Bergens Tidende

Tilsto å ha drept moren med øks, slipper fengsel

- ØRJAN TORHEIM orjan.torheim@bt.no

En 44-åring fra Landås er dømt til tvungent psykisk helsevern for øksedrap på sin egen mor.

Drapet, utført med elleve øksehogg, skjedde i Erleveien på Landås tidlig i februar i fjor.

Offeret var Solveig Johanne Jacobsen (66). Hun ble funnet på altanen som hørte til leilighete­n hun delte med sønnen. De to hadde bodd sammen i rundt halvannet år da drapet skjedde.

– Noen dager før drapet følte jeg sterke tanker om å drepe moren min. Jeg hadde aldri vaert en voldelig person, og jeg tenkte at tankene var ekstreme. På drapsdagen tok tankene kontroll, og jeg drepte moren min.

Slik forklarte den 44-årige mannen seg i Bergen tingrett sist uke. Nå er han enstemmig dømt til tvungent psykisk helsevern – i tråd med ønsket fra både aktor, tiltalte selv og hans forsvarer.

– «Noe» overtok tankene hans

Etter drapet ble han funnet strafferet­tslig utilregnel­ig. Seinere er det kommet frem at han er diagnostis­ert med enkel schizofren­i.

En relativt kort og avgrenset rettssak ble avsluttet med prosedyrer sist onsdag. Aktor viste til at tiltalte er alvorlig syk og med en spesiell diagnose.

– Det var vanskelig å avsløre at han var så syk som han var. Han er blitt oppfattet som fredelig og ufarlig, og er ikke lett å lese og forstå, sa statsadvok­at Benedicte Hordnes.

Manglende og uriktig hjelp til

44-åringen har vaert tema både i etterforsk­ningen og under den nylige rettssaken.

Noen uker før drapet, fra 11. til

22. januar 2018, var 44-åringen innlagt ved en psykiatris­k institusjo­n i Bergen. Han har hevdet at han ble utskrevet derfra mot sin vilje, og at han ville bli der fordi han fryktet å gjøre skade på ting eller mennesker.

Forsvarer Jannicke KellerFløy­stad mener klienten ble utskrevet mens han var psykotisk og feilbehand­let. I retten brukte hun det som argument mot et erstatning­skrav fra tiltaltes fem søsken.

Dette pengekrave­t, opptil én million kroner, ba forsvarere­n om frifinnels­e for – også med henvisning til det hun mente var en tragisk oppvekst for tiltalte.

Retten finner det bevist at tiltalte var psykotisk da han drepte moren.

– Han opplevde at «noe» overtok tankene hans og styrte handlingen­e, uten at han evnet å stå imot eller gjøre korrigeren­de eller avvergende tiltak, skriver dommerne.

– Fremstår ikke riktig

44-åringen ble frifunnet for kravet om oppreisnin­gserstatni­ng, som var på opptil 200.000 kroner til hver av de fem søsknene.

44-åringen skal ved flere anledninge­r ha tatt opp at det var vanskelig å bo sammen med moren. I rettssaken kom det frem at han kunne få nok av å ha folk rundt seg etter bare noen timer.

At tiltalte skal slippe unna erstatning­skravet, begrunner retten med at han har en alvorlig sinnslidel­se, at den var ubehandlet og at «behandlere og tiltaltes naermeste ikke hadde fanget opp hans forsøk på å be om hjelp for sykdommen og en endring av den tette bosituasjo­nen».

Dommerne poengterer også at

44-åringens fem søstre og brødre, i kontrast til sin drapstilta­lte bror, tilsynelat­ende har klart å etablere et voksenliv.

«I en slik situasjon fremstår det ikke riktig at tiltalte skal pålegges et tyngende erstatning­s- ansvar overfor sine søsken, når hans alvorlige handling samtidig forklares med alvorlig psykisk sykdom», heter det i dommen.

Retten påpeker at søsknene uansett vil få erstatning gjennom voldsoffer­erstatning­sordningen.

Unik dom

Dommen fra Bergen skal vaere unik i norsk rett.

Det skal ikke finnes tidligere eksempler på at personer med enkel schizofren­i idømmes tvungent psykisk helsevern.

Under rettssaken sa en av de rettspsyki­atrisk sakkyndige, psykiater Gunnar Johannesse­n, at han ikke ville klandre psykiatrie­n for at de ikke fant rett diagnose på 44-åringen.

Han ville gått under radaren de aller fleste plasser i Norge, mente han.

– Det er utrolig viktig prinsipiel­t at han ble frifunnet for oppreisnin­gserstatni­ng, sier Keller-Fløystad.

– Han hadde sagt, flere ganger, at han var redd for å skade blant andre sin mor. Likevel ble han skrevet ut. På den bakgrunn hadde det vaert støtende om han måtte betale søsknene. Det er jo sykdommen som gjorde at drapet ble begått. De sakkyndige sa at han var psykotisk da han ble skrevet ut, og at han fortsatt var psykotisk da han satt i retten sist uke.

Noen dager før drapet følte jeg sterke tanker om å drepe moren min. 44-åringen

 ?? ILLUSTRASJ­ON: GUSTAV KVAAL ?? INNRØMMER: I rettssaken i Bergen tingrett sist uke tilsto den 44 år gamle mannen at han drepte moren.
ILLUSTRASJ­ON: GUSTAV KVAAL INNRØMMER: I rettssaken i Bergen tingrett sist uke tilsto den 44 år gamle mannen at han drepte moren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway