Bergens Tidende

Persen vant flest lokallag, men Valhammer kan vinne til slutt

- PÅL ANDREAS MAELAND paal.maeland@bt.no

Marte Mjøs Persen får støtte fra åtte lokallag, mens Roger Valhammer har fem lokallag bak seg.

Det er status etter at alle Aplagene i Bergen har hatt årsmøter.

Tirsdag kveld holdt to av de større partilagen­e i Bergen sine årsmøter, og Persen fikk overvelden­de støtte fra begge.

BTs foreløpige opptelling viser at Roger Valhammer likevel har gode vinnersjan­ser, fordi AUF vil få en så stor delegasjon på nominasjon­smøtet 11. februar.

På det møtet får hvert lokallag én representa­nt for hvert 15. medlem.

Oppdaterte medlemstal­l var ikke klare onsdag ettermidda­g, men det er ingen tvil om at AUFdelegas­jonen blir den desidert største på nominasjon­smøtet.

150 delegater avgjør

Trolig blir det noe i overkant av 150 delegater som skal avgjøre nominasjon­en. De velges på årsmøtet 2. februar.

De siste årene har Arbeiderpa­rtiet i Bergen hatt rundt 1700 medlemmer, utenom AUF.

I 2017 var medlemstal­let 1682, som ga 112 delegater.

AUF oppgir å ha over 600 medlemmer i Bergen etter høstens storstilte verveaksjo­n. Det vil gi minst 40 delegater på nominasjon­smøtet, noe som utgjør mer enn hver fjerde delegat.

Store lag støtter Valhammer

Dersom AUF stemmer i blokk for Valhammer, slik de har sagt at de vil gjøre, trenger han bare at rundt hver tredje av de gjenvaeren­de delegatene stemmer for ham.

Bergen Arbeidersa­mfunn har de siste årene vaert byens største lokallag, med godt over 200 medlemmer. Der var det overvelden­de flertall for Roger Valhammer.

I Fyllingsda­len tok årsmøtet bare stilling til styrets innstillin­g, som var enstemmig for Valhammer.

Også Arna Ap har over 100 medlemmer, og støttet Valhammer. Det samme gjør studentlag­et.

I byens nest største lokallag, Fana Ap, endte avstemning­en uavgjort.

Delegatene trenger ikke stemme i tråd med lokallaget­s beslutning. Men dersom de skulle gjøre det, vil disse lagene trolig ha nok delegater til å kunne sikre et flertall for Valhammer.

To seire for Persen

Et annet av de største lokallagen­e, Åsane Ap, teller i år 185 medlemmer. Det gir 12 delegater.

Partilaget hadde årsmøte tirsdag kveld, og et overvelden­de flertall støttet der Marte Mjøs Persen som byrådslede­rkandidat. Også Fagbevegel­sens partilag hadde årsmøte tirsdag, og vedtok ikke overrasken­de å støtte Persens kandidatur.

Ingen andre kandidater

Flere ledere i fagbevegel­sen har tidligere skrevet under et opprop til støtte for henne.

– Vi hadde ikke en ren avstemning mellom kandidaten­e. Det var ingen som tok ordet for å ville fremme andre kandidater enn Marte. Dermed oppretthol­dt vi innstillin­gen på henne, forteller leder i Fagbevegel­sens partilag, Mads Kleven.

Laget har rundt 150 medlemmer, som i så fall betyr ti delegater.

Et annet stort lokallag er Laksevåg, der Persen vant med knapt flertall. Hun har også vunnet i flere små lag, med få delegater.

Stillingen

Totalt er det 18 lokallag i Arbeiderpa­rtiet i Bergen. Ett av dem har ikke aktivitet (Energifors­ynernes lag) og vil trolig ikke stemme. De øvrige 17 fordeler seg slik:

Fem støtter Roger Valhammer (Studentlag­et, Arna, Fyllingsda­len, Bergen arbeidersa­mfunn, AUF)

Åtte støtter Marte Mjøs Persen (Universite­tslaget, Årstad, Åsane, Bergenhus, Laksevåg, Kommuneans­attes lag, Sosialdemo­kratisk forum, Fagbevegel­sens partilag)

Fire er ubestemt: Fana endte uavgjort, Bønes og Søreides ene delegat har ikke bestemt seg, Oljeindust­riens arbeidersa­mfunn har ikke tatt stilling til spørsmålet og Fiskeri- og forsknings­faglig partilag vil ikke si hva det mener.

Det var ingen som tok ordet for å ville fremme andre kandidater enn Marte.

Mads Kleven, leder i Fagbevegel­sens partilag

 ??  ?? JEVN KAMP: Roger Valhammer og Marte Mjøs Persen ønsker begge å bli byrådslede­rkandidat for Arbeiderpa­rtiet i Bergen. BTs opptelling viser at Valhammer kan ha en liten ledelse i antall delegater.
JEVN KAMP: Roger Valhammer og Marte Mjøs Persen ønsker begge å bli byrådslede­rkandidat for Arbeiderpa­rtiet i Bergen. BTs opptelling viser at Valhammer kan ha en liten ledelse i antall delegater.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway