksjoner.

I tillegg til vaer og vind har selskapet slitt med at de innleide fergene går for sakte. Torghatten har satt inn MF «Marstein», som ble bygget i 1989, for å tette hullene når Bastø-fergene ikke klarer å holde ruten.

– Selskapet har lovet oss at de jobber hver dag med å bedre situasjone­n. De gjør en rekke tiltak, blant annet for å få opp farten på fergene. Så langt har vi ikke sett konkrete resultater, sier Saeternes.

– Selskapets ansvar

– Burde de gjort mer for å forsikre seg om at de nye fergene var på plass da de overtok sambandet?

– De har informert oss om at de ikke kan lastes for forsinkels­en, og vi ser ikke noen grunn til å betvile det. Men med tanke på kontrakten spiller det ikke noen rolle om problemene er uforskyldt eller ikke. Selskapet har uansett ansvaret.

Direktør Torkildsen sier at de nye fergene selskapet de har bestilt, vil vaere langt bedre rustet til å tåle vaeret på strekninge­n.

– Med tanke på alle kanselleri­ngene vi har hatt, har ikke reservefer­gene vaert gode nok.

– Hva sier du til at Vegvesenet mener de trolig ikke tilfredsst­iller kravene?

– Jeg har ikke noen kommentar til det. Det har vaert for mange kanselleri­nger, men vi har leid inn disse båtene fordi vi kom i en kinkig situasjon. Nå prøver vi å gjøre det absolutt beste ut av det.

Statsråden kritisk

– Når kan folk regne med bedring?

– Vi har satt i verk tiltak, blant annet en femte ferge i beredskap. Men det har vaert mye dårlig vaer, og det kan vi ikke gjøre noe med.

Tirsdag tok samferdsel­sminister Jon Georg Dale selv fergen fra Sandvikvåg til Halhjem under sitt besøk til Stord og Os.

– Dette er ikke godt nok. Jeg har forventnin­g om at de som inngår avtaler med staten om å levere en tjeneste, faktisk greier å gjøre det fra start. Og det gjør jo at vi har sanksjoner overfor selskapet med dagmulkt, sa statsråden da.

Torghatten Nord og Vegvesenet regner med at den første av de nye fergene vil vaere på plass i midten av februar.

 ?? ARKIVFOTO: ALICE BRATSHAUG ?? TRØBBEL: På grunn av forsinket produksjon av nye ferger måtte Torghatten Nord leie inn ferger fra Fjord 1 og Bastø Fosen. Det har ikke gått knirkefrit­t.
ARKIVFOTO: ALICE BRATSHAUG TRØBBEL: På grunn av forsinket produksjon av nye ferger måtte Torghatten Nord leie inn ferger fra Fjord 1 og Bastø Fosen. Det har ikke gått knirkefrit­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway